Του Θάνου ΟικονομόπουλουΣε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που το αυτονόητο είναι αενάως... εθνικό ζητούμενο, "λογικό" είναι να πανηγυρίζουμε κάθε φορά που κάτι αυτονόητο (πλην ελλείπον επί μακρόν...) ενσκήπτει στην καθημερινότητά μας. Υπ' αυτήν την έννοια, ο κόσμος της αγοράς ένοιωσε ανακούφιση με τις διαγγελματικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πως... το κράτος "σταδιακά" (ότι κι' αν σημαίνει αυτό...) θα πληρώσει τα χρεωστούμενα που οφείλει σε ιδιώτες και πως σκοπεύει να προχωρήσει σε συμψηφισμούς των οφειλών του με καταβολές ΦΠΑ εκ μέρους εκείνων στους οποίους οφείλει. Μόνο στην φυλή των νεοελλήνων ισχύει το... αξίωμα, "τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, έξη το λαδόξυδο..."!
Αυτονόητο, επίσης, θα έπρεπε να είναι σε μια ευνομούμενη και ορθολογική πολιτεία, το ότι δεν μπορεί να υποχρεούται κάποιος να καταβάλλει τον αναλογούντα ΦΠΑ, εφ' όσον δεν έχει εισπράξει από τον πελάτη του το σχετικό τιμολόγιο. Πως, δηλαδή, να επιβάλεις σ' έναν επαγγελματία να πληρώσει 23.000 ευρώ για ΦΠΑ, από ένα τιμολόγιο 100.000 ευρώ που δεν έχει εξοφληθεί από αυτόν (δημόσιο η ιδιώτη) με τον οποίο συναλλάχθηκε; Και αυτόν τον παραλογισμό (πού έχει οδηγήσει πλήθος υγιών επιχειρήσεων στο όριο της χρεοκοπίας), δεσμεύθηκε πως θα τον διορθώσει ο κ. Σαμαράς.
Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, θα πείτε. Βεβαίως. Το περίεργο, όμως, είναι ότι ο πρωθυπουργός της χώρας εξήγγειλε απλώς την... μελλοντική εφαρμογή αυτονόητων πραγμάτων. Ενώ θα περίμενε κανείς μια παγκοίνως γνωστή παρανοϊκή νεοελληνική παθογένεια (που μάλιστα ισχύει επί μακρόν) να διορθωθεί εδώ και τώρα, αφού υποτίθεται ότι το παραπαίον κράτος διαπίστωσε, επιτέλους, τον παραλογισμό της και τις καταστροφικές παράπλευρες απώλειες που προκαλεί στην εύθραυστη έτσι κι' αλλιώς οικονομία της χώρας. Αλλά, ο πρωθυπουργός της χώρας μας είπε ότι αυτές οι από καιρού αναμενόμενες αυτονόητες ρυθμίσεις ΘΑ ισχύσουν, "κάποτε" μέσα στο 2014. Μ' άλλα λόγια, "ζήσε εκλογικέ...) Μάη μου, να φας εξόφληση οφειλών και ΦΠΑ"! Ψηφίστε μας τώρα και (όσοι επιβιώσετε...) θα δείτε την αδικία εις βάρος σας να αίρετε... εν καιρώ.
Δεν ξέρω αν οι εξαγγελίες αυτές θα είχαν γίνει (όπως και οι "διαρροές" ότι η Ελλάδα θα βγεί στις αγορές σήμερα-αύριο, κάτι που έσπευσε να διαψεύσει ο κ. Στουρνάρας, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται πολιτικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες να ανατρέψουν τους τεχνοκρατικούς σχεδιασμούς), αν δεν είχε μεσολαβήσει η... "Μπαλτακιάδα" και οι επιπτώσεις της στο πολιτικό προσκήνιο και η ανακοπή (σε κάποιες μετρήσεις και αντιστροφή) της δημοσκοπικής ενίσχυσης της κυβερνώσας ΝΔ. Η πρωθυπουργική σπουδή, προφανέστατα οφείλεται σε προεκλογικές ψηφοθηρικές (και κατά συνέπεια πολιτικές) σκοπιμότητες. Και ως τέτοια, είναι ζητούμενο αν θα λειτουργήσει θετικά, αν τελικά θ' αποδώσει. Πολύ περισσότερο που οι συγκεκριμένες εξαγγελίες (πόσο μάλλον... μελλοντικές), υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν αρμοδιότητας ενός υφυπουργοί Οικονομικών, άντε έστω του ίδιου του κ. Στουρνάρα, όχι του ίδιου του πρωθυπουργού...
Κατανοητή (και από πολλές πλευρές σεβαστή...) η προσπάθεια του κ. Σαμαρά ν' αντιστρέψει το κλίμα, τα εκλογικά αποτελέσματα να μην υπονομεύσουν, ειδικά σ' αυτή την συγκυρία, την όποια πολιτική σταθερότητα (ας αναλογιστούμε την απόφαση της Moody's να αναβάλλει για μετά τις εκλογές την αξιολόγηση της Ελλάδος...) με τις "ερμηνείες" που θα επιχειρηθούν. Μόνο που τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί και βουλευτές, οφείλουν επιτέλους να καταλάβουν και να παίρνουν σοβαρά υπ' όψη στους σχεδιασμούς και τις κινήσεις τους, την διάχυτη καχυποψία της κοινωνίας, την απαξίωση του μέχρι σήμερα πολιτικού modus vivendi. Οι πρακτικές στις οποίες έχουν (και μας είχαν...) συνηθίσει, όχι μόνο δεν περνάνε πια, αλλά γυρίζουν και μπούμερανγκ εναντίον τους. Στην περίπτωσή μας, δεν ισχύει το "γέρικο σκυλί, δεν μαθαίνει νέα κόλπα.."-αν δεν μάθει, θα ψοφήσει!