Η πλειοψηφία της Βουλής θα ψηφίσει απόψε- εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- το πολυνομοσχέδιο που προβλέπει νέα μέτρα ύψους 19 δισεκατομμυρίων (από 11,5 που ξέραμε πριν από μήνες) και αλλαγές στα εργασιακά ( για τις οποίες κανένας δεν μιλούσε μέχρι πριν από λίγους μήνες).
Με το να πει κάποιος ότι πολλά από τα μέτρα αυτά είναι «αντικοινωνικά», «άδικα» και «εξοντωτικά», νομίζω ότι απλώς παραβιάζει ανοιχτές πόρτες. Υπάρχουν όμως κάποιες ειδικές ρυθμίσεις για τις οποίες οι χαρακτηρισμοί αυτοί είναι απλά «χάδια».
Η διάταξη, για παράδειγμα πού προβλέπει την καταβολή από τους ίδιους τους ασθενείς ενός ευρώ για κάθε συνταγή που θα εκτελείται στο φαρμακείο και 25 ευρώ κάθε φορά που θα νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του ΕΣΥ.
Δηλαδή, ο συνταξιούχος του ΟΓΑ που ζει με 360 ευρώ το μήνα και του κόβουν δύο συντάξεις τον χρόνο μέσω της κατάργησης των δώρων, κάθε φορά που θα πηγαίνει στο φαρμακείο, ασχέτως με το ποσό της συνταγής , θα καταβάλει κι ένα επιπλέον ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ. Και μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στα φαρμακεία για να προμηθεύονται φάρμακα ακόμα και μέρα παρά μέρα.
Η «τιμωρία» τους θα συνεχίζεται και κάθε φορά που θα χρειάζεται να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο. Μόνο το εισιτήριο θα αντιστοιχεί στα χρήματα δύο ημερών από την σύνταξη πείνας που παίρνουν.
Αλλά δεν είναι μόνο οι εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που θα χτυπηθούν ανελέητα από το μέτρο αυτό. Έχει σκεφτεί κανείς, για παράδειγμα, ότι το κατώτερο ημερομίσθιο για τους υπαλλήλους άνω των 25 ετών διαμορφώνεται στα 26 ευρώ μεικτά και για όσους είναι κάτω των 25 ετών μόλις στα 23 ευρώ; Τι θα γίνει με όσους από αυτούς είναι χρονίως πάσχοντες;
Πως θα καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία όλοι αυτοί οι άνθρωποι με το καινούργιο χαράτσι που με τόσο αψυχολόγητο τρόπο μπήκε στο νομοσχέδιο του κύριου Στουρνάρα.
«Οδηγούμαστε σε ασθενείς δύο ταχυτήτων. Σε αυτούς που θα μπορούν να πληρώσουν για να πάρουν τα φάρμακά τους ή να μπουν στο νοσοκομείο και στους υπόλοιπους που θα είναι πλέον καταδικασμένοι», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Πατούλης, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, δεν ανήκει στον… ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Στουρνάρας οφείλει να μαζέψει άμεσα αυτή τη διάταξη όπως- ευτυχώς- έκανε με εκείνη για τους ολικά ανάπηρους, μετά τις ασφυκτικές πιέσεις, ως και απειλές καταψήφισης, που δέχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.
Ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να καταλάβει έστω και την ύστατη ώρα ότι ο νόμος που έφερε στη Βουλή θα εφαρμοστεί από ανθρώπους για ανθρώπους και όχι για οικονομικά υποζύγια.
Κι αν δεν το καταλαβαίνει ο ίδιος κάποιος πρέπει να του το υποδείξει έστω και την ύστατη ώρα. Εκείνος που θα εισπράξει το τεράστιο πολιτικό κόστος, ειδικά από αυτές από τις ρυθμίσεις της ντροπής που ισοπεδώνουν κάθε έννοια κοινωνικού κράτους.