Ο Άμος Κλάουσνερ, Αμος Οζ, υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους οικουμενικούς λογοτέχνες της εποχής μας, κορυφαίος πεζογράφος, διεισδυτικός δοκιμιογράφος και παρεμβατικός διανοούμενος του σύγχρονου Ισραήλ.
Σήμερα, δύο χρόνια μετά το θάνατό του, επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη το βιβλίο του με τίτλο «Η γυναίκα που γνώρισα».
Ο Γιοέλ Ραβίντ εργάστηκε επί σειρά ετών για τις μυστικές υπηρεσίες, αξιοποιώντας το υπερφυσικό του ένστικτο να οσμίζεται το ψέμα και την αλήθεια. Μετά τον χαμό της συζύγου του σε ένα περίεργο ατύχημα, μετακομίζει σε κάποιο προάστιο του Τελ Αβίβ με την κόρη του, τη μητέρα του και την πεθερά του. Αυτή η πρόωρη συνταξιοδότηση θα εξωθήσει τον κεντρικό ήρωα να επανεξετάσει και το δικό του παρελθόν, κυρίως όμως θα τον αναγκάσει να διερευνήσει το συντριπτικό αίνιγμα που σχετίζεται με τη ζωή και τον θάνατο της γυναίκας του. Θα καταφέρει ένας άνθρωπος τόσο μονήρης και κλεισμένος στον εαυτό του να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την οικογένειά του, να ενταχθεί στην τοπική κοινότητα, να δημιουργήσει κοινωνικές επαφές και φιλίες;
Σε τούτη τη λεπταίσθητη αλλά και πληθωρική ιστορία, μια δεξιοτεχνική αφήγηση η οποία μοιάζει με αποκρυπτογράφηση των άφατων διαστάσεων της καθημερινότητας, ο Άμος Οζ ενσταλάζει την κωμωδία, την ποίηση αλλά κι εκείνη την παράξενη αίσθηση τρέλας που διαπερνά κάθε συνηθισμένη ύπαρξη. Το μυθιστόρημα «Η γυναίκα που γνώρισα» συγκαταλέγεται στα πλέον δημοφιλή έργα του σπουδαίου Ισραηλινού συγγραφέα.
Ο διεθνής Τύπος για τον Αμος Οζ
«Ένας αποκαλυπτικός, ιδιοφυής συγγραφέας». The Guardian
«Στο μυθιστόρημα Η γυναίκα που γνώρισα ο Άμος Οζ επιδεικνύει, για μια ακόμη φορά, την εγνωσμένη ευφράδειά του. Ο τρόπος με τον οποίο ακτινογραφεί τον Γιοέλ, την κόρη του και τις γιαγιάδες της είναι συγχρόνως χιουμοριστικός, μελαγχολικός και συγκινητικός». The New York Times
«Ένα βιβλίο γεμάτο υπαινιγμούς και αντηχήσεις, από το παρελθόν, από την ίδια τη λογοτεχνία, από την πρότερη ζωή του πρωταγωνιστή. Ένα ιδιαίτερο, ξεχωριστό μυθιστόρημα. Αποτελεί, αφενός, μια υπενθύμιση για την ικανότητα της μυθοπλασίας να δοκιμάζει τα όρια των πραγμάτων που μπορούν να εκφραστούν ενώ, αφετέρου, συνιστά μια σχολαστική καταγραφή της πορείας ενός συγκεκριμένου ήρωα προς την κατάκτηση της αυτογνωσίας του». The Daily Telegraph
Ο Αμος Οζ γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1939 και πέθανε στο Τελ Αβίβ το 2018. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών υιοθέτησε το επώνυμο «Οζ» που στα εβραϊκά σημαίνει «δύναμη», και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο κιμπούτς Χούλντα. Μετά τις σπουδές φιλοσοφίας και φιλολογίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, επέστρεψε εκεί και έζησε με την οικογένειά του για αρκετά χρόνια. Αργότερα έγινε και ακαδημαϊκός δάσκαλος.
Σταθερός διεκδικητής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας και γνωστός για τους αγώνες του υπέρ της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, απέσπασε ένα πλήθος εθνικών και διεθνών διακρίσεων για το εκτεταμένο έργο του που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν στα ελληνικά τα σημαντικότερα βιβλία του, από το ημιαυτοβιογραφικό αριστούργημα Ιστορία αγάπης και σκότους ως τον πιο πρόσφατο Ιούδα, τα οποία επικύρωσαν την παγκόσμια εμβέλειά του.
Αμος Οζ, Η γυναίκα που γνώρισα, Μυθιστόρημα, Μετάφραση: Λουίζα Μιζάν, Εκδόσεις Καστανιώτη