Πλούσια και σημαντική ήταν φέτος η ελληνική παρουσία στο Φεστιβάλ Βιβλίου του Παρισιού.
Το Φεστιβάλ μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας πραγματοποιήθηκε εκ νέου στη γαλλική πρωτεύουσα, συγκεντρώνοντας πάνω από 3.000 συγγραφείς, τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους διεθνώς, και περισσότερους από 160.000 επισκέπτες.
Στο ελληνικό περίπτερο, το οποίο έστησαν το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Γαλλίας (Centre Culturel Hellénique), το υπουργείο Πολιτισμού και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, παρουσιάστηκαν περίπου 170 έργα Ελλήνων συγγραφέων που έχουν μεταφραστεί ή έχουν γραφτεί στα γαλλικά, καθώς και βιβλία που έχουν ως κεντρικό θέμα τους την Ελλάδα.
Ποιοι έδωσαν το «παρών» στο Φεστιβάλ Βιβλίο του Παρισιού
Παρόντες στο ελληνικό περίπτερο, όπου υπέγραψαν τα βιβλία τους, ήταν πολλοί σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς, όπως ο Χρήστος Χωμενίδης, ο Σολούπ, ο Γιάννης Παλαβός, η Φωτεινή Τσαλίκογλου, ο Αλέν Γκλύκος, η Σολάνζ Φεστάλ-Λιβανίς, η Κατερίνα Αποστολοπούλου, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, η Γιάννα Ανδρεάδη, η Εμιλί Παπαθεοδώρου, ο Εμμανουέλ Λασκού, ο Γιώργος Πρεβελάκης, ο Πιέρ Ζουντέ Ντε Λα Κομπ, ο Χρήστος Χρυσόπουλος και η Αντρέα Μαρκολόνγκο.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν δύο συζητήσεις με ελληνικές παρουσίες: Η πρώτη είχε θέμα «Ελλάδα: Σύνορα και άνθρωποι», όπου έλαβαν μέρος η Φωτεινή Τσαλίκογλου, ο Αλέν Γκλύκος, ο Σολούπ και ο Χρήστος Χρυσόπουλος, ενώ στη δεύτερη ο σκηνοθέτης και πρόεδρος της Γαλλικής Ταινιοθήκης, Κώστας Γαβράς, συζήτησε με τον Χρήστο Χωμενίδη για το βιβλίο του τελευταίου «Νίκη», το οποίο είχε λάβει το βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος του 2021. Τέλος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έγινε παρουσίαση του μεταφραστικού κόμβου GreekLit από τον Χάρη Μελετιάδη.