Πρόκειται για ένα πράσινο έργο που θα αυξήσει τη χωρητικότητα του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος από 26 σε 40 εκατομμύρια επιβάτες έως το 2032, δίνοντας προτεραιότητα στη βιωσιμότητα, με μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και διοξειδίου του άνθρακα.
Μια «πράσινη» στέγη με φουτουριστικό design σαν μια διάτρητη κυψέλη που θα φιλτράρει το αττικό φως και θα προσφέρει ευεξία σε κάθε γωνιά των εσωτερικών χώρων του αεροδρομίου, εντυπωσιακές γιγαντιαίες γυάλινες προσόψεις με ατσάλινους σκελετούς και κινούμενα σκίαστρα, ένας εσωτερικός μεσογειακός κήπος με δέντρα, κατάφυτα παρτέρια, με αμφιθεατρικού τύπου καθίσματα από σκυρόδεμα, θάμνους χαμηλής βλάστησης και ελαιόδεντρα, είναι μερικά από τα σχέδια που μας δίνουν μια πρώτη εικόνα από το πώς οραματίζεται η σύγχρονη αρχιτεκτονική τους νέους χώρους στους οποίους θα επεκταθεί το αεροδρόμιο της Αθήνας μέσα στα επόμενα επτά χρόνια.

Ένα ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο και έξι ακόμα σημαντικά διεθνή brands αρχιτεκτονικής και design αποτελούν την κοινοπραξία «Anemos», που ανέλαβε το έργο της επέκτασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος. Η κοινοπραξία αποτελείται από τα αρχιτεκτονικά γραφεία Grimshaw, Haptic, K-Studio (με έδρα την Αθήνα), Arup, Leslie
Jones, Triagonal και Plan A

Το έργο έχει δύο βασικούς στόχους: Να αυξήσει τη χωρητικότητα του αεροδρομίου από 26 σε 40 εκατομμύρια επιβάτες έως το 2032, ακολουθώντας ωστόσο τις αρχές μιας σύγχρονης βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής αντίληψης που σέβεται το φυσικό περιβάλλον. Έτσι, η κοινοπραξία των αρχιτεκτονικών γραφείων φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα έργο το οποίο θα λάβει την πιστοποίηση κατά «LEED Gold Standard» (Leadership in Energy and Environmental Design), αφού θα βασίζεται στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και του διοξειδίου του άνθρακα, υιοθετώντας μια φιλοσοφία και στρατηγική παθητικού σχεδιασμού κτιρίων (αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έξυπνα «πράσινα» συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης).

Το αεροδρόμιο της Αθήνας, το οποίο αρχικά σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τη Hochtief και ολοκληρώθηκε το 2001, στο πλαίσιο των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που έγιναν στη χώρα εν όψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στης Αθήνα το 2004, παραμένει το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο αεροδρόμιο στην Ελλάδα και βρίσκεται στα Σπάτα, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.
Ο νέος σχεδιασμός για την επέκταση του αεροδρομίου περιλαμβάνει μια νέα οπτική πάνω στο γενικό σχέδιο του αερολιμένα, προτείνοντας επεκτάσεις και τροποποιήσεις στο κτίριο του κύριου τερματικού σταθμού (MTB) και στο κτίριο του δορυφορικού τερματικού σταθμού (STB). Το πεδίο εφαρμογής περιλαμβάνει επίσης ενημερώσεις εδάφους και αεροδρομίου, βάσεις αεροσκαφών, καθίσματα πύλης και εμπορικούς χώρους.

