Η Μύκονος είναι ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά και το σίγουρο είναι πως δεν υστερεί σε πολυτελείς βίλες. Με τα περισσότερα σπίτια όμως να μοιράζονται την ίδια αισθητική υψηλού επιπέδου, είναι ευτυχής συγκυρία όταν αυτή συναντάται με τη γοητευτική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και την αυθεντικότητα.
Οπως ένα μυκονιάτικο σπίτι 30 ετών που βρίσκεται στον Τούρλο Μυκόνου και ανακαινίστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Architecture Research Practice (ARP) με απόλυτο σεβασμό στις αρχές της κυκλαδίτικης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της οικίας.
Χτισμένο αρχικά το 1989, βρίσκεται πάνω σε ένα τυπικό μυκονιάτικο βράχο με ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα. Χάρη στην επέμβαση του ARP έχει εξελιχθεί σταδιακά, μέσω αρκετών προσθηκών, σε μια γοητευτική αλλά περίπλοκη σύνθεση χώρων.
«Ο σχεδιαστικός μας στόχος ήταν να παρέμβουμε και να αναδιατάξουμε ορισμένους από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ώστε να τους καταστήσουμε πιο εύχρηστους, σεβόμενοι τον κλασικό κυκλαδίτικο χαρακτήρα του σπιτιού», εξηγεί στο iefimerida η Αργυρώ Πουλιόβαλη, μία από τις επικεφαλής αρχιτέκτονες του γραφείου Architecture Research Practice.
Ορισμένα στοιχεία του σπιτιού διατηρήθηκαν, όπως οι υπάρχουσες ξύλινες οροφές και το παραδοσιακό κονίαμα στους εξωτερικούς τοίχους. Υπήρχαν, στην πραγματικότητα, διαφορετικές φάσεις και στιλ κονιάματος σε όλο το σπίτι, αλλά αυτοί οι τοίχοι τραχιάς υφής πρόσθεταν στον χαρακτήρα της κατοικίας και διατηρήθηκαν. Ξυλόγλυπτες πόρτες συντηρήθηκαν και επανατοποθετήθηκαν. Η εξωτερική πλακόστρωση από πέτρα Πηλίου διατηρήθηκε και επεκτάθηκε όπου ήταν απαραίτητο.
Στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να δημιουργηθεί μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ της παραδοσιακής και μινιμαλιστικής αρχιτεκτονικής σε συνδυασμό και με το ιδιαίτερο γούστο των ιδιοκτητών της κατοικίας στη Μύκονο στη διακόσμηση και στο design.
Ετσι έγινε ένα «πάντρεμα» νέων και κλασικών υλικών.
«Τα δάπεδα από μωσαϊκό στο εσωτερικό συμπληρώνουν αρμονικά τα εξωτερικά δάπεδα. Τα υπάρχοντα ξύλινα παράθυρα και παντζούρια χρωματίστηκαν με ένα φρέσκο aqua χρώμα. Η κουζίνα και τα μπάνια διαθέτουν κλασικά ελληνικά μάρμαρα από το γειτονικό νησί της Νάξου και μάρμαρο Διονύσου από την Αττική», τονίζει η Αργυρώ Πουλιόβαλη.
Οσον αφορά τη διάταξη του σπιτιού, η στρατηγική που ακολουθήθηκε εστίασε σε σημειακές παρεμβάσεις με μέγιστο αντίκτυπο.
Με την επέκταση των δημόσιων χώρων και την ενοποίηση των επιπέδων της βεράντας και των μικρότερων δωματίων σε μεγαλύτερα, επανήλθε η ιεραρχία και η άνετη κυκλοφορία στην κατοικία.
«Παράλληλα, παρείχαμε μια ευρύτερη ποικιλία τόσο σε κλίμακα όσο και σε χαρακτήρα ιδιωτικών και δημόσιων χώρων που μπορούν εν δυνάμει να φιλοξενήσουν διαφορετικά σενάρια επισκεπτών. Επειδή η κατοικία σχεδιάστηκε με σκοπό να ενοικιαστεί εποχιακά, πτυχές της ιδιωτικότητας ήταν σημαντικές παράμετροι που λάβαμε επίσης υπόψη», καταλήγει η Αργυρώ Πουλιόβαλη.
Aξίζει να αναφερθεί πως το έργο αυτό ήταν ανάμεσα στα δέκα καλύτερα έργα στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2020 που διοργανώνονται από την αρχιτεκτονική πλατφόρμα DOMa, διάδοχος των ΔΟΜΩΝ.
Δείτε φωτογραφίες από την ανακαίνιση της εξοχικής κατοικίας στη Μύκονο:
Οι σχεδιαστικές επιλογές, απλές αλλά ισχυρές, επιδιώκουν να γεφυρώσουν τον αυθεντικό χαρακτήρα της Μυκόνου με το σήμερα.
Ταυτότητα έργου:
ARP Design Team: Αργυρώ Πουλιόβαλη, Νόρα Δεληδήμου, Εύα Αλμπερίνη
Μελέτη Η/Μ: Πάνος Παυλίδης
Στατική Μελέτη: ERISMA
Κατασκευή: ECC
Photo credits: Yorgos Kordakis
Styling: Ioli Chiotini