Αν αναρωτηθήκατε ποτέ που βρίσκεται και πόσο κοστίζει το ακριβότερο σπίτι στον κόσμο, ένας γκουρού του πολυτελούς real estate έδωσε την απάντηση μαζί με μια κλεφτή ματιά στο αχανές εσωτερικό του.
Πρόκειται για ένα γαλλικό κάστρο, δηλαδή Château, που η τιμή της αξίας του αγγίζει το 1 δισ. δολάρια, ωστόσο δεν είναι προς πώληση καθώς έχει ιδιοκτήτη.
Ο YouTuber Erik Conover από τη Νέα Υόρκη, ταξίδεψε στη Νορμανδία για να περιηγηθεί στο πολυτελές Château du Champ de Bataille, το οποίο ανήκει στον Γάλλο αρχιτέκτονα και σχεδιαστή εσωτερικών χώρων Ζακ Γκαρσία.
Το κτήμα σε στιλ μπαρόκ περιλαμβάνει περισσότερα από 1.200 στρέμματα γης και αποτελείται από έξι κύριες δομές: το château, τους κήπους, το σπήλαιο με λίμνη, το ινδικό παλάτι, το αρχαιοελληνικό θέατρο (αμφιθέατρο) και το θερμοκήπιο.
Ο 34χρονος Conover εξήγησε ότι συνεργάστηκε με το γαλλικό real estate Barnes International για να νοικιάσει το Château du Champ de Bataille, λέγοντας ότι είναι «σχεδόν αδύνατο» να τεθεί ένας αριθμός στην τιμή της αξίας του ακινήτου.
Ο Γκαρσία, μάλιστα, απέρριψε πρόσφατα μια «άγνωστη ιδιωτική προσφορά με αριθμό 10 ψηφίων» για να πουλήσει το σπίτι.
«Είναι όνειρό του οι πόρτες του πύργου να είναι ανοιχτές στον κόσμο, διασφαλίζοντας ότι οι μελλοντικές γενιές μπορούν να ζήσουν τη μαγεία και το μυστήριο αυτού του βασιλικού γαλλικού θησαυρού», είπε χαρακτηριστικά.
Η ιστορία του Château du Champ de Bataille
Το Château du Champ de Bataille, ή το Κάστρο του Πεδίου Μάχης (Battlefield Castle), χτίστηκε από τον πολιτικό εξόριστο Alexandre de Créqui, ο οποίος έβαλε την πρώτη πέτρα το 1651.
Για να δώσει στο όραμά του σάρκα και οστά, ο de Créqui ζήτησε τη βοήθεια του βασιλικού αρχιτέκτονα Louis Le Vau, σχεδιαστή του Παλατιού των Βερσαλλιών, και του Andre Le Notre, του τοπογράφου πίσω από τους Κήπους των Βερσαλλιών.
Πάνω από έναν αιώνα μετά την κατασκευή του, έγινε εισβολή στο κάστρο και τα έπιπλα πουλήθηκαν σε όλη τη Γαλλία κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.
Το ακίνητο πέρασε από τα χέρια διάφορων ιδιοκτητών και χρησίμευσε ακόμη και ως νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 1992, ο Γκαρσία αγόρασε το υποβαθμισμένο κάστρο και αφιέρωσε τα τελευταία 30 χρόνια αποκαθιστώντας το και γεμίζοντάς το με έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας που ανήκαν στη γαλλική βασιλική οικογένεια.
Ο ιδιοκτήτης φημολογείται ότι αγοράζει ένα νέο έργο τέχνης για το château κάθε μέρα, σύμφωνα με τον μεσίτη ακινήτων.
Το επιβλητικό γαλλικό κάστρο και οι εντυπωσιακοί χώροι του
Ο Conover ξεκίνησε την περιήγησή του στο κέντρο του πολυτελούς ακινήτου στους επίσημους κήπους, οι οποίοι ήταν κατάφυτοι αγροί όταν ο Γκαρσία ανέλαβε την ιδιοκτησία.
Κατά την ανασκαφή και την αναδημιουργία του εδάφους, χρησιμοποίησε τα αρχικά σχέδια σχεδιασμού του κάστρου για να διασφαλίσει ότι θα έμοιαζαν ακριβώς όπως ήταν πριν από σχεδόν 400 χρόνια.
Ο Γκαρσία ξεκίνησε σκάβοντας ένα κανάλι 550 μέτρων για να τροφοδοτήσει το δίκτυο περίτεχνων σιντριβανιών και υδάτινων στοιχείων στην ιδιοκτησία του.
Σύμφωνα με τον Conover, κοστίζει 20.000 ευρώ για να ενεργοποιηθούν και να λειτουργήσουν όλα τα σιντριβάνια του ακινήτου.
Χρειάζεται ένα προσωπικό πλήρους απασχόλησης με 15 από τους καλύτερους κηπουρούς στην Ευρώπη για να διατηρηθούν τα περίτεχνα σχέδια κήπων, συμπεριλαμβανομένων των φρακτών που έχουν σχήμα πιονιών σκακιού και τετραγώνων.
Ο Conover χρειάστηκε ένα όχημα του γκολφ για να περιηγηθεί στους χώρους και να πάει από τους κήπους στο κοντινό αμφιθέατρο. Ο εξωτερικός χώρος εμπνεύστηκε από τους αρχαίους ελληνικούς ναούς που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι τον 17ο αιώνα.
Στην απέναντι πλευρά του κήπου βρίσκεται το ινδικό παλάτι που σχεδίασε ο Γκαρσία χρησιμοποιώντας 600 containers με ιστορικές αντίκες. «Μοιάζει σαν να μπήκαμε στην Ινδία», λέει χαρακτηριστικά ο Conover.
Η περίτεχνα διακοσμημένη ιδιοκτησία διαθέτει 10 υπνοδωμάτια, μια βιβλιοθήκη ενσωματωμένη στο διάδρομο, ένα σαλόνι με ναργιλέ, ένα χαλί από δέρμα τίγρης, εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες.
Καθώς περπατούσε μέσα από το ινδικό παλάτι, εξήγησε ότι αυτός ήταν ο τύπος σπιτιού όπου μπορούσες να περάσεις μια εβδομάδα και πάλι να μην καταφέρεις εξερευνήσεις τα πάντα. Η εξωτερική πισίνα έχει μήκος 100 μέτρα, το μέγεθος δύο πισινών Ολυμπιακού μεγέθους.
Ο επόμενος σταθμός του ήταν το εκπληκτικό σπήλαιο του κτήματος με καταρράκτες που χύνονται στον ηφαιστειακό βράχο λάβας.
Το εσωτερικό είναι γεμάτο με αγάλματα Ελλήνων θεών με καθρέφτες πίσω τους και απολιθωμένο ξύλο που επενδύει τις κολώνες, οι οποίες υποστηρίζουν τη δομή που σχεδιάστηκε για να μοιάζει με ηφαίστειο.
Λέγεται ότι ο Γκαρσία είχε την ιδέα για το σπήλαιο, τη νεότερη προσθήκη του κάστρου, όταν «βαριόταν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο real estate expert στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το τεράστιο θερμοκήπιο που καλύπτεται από τροπικά φυτά και διαθέτει μια πλωτή γέφυρα με καταρράκτες σε κάθε πλευρά. Οι φτέρες είναι 400 ετών, σχεδόν την ίδια ηλικία με το château.
Υπάρχουν δέντρα που φυτρώνουν μέσα από το πάτωμα, αγάλματα, ένας τοίχος γεμάτος με μπλε βάζα και μια πλατφόρμα με εναέρια θέα στον κήπο που κόβει την ανάσα.
Το κύριο ακίνητο έχει 40 υπνοδωμάτια, πέντε σαλόνια και δύο τραπεζαρίες. Είναι τόσο μεγάλο που δεν ξέρουν καν τα τετραγωνικά!
«Κάνουμε τουρ μόνο στο 1/4 του κάστρου», εξήγησε, σημειώνοντας ότι η μία πλευρά του κτήματος είναι η ιδιωτική κατοικία του ιδιοκτήτη. Αφού πέρασε από την είσοδο και έδειξε τα πέτρινα δάπεδα και τις κολώνες, ανέβηκε τη σκάλα και μπήκε στην επίσημη τραπεζαρία.
Με τις οροφές των 10 μέτρων και τη θέα στον κήπο στα νότια και στην αυλή στα βόρεια, το δωμάτιο προοριζόταν για διασκέδαση. Τέσσερα μεγάλα αγγεία που κοσμούν τον χώρο, λέγεται τα δώρισε στον Ναπολέοντα ο βασιλιάς της Σουηδίας.
Όταν μπήκε στο περίτεχνο σαλόνι, διακοσμημένο σε στιλ γαλλικού μπαρόκ του 17ου αιώνα, εξήγησε ότι «είναι το αντίθετο του μινιμαλισμού». Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με πίνακες ζωγραφικής, συμπεριλαμβανομένων πορτρέτων της Μαρίας Αντουανέτας και των παιδιών της. Στην αίθουσα εκτίθεται ακόμη το αναπηρικό καροτσάκι που χρησιμοποιούσε η Μαρία-Αντουανέτα και ο γιος του Λουδοβίκου XVI, Λουδοβίκος-Ιωσήφ.
Έξω από το σαλόνι βρίσκεται η αίθουσα με ένα αυθεντικό τραπέζι μπιλιάρδου του Λουδοβίκο XVI, του οποίου ο γιατρός του συνέστησε να παίζει μετά το φαγητό για να τον βοηθήσει στην πέψη.
Φύλλα χρυσού, έργα τέχνης και πίνακες στις οροφές είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την επιβλητική εικόνα του κάστρου. «Κάθε δωμάτιο στο κάστρο έχει ένα τζάκι με ξύλα γιατί παλιά ήταν ο μόνος τρόπος για να ζεστάνεις αυτό το μέρος», είπε.
Το κάστρο αποτελεί το όνειρο ενός βιβλιοφάγου με μια διώροφη βιβλιοθήκη με περισσότερα από 20.000 σπάνια βιβλία, μια ανοιχτή πασαρέλα και μια μυστική πόρτα που οδηγεί σε μια αίθουσα παιχνιδιών.
Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί επίσης κούκλες βουντού, βιβλία με ξόρκια και δύο μουμιοποιημένα ανθρώπινα σώματα από την Αίγυπτο, τα οποία βρίσκονται σε γυάλινες προθήκες.
Ο Conover ονόμασε έναν από τους διαδρόμους «Dead Zoo» επειδή ήταν γεμάτος με ταριχευτικά ζώα και απολιθώματα. Ένα άλλο αξιοσημείωτο δωμάτιο είναι το μικρό παρεκκλήσι με βωμό, θρησκευτικά κειμήλια και στασίδια για προσευχή.
Κατέβηκε και στον κάτω όροφο για να δείξει την κουζίνα και το κελάρι κρασιού επίσης σε στιλ 17ου αιώνα. Ο Conover ολοκλήρωσε την εντυπωσιακή περιήγηση περνώντας από την πίσω πόρτα και μέσα στην αυλή που βρίσκεται φωλιασμένη ανάμεσα στις δημόσιες και τις ιδιωτικές κατοικίες.