Το κλειδί για την κατανόηση της νέας αρχιτεκτονικής οπτικής είναι να δημιουργηθεί ένας συνεκτικός ιστός που θα ενοποιεί αρμονικά τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και δομές με τα νέα στοιχεία, ώστε αφενός να συνομιλούν μεταξύ τους και αφετέρου να αντικατοπτρίζουν από κοινού το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Αθήνας. Με σεβασμό τόσο στην Ιστορία της πόλης με τη μακραίωνη πορεία της και την πολιτισμική της διαστρωμάτωση, όσο και στο πνεύμα της σύγχρονης αθηναϊκής ζωής, ο νέος σχεδιασμός επιθυμεί να δει με βλέμμα διαυγές και ρεαλιστικό τη διάταξη του αερολιμένα, ώστε οι χώροι του να είναι ευέλικτοι και λειτουργικοί, εξυπηρετώντας αποτελεσματικά τις μεγάλες ροές επιβατών, έχοντας παράλληλα μια συνεκτική και φυσική παλέτα υλικών και μια έγχυση του φωτός της ημέρας σε όλα τα μέρη του κτιρίου του τερματικού σταθμού.
Ποια είναι τα αρχιτεκτονικά γραφεία που ανέλαβαν το νέο σχεδιασμό του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος
ΟΜΑΔΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Πελάτης: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Αρχιτέκτονες: Grimshaw, Haptic και K-Studio
Μηχανικός: Arup
Σύμβουλος σχεδιασμού εμπορικών χώρων: Leslie Jones
Στρατηγική χωρικού προσανατολισμού:Triagonal
Design Management: Plan A
Grimshaw: Ένα διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο που δημιουργεί κτίρια, υποδομές και χώρους οι οποίοι στηρίζονται στις αρχές του ανθρώπινου, διαχρονικού, βιώσιμου σχεδιασμού. Με γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Ντουμπάι, τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, η Grimshaw απασχολεί πάνω από 550 άτομα προσωπικό. Το διεθνές χαρτοφυλάκιό της καλύπτει όλους τους σημαντικούς τομείς και έχει τιμηθεί με περισσότερα από 200 διεθνή βραβεία σχεδιασμού.
Info: grimshaw.global
Haptic Αrchitects: Ένα διεθνές βραβευμένο γραφείο αρχιτεκτονικής με έδρα το Λονδίνο, το Όσλο και το Μπιλμπάο. Η φιλοσοφία που ακολουθεί το brand αυτό σχετίζεται με την αίσθηση της αφής, του αποτυπώματος που αφήνουν τα πράγματα στον παρατηρητή τους: «Νοιαζόμαστε βαθιά για την εντύπωση που αφήνουμε - τόσο σε μέρη όσο και σε ανθρώπους», εξηγούν οι δημιουργοί του. Η Haptic έχει εκτεταμένη εμπειρία σε υποδομές μεγάλης κλίμακας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και το διεθνές αεροδρόμιο Noida.
Info: hapticarchitects.com
K-Studio: Ένα δημιουργικό στούντιο αρχιτεκτόνων και διακοσμητών εσωτερικών χώρων με έδρα το κέντρο της Αθήνας. Mε τα έργα του το γραφείο επιθυμεί να προσφέρει μια ολιστική εμπειρία σε όλο το φάσμα των χωρικών ποιοτήτων κάθε έργου. «Δημιουργούμε αρχιτεκτονικές εμπειρίες που εμπλουτίζονται από την παράδοση και την υλικότητα και εμπνέονται από τη σύγχρονη ζωή», εξηγούν οι ίδιοι.
Info: k-studio.gr
Arup: Αφιερωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη, η Arup είναι μια συλλογικότητα 20.000 σχεδιαστών, συμβούλων και ειδικών που εργάζονται σε 140 χώρες. «Στόχος μας είναι να αγωνιζόμαστε για ανθρωπιά και αριστεία σε ό,τι κάνουμε, συνεργαζόμαστε με τους πελάτες και τους συνεργάτες μας, χρησιμοποιώντας φαντασία, τεχνολογία και αυστηρότητα για να διαμορφώσουμε έναν καλύτερο κόσμο», εξηγούν οι ίδιοι.
Info: arup.com
Leslie Jones: Στόχος του αρχιτεκονικού γραφείου είναι ο συνδυασμός καινοτομίας και πρακτικότητας, με γνώμονα τη σαφή κατανόηση των αναγκών του καταναλωτή και του πελάτη. «Οι δεξιότητές μας στον σχεδιασμό αεροσκαφών προέρχονται τόσο από την εκτεταμένη εμπειρία της ομάδας του κλάδου όσο και από τις δεξιότητες λιανικής και εσωτερικής διακόσμησης της εταιρείας στο σύνολό της. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε έναν ολιστικό σχεδιασμό που εξισορροπεί τις βέλτιστες εμπορικές λύσεις με τις λειτουργικές διαδικασίες για να δημιουργήσουμε μια αξέχαστη εμπειρία επιβατών. Είμαστε σε θέση να προσαρμόσουμε την υπηρεσία σχεδιασμού που προσφέρουμε ώστε να ταιριάζει στις απαιτήσεις του έργου και στο σύνολο δεξιοτήτων της ομάδας σχεδιασμού».
Info: lesliejones.co.uk
Triagonal: Ένα brand σχεδιασμού με έδρα την Κοπεγχάγη που ειδικεύονται στον στρατηγικό προσανατολισμό. «Εργαζόμαστε σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, νοσοκομεία και σε άλλους πολύπλοκους δημόσιους χώρους βρίσκοντας λύσεις στα ζητήματα του εύκολου προσανατολισμού και της σήμανσης των χώρων, ώστε να βελτιώνεται η εμπειρία των επιβατών, συμβάλλοντας σε ένα ξεκούραστο ταξίδι - δίνοντας επιπλέον χρόνο για ψώνια, φαγητό ή απόλαυση της θέας στη διαδρομή. Έχουμε εργαστεί σε περισσότερα από 75 έργα αεροδρομίων από το ξεκίνημά μας το 2004», εξηγούν οι ίδιοι.
Info: triagonal.info
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Η εντυπωσιακή αναγέννηση ενός νεοκλασικού κτιρίου του 1925 στη Θεσσαλονίκη -Πώς μεταμορφώθηκε σε super design hotel
- Η εντυπωσιακή ανακαίνιση ενός σπιτιού στο Πήλιο -Κλασικό πηλιορείτικο αλλά μοντέρνο, δείτε τη μεταμόρφωση
- Πώς ένα ρετιρέ 50 τ.μ. του 1964 στο Παγκράτι μεταμορφώθηκε σε ένα μοντέρνο διαμέρισμα -Το πριν και το μετά