Διάχυτη η ελπίδα. Συγκρατημένη η αισιοδοξία. Ένδειξη καχυποψίας. Αυτά συνθέτουν τον ψυχολογικό κόσμο της αθλητικής Ελλάδας από το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου και μετά. Ανάμεσα στις υποσχέσεις των 751 ευρώ, του 13ου μισθού των συνταξιούχων, των προσλήψεων, υπάρχει και ο αθλητισμός. Αυτός που ανέκαθεν βοηθούσε τον Έλληνα να βρίσκει μια διέξοδο, διαφορετική. Ο νέος Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ανέλαβε μια από τις πιο δύσκολες «καρέκλες» της κυβέρνησης και τα μέτωπα στα οποία θα κληθεί να δώσει μάχη δεν σηκώνουν αναβολές.
Ο αθλητισμός στην Ελλάδα ήταν αδύνατο να μην επηρεαστεί από την οικονομική κρίση που ξέσπασε στη χώρα μας. Σε όλους τους τομείς. Από τους ερασιτεχνικούς συλλόγους από τα οποία πηγάζει η πραγματική έννοια του αθλητισμού μέχρι τα επαγγελματικά σωματεία και τις σχέσεις τους με τους φιλάθλους.Οι Κυριακές του Έλληνα έσβησαν αφού το προϊόν άρχισε σταδιακά να χάνει τη λάμψη του. Είτε λόγω της οικονομικής απώλειας, είτε λόγω της διαφθοράς, η οποία από το καλοκαίρι του 2011 εγκαταστάθηκε για τα καλά στο καθημερινό αθλητικό ρεπορτάζ. Όμως είτε ρίξουμε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στο πρώτο, είτε στο δεύτερο, ο παρανομαστής δεν αλλάζει. Δυστυχώς για τον Υφυπουργό Αθλητισμού δεν μπορεί να υπάρξει προτεραιότητα. Η αθλητική ατζέντα δεν γίνεται να μη χωρέσει όλα τα προβλήματά της.
Ο κ.Κοντονής προς τιμήν του ζήτησε πρώτα να ενημερωθεί από τον απερχόμενο Υφυπουργό Αθλητισμού. Ο νέος αθλητικός νόμος του Γιάννη Ανδριανού, ο οποίος έμεινε σε επίπεδο διαβούλευσης λόγω των πρόωρων εκλογών, διαφέρει από τις προεκλογικές δηλώσεις του κ.Συναδινού, υπεύθυνου του αθλητικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο είναι φανερό ότι και η νέα κυβέρνηση θέλει να δώσει μια οριστική λύση στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ομοσπονδίες. Αυτά τα «μικρά κρατίδια» τα οποία μέσα στο πέρασμα των τελευταίων ετών έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο αφήνοντας τους πραγματικούς πρωταγωνιστές (αθλητές) σε ρόλο κομπάρσων.
ΓΗΠΕΔΑ
Δεν είναι μόνο η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός που διεκδικούν ένα νέο και ένα καλύτερο γήπεδο. Τα χρήματα που έχει εγκρίνει η Περιφέρεια για ομάδες όπως ο Πανιώνιος ή το Μοσχάτο – για να πιάνουμε όλα τα επίπεδα – παραμένουν δεσμευμένα. Ο κ.Κοντονής θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπος με ένα μεγάλο πρόβλημα, στο οποίο όπως σωστά επισημαίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, δεν θα λυθεί αν δεν καθίσουν σε ένα τραπέζι όλες οι πλευρές. Το ότι ο κ.Κοντονής είναι φίλος του Παναθηναϊκού κάτι που γράφεται δεξιά και αριστερά, αγγίζει τα όρια του «λαϊκισμού» και δεν θα παίξει κανένα ρόλο στο πως θα χειριστεί τα πολύ σημαντικά ζητήματα.
ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Πριν αναχωρήσει η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου για τη Βραζιλία, είχε δεχθεί την επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Οταν ο τελευταίος ρώτησε τι θα θέλατε ως πριμ, οι διεθνείς απάντησαν «ένα εκσυγχρονισμένο προπονητικό κέντρο από την Πολιτεία, το οποίο θα συνοδεύσει τις επόμενες γενιές». Το Σχιστό έχει ήδη πέσει στο τραπέζι από τον Ανδριανό και η νέα κυβέρνηση καλείται να βρει άμεσα λύση και σε αυτό το θέμα. Μαζί και πολλές εθνικές ομάδες άλλων αθλημάτων, οι οποίες έχουν καταντήσει...ζητιάνοι για την εύρεση εγκαταστάσεων προπόνησης και οικονομικών πόρων.
ΔΙΩΞΕΙΣ
Σε άμεση συνεργασία με τη δικαιοσύνη, ο νέος Υφυπουργός Αθλητισμού έχει μια μεγάλη ευκαιρία στα χέρια του. Να γίνει ο άνθρωπος που θα καθαρίσει το τοπίο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Που θα επαναφέρει τον κόσμο τις Κυριακές στα γήπεδα. Είναι ίσως το σημείο «κλειδί» στο οποίο θα φανεί η δυναμική του ή τουλάχιστον η διάθεσή του να παλέψει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ επιθυμεί να δώσει ένα γρήγορο τέλος.Αυτό έλεγαν όλοι, μα κανείς δεν το έπραξε μέχρι σήμερα.
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΣΕΙΣ
Η κόντρα του προηγούμενο Υφυπουργού Αθλητισμού με την ΕΠΟ για τις επιχορηγήσεις ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ένα ποσό κοντά στο 1,5 εκ. Ευρώ κινδύνευσε να χαθεί εξαιτίας της μη φορολογικής ενημερότητας της ΕΠΟ. Έτσι τουλάχιστον προέκυπτε από τα έγγραφα της ΓΓΑ και εν συνεχεία διαψευδόταν από άλλα έγγραφα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Μάχη άνευ ουσίας και ίσως εντυπώσεων. Τα σωματεία τα οποία κινδυνεύουν με αφανισμό είναι πάρα πολλά πλέον. Το να σταματήσουν να τροφοδοτούν τον επαγγελματικό αθλητισμό κοντεύει να γίνει πραγματικότητα. Είτε λόγω εγκαταστάσεων, είτε λόγω έλλειψης πόρων. Ένα ακόμη καυτό ζήτημα, στο οποίο ο κ.Κοντονής θα πρέπει να σηκώσει τα μανίκια και μάλιστα άμεσα.
Το έργο του μόνο εύκολο δεν είναι. Ισως στη συνείδηση του κόσμου, να μην είναι τόσο καθοριστικό όσο αυτό του Υπουργού Οικονομικών όμως για ένα κομμάτι του λαού μας, ο αθλητισμός παραμένει ένα κομμάτι της καρδιάς. Είναι αυτές οι Κυριακές που έσβησαν τα τελευταία χρόνια. Είναι αυτές οι Κυριακές που έχουν δικαίωμα να ελπίζουν πως θα βρεθεί ένας άνθρωπος να τις επαναφέρει στη χαρούμενη διέξοδο προβλημάτων του Έλληνα. Αν αυτός είναι ο Σταύρος Κοντονής, θα φανεί στο χειροκρότημα...