Το να επιλέξουμε υγιεινά τρόφιμα από το ράφι του σουπερμάρκετ ή από τον πάγκο της λαϊκής είναι τελικά πιο δύσκολο από όσο νομίζαμε. Μάθετε ποια είναι τα αποκαλούμενα υγιεινά προϊόντα που δεν αξίζουν τελικά τον τίτλο τους.
Χωρίς λιπαρά. Βιολογικά. Εμπλουτισμένα με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αυτές είναι μερικές από τις ετικέτες που μας καθοδηγούν μέσα στο σουπερμάρκετ στην επιλογή ενός προϊόντος διατροφής. Πολλές φορές, όμως, κάποια τρόφιμα που διαλαλούν τα θρεπτικά τους πλεονεκτήματα, τελικά δεν είναι και τόσο υγιεινά. Η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί κάθε δυνατό μέσο για να προωθήσει τα προϊόντα της, κι έτσι μένει σε μας ο δύσκολος ρόλος να αποκαλύψουμε το τρύκ που κρύβεται πίσω από κάθε προβολή προϊόντος,
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων για να δούμε ακριβώς τα συστατικά που εμπεριέχονται σε αυτά. Και συμβαίνει, συνήθως, η «εξαπάτηση» να προέρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις. Οι αποκαλούμενες υγιεινές μπάρες δημητριακών, μπορεί να περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αλλά συνήθως είναι υπερφορτωμένες με ζάχαρη και αλάτι, ως επίσης.
Επίσης, όταν ένα τρόφιμο είναι αλατισμένο με θαλασσινό αλάτι, δεν είναι αυτομάτως και πιο υγιεινό, αυτό που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι η περιεκτικότητα σε νάτριο, η οποία πρέπει να είναι ίδια με αυτή του επιτραπέζιου άλατος. Δεν αλλάζει τίποτα, λοιπόν, στην ποιότητα του νατρίου, αλλάζει απλά ο τρόπος «σερβιρίσματος».
Την επόμενη φορά που θα επιλέξετε για το πρωινό σας ένα γιαούρτι με φρούτα με χαμηλά λιπαρά, ξανασκεφτείτε το. Πολύ συχνά, δεν υπάρχουν κομμάτια φρούτων, αλλά αρώματα, χρωστικές, και επιπρόσθετη ζάχαρη, που έρχονται να αντισταθμίσουν την απώλεια γεύσης όταν αφαιρούνται τα υγιεινά φρούτα. Αυτό άλλωστε συμβαίνει με το μεγαλύτερο ποσοστό άπαχων και με λίγα λιπαρά προϊόντων.
Βέβαια, δεν υπάρχει πάντα η δυνατότητα για ετικέτες που θα σε οδηγήσουν σε υγιεινές επιλογές. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν επιλέγεις φρούτα και λαχανικά. Και επειδή, όλα μπορεί να φαίνονται πολύ ωραία και υγιεινά, τότε άφησε το χρώμα να είναι ο οδηγός σου.
Η πράσινη σαλάτα, για παράδειγμα, έχει μικρή θρεπτική αξία, και περιέχει κυρίως νερό. Εάν όμως αναζητάτε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, τότε επιλέξτε σκουρότερα λαχανικά, όπως είναι το σπανάκι και το μαρούλι.
Και μια ακόμα συμβουλή: μην συγχέετε το προϊόν «ολικής άλεσης»με το πολύσπορο. Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινά διότι διαθέτουν όλο το μέλος του σπόρου, αναλλοίωτο, ενώ τα πολύσπορα απλά αποτελούνται από περισσότερα είδη σπόρων, χωρίς αυτό να τα καθιστά και «ολικής άλεσης».
Όταν, λοιπόν, αισθάνεστε μπερδεμένοι, απλά διαβάστε τα ψιλά γράμματα της κάθε συσκευασίας.
Δρ Αικατερίνη Π. Φράγκου
Χειρουργός ΩΡΛ , Κεφαλής και Τραχήλου