Η ομάδα του «aphe architecture studio» ανέλαβε να δώσει νέα ζωή σε ένα διαμέρισμα 54 τ.μ στο Μαρούσι.
H επιθυμία να χωρέσουν τα θέλω και οι ανάγκες των σημερινών κατοίκων της Αθήνας σε μικρούς χώρους έχει κάνει τους αρχιτέκτονες πιο ευρηματικούς. Εφευρίσκουν χώρους, σχεδιάζουν αντικείμενα, επαναπροσδιορίζουν τα όρια μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού, εξαντλούν τις δυνατότητες του σχεδιασμού «μεγαλώνοντας» έτσι έναν φαινομενικά μικρό χώρο.
Ενα χαρακτηριστικό δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του '70, αυτό το μικρό διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου στο Μαρούσι, που είχε παραμείνει στην αρχική του μορφή σαν «χρονοκάψουλα». Μέχρι που το παρέλαβε η ομάδα του «aphe architecture studio» και ανέλαβε να το μεταμορφώσει χωρίς να του αφαιρέσει τον αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα, κάνοντας επεμβάσεις για μια πιο σύγχρονη διαβίωση.
«Η αρχική διαρρύθμιση του σπιτιού αναπτύσσεται τυπικά. Είσοδος - χωλ - καθιστικό - διάδρομος - λουτρό - κουζίνα - υπνοδωμάτιο - εξώστης. Με τον επανασχεδιασμό της διαρρύθμισης επιχειρείται ένας εναλλακτικός τρόπος κατοίκισης του χώρου. Η αντιστροφή της κουζίνας με το λουτρό και η ενοποίησή της με το χωλ και το καθιστικό ενεργοποιεί τις πολλαπλές δυνατότητες του χώρου σε επίπεδο κίνησης και θέασης», εξηγούν ο Βαγγέλης Παπανδρέου και η Κατερίνα Τσακμάκη.
Η διατήρηση των δαπέδων, μωσαϊκό και ξύλινο παρκέ, η προσθήκη μωσαϊκών τμημάτων αλλά και η τοποθέτηση μαρμάρινων στοιχείων επιχειρεί να αναδείξει την αρχική υλικότητα του δαπέδου, μέσα από την τεχνική του κολλάζ των υλικών, των μοτίβων και των χρωμάτων.
Ταυτόχρονα οι επιλογές της χρωματικής παλέτας στις ξύλινες επιφάνειες, οι διαστάσεις και το χρώμα των πλακιδίων του λουτρού καθώς και ο εξοπλισμός των χώρων επιχειρούν να επαναδιατυπώσουν την υλικότητά πέρα από την κατασκευαστική επάρκεια, έχοντας ως στόχο την ποιητική διάσταση του χώρου.
Τα νέα έπιπλα, όπως το κινούμενο τραπέζι, σχεδιάστηκε για να προσδώσει την πολυπλοκότητα στην κατοίκηση με τις πολλαπλές θέσεις λειτουργίας του, δημιουργώντας δεσμεύσεις που επηρεάζουν το χώρο και τελικά την κίνηση σε αυτόν.
«Η πρόκληση ήταν να ξαναδώσουμε αξία σε πράγματα ξεχασμένα, στοιχεία που ανασύρουν μνήμες, ενσωματώνοντάς τα στο χώρο», καταλήγουν οι αρχιτέκτονες του aphe architecture studio, που υπογράφουν το project.
Περιηγηθείτε στο διαμέρισμα των 54 τ.μ στο Μαρούσι:
Ταυτότητα έργου:
Ομάδα Μελέτης | Επίβλεψη:aphe architecture studio
Βαγγέλης Παπανδρέου, Κατερίνα Τσακμάκη
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κλεάνθης