«Θεωρίες συνωμοσίας» ή μήπως όχι και τόσο «θεωρίες»; - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

«Θεωρίες συνωμοσίας» ή μήπως όχι και τόσο «θεωρίες»;

Το ακούω όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό από πρόσωπα τα οποία κινούνται στο χώρο της ελεύθερης αγοράς και δεν μπορώ να μην το σημειώσω. Τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια αλλά και τα περισσότερα