Θα περίμενα από έναν εκπρόσωπο των τραπεζών, μια δήλωση υπέρ της δυνατότητας να βγαίνει «στο σφυρί» η πρώτη κατοικία κάποιου που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο στεγαστικό του δάνειο. Λογικό θα ήταν, εξυπηρετώντας τα τραπεζικά συμφέροντα, να επιθυμεί την εφαρμογή ενός μέτρου που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε χιλιάδες οικογένειες οι οποίες υποφέρουν.
Για να είμαι ειλικρινής, τον τελευταίο καιρό, δεν θυμάμαι κάποιον τραπεζίτη να το απαιτεί δημοσίως. Δεν γνωρίζω τι κάνουν ενδεχομένως «υπογείως», αλλά φόρα παρτίδα δεν βγήκε να το πει κανένας.
Κι ήταν ένας βουλευτής της ΝΔ, ο κ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος αποφάσισε να ρίξει την «βόμβα» όταν ρωτήθηκε Σάββατο πρωί στον REAL FM. Είπε επί λέξει ο κ. Βορίδης: «Δεν το γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα, δεν ξέρω ποια είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά, να το πω διαφορετικά, είναι σαφές ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να προχωρήσει εκεί μια διαδικασία αποπληρωμής οφειλών, επομένως πρέπει σιγά-σιγά να μπαίνουμε σε κάποιου είδους ρυθμό... Τώρα αν θα το κάνουμε σε ένα χρόνο, ή θα το κάνουμε σε έξι μήνες, θα το κάνουμε σε 18 μήνες, αλλά κάποια ώρα πρέπει να γίνει».
Ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω την σκοπιμότητα της δήλωσης του κ. Βορίδη και μάλιστα σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει έναν ορυμαγδό σκληρών, αντιλαϊκών και άδικων μέτρων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αφού, όπως παραδέχθηκε ξεκινώντας την συζήτηση, δεν γνωρίζει το θέμα, καλύτερα θα ήταν να κρατούσε την γνώμη του για τον εαυτό του.
Έχει συνειδητοποιήσει ο κ. Βορίδης τι θα συμβεί αν «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία κι αρχίζουν οι τράπεζες να παίρνουν το ένα και μοναδικό σπίτι από απελπισμένους οικογενειάρχες, πολλοί από τους οποίους είναι μακροχρόνια άνεργοι η απλήρωτοι επί μήνες; Έχει σκεφτεί πως μπορεί να αντιδράσουν οι άνθρωποι αυτοί; Ποια μπορεί να είναι η «κοινωνική επίπτωση» που έτσι απλά περιγράφει, ειδικά για τις συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών;
ΥΓ: Αργά χθες βράδυ κι αφού προηγήθηκε θύελλα αντιδράσεων, ο κ. Βορίδης εμφανίστηκε με μια δήλωση του στο MEGA να προτείνει η αναστολή να γίνεται μετά από διάστημα 18 μηνών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτό δε θα αφορά στα νοικοκυριά που έχουν αποδεδειγμένα οικονομικό πρόβλημα.
Προφανώς θεωρεί, ότι υπάρχουν άνθρωποι με ένα και μοναδικό σπίτι που έχουν χρήματα αλλά δεν καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες. Προσωπικά πάντως δεν γνωρίζω ΟΥΤΕ ΜΙΑ τέτοια περίπτωση.
Και εν πάση περιπτώσει, επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο, καλό θα ήταν να μαθαίναμε επισήμως από την κυβέρνηση τη θέση της για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Κι όχι από δηλώσεις ήξεις-αφήξεις που και σύγχυση προκαλούν , και δικαιολογημένη οργή σε κόσμο που έχει γονατίσει οικονομικά.