Ο εκδοτικός οίκος Υπατία – Λυδία παρουσιάζει την Τετάρτη το βιβλίο με τίτλο ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΗΓΕΣΙΑΣ, του Συνταγματάρχη Πεζικού – Ειδικών Δυνάμεων Μιχαήλ Σ. Πλουμή.
Η παρουσίαση θα γίνει στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Βασιλίσσης Σοφίας και Ρηγίλλης 1), στην Αθήνα την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, στις 19:00-20:30.
Την παρουσίαση συντονίζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Άμυνας (ΣΕΕΘΑ) Αντιστράτηγος ε.α. κ. Σπυρίδων Μπελεγράτης. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν: Δρ. Δρ. Βασίλης Γαϊτάνης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ. Δρ. Δρ. Δρ. Αριστείδης Γιαπαλής, Διευθυντής Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης ΓΕΕΘΑ. Δρ. Δημήτριος Θωμάκος, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Οικονομικών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Εύη Ντούσια, φιλολόγου MS, της ΕΡΤ Α.Ε. Γεώργιος Ροζόκος, Αριστοβάθμιος φιλόλογος, Καθηγητής της Αστυνομικής Ακαδημίας. Αντιστράτηγος ε.α., Θεόκλητος Ρουσάκης, Επίτιμος Διοικητής Β΄ΣΣ.
Έγραψε για το βιβλίο: Γεώργιος Ροζόκος αριστοβάθμιος φιλόλογος -συγγραφέας, Καθηγητής της Αστυνομικής Ακαδημίας.
«Ένας αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων και ιδιαίτερα του στρατού, που απαιτεί επικοινωνιακή αμεσότητα και αμφίδρομη συναισθηματικότητα, υποχρεούται από τη θέση του να ασκεί τα διοικητικά του καθήκοντα όχι μόνο με γνωστική επάρκεια αλλά και συναισθηματική νοημοσύνη. Τούτο σημαίνει πως το σπάνιο και ακριβό άρωμα της ανθρωπιάς και της ευαισθησίας αμβλύνοντας τις αιχμηρές γωνίες της κακοπροαίρετης διάθεσης, της μεμψίμοιρης τάσης και της γενικότερης προκατάληψης και κακοπιστίας, θα δώσει στην ηγετική φυσιογνωμία την σφαιρική της ποιότητας και θα προικοδοτήσει την εικόνα του ηγέτη με την χρωματική ποικιλία του ουράνιου τόξου που βγαίνοντας πάντα μετά από τη σφοδρή κακοκαιρία, σηματοδοτεί την άρση της καιρικής ακαταστασίας και την γαλήνια νηνεμία, που θα επιτρέψουν στο σκάφος της ποικιλώνυμης διοίκησης ασφαλή πλεύση, ευστάθεια και ισορροπία.
Και με δεδομένο πως «η βασίλισσα των μελισσών δεν έχει κεντρί», καλείται ο ηγέτης των δύσκολων σύγχρονων καιρών να ασκεί την εξουσία του με «λογισμό και όνειρο», με επιείκεια και αυστηρότητα, με αποφασιστικότητα αλλά και προσαρμοστική ικανότητα, με γνώση που οπλίζει και πίστη που ενθαρρύνει, τηρώντας με ευσυνειδησία και στοχαστικότητα την αρετή του μέτρου, την χρυσή Αριστοτελική μεσότητα. Επομένως πρέπει μέσα στο ηγετικό του οπλοστάσιο να έχει όλα τα πολεμοφόδια που αποτρέπουν τον πόλεμο, αλλά και εγγυώνται την ειρήνη, που πυροδοτούν το συναίσθημα αλλά και τροφοδοτούν την σκέψη και επιτρέπουν στον σύγχρονο ηγέτη να επιβάλλεται φύσει και όχι μόνο θέσει.
Το ανά χείρας πόνημα του Συνταγματάρχη Πεζικού – Ειδικών Δυνάμεων Μιχαήλ Πλουμή αποτελώντας ποιο πολύ κατάθεση ψυχής και λιγότερο γνωστικό αποκύημα, με έντονο βιωματικό χαρακτήρα, που υποχρεούται να έχει, νομίζουμε πως κινείται προς την κατεύθυνση αυτή και προσθέτει το δικό του μικρό λιθαράκι στο παραδοσιακό ηγετικό οικοδόμημα της γνώσης και της αρετής.
Και επειδή κατά τον Αγάθωνα «τριών δει τον άρχοντα μεμνήσθαι, ότι άνθρωπος εστίν, ότι κατά νόμους άρχει και ότι ουκ αεί άρχει» η συναίσθηση της ανθρωπινότητας σε συνδυασμό με την επίγνωση της βραχυβιότητας μας, θα δώσουν στη νομική κατάρτιση και στην γνωστική ευρυμάθεια το ακριβό πρόσημο της υπηρεσιακής επάρκειας και της ηγετικής αλκής.
Τα Μαθήματα Ηγεσίας του Μιχάλη Πλουμή με την επιστημονική τους πολυμέρεια, την τεκμηριωμένη, παραστατική και πειστική επιχειρηματολογία τους θα προικοδοτήσουν το γνωστικό οπλοστάσιο των ευέλπιδων σπουδαστών και κάθε εκκολαπτόμενου ηγετικού στελέχους με μείζονα αξιοπιστία, σφαιρική γνώση, ψυχολογική ανθρωπογνωσία, στοχαστικότητα και ευθυκρισία.
Και αφού παιδεία είναι ότι απομένει όταν ξεχάσουμε όλα όσα μάθαμε, φιλοδοξούμε και ευελπιστούμε πως ο δημιουργικός απόηχος από την μελέτη του ανά χείρας βιβλίου μπορεί να μην μπορεί να κάνει, όπως θα ήθελε ο Πλάτωνας, τους φιλοσόφους ηγέτες, θα επιτρέψει όμως στους ποικιλώνυμους ηγέτες να φιλοσοφήσουν και να καρπωθούν το λίγο αλλά ακριβό άρωμα που πάντα μένει στο χέρι όποιου ευτυχήσει να κρατήσει ή να προσφέρει ένα πνευματικό τριαντάφυλλο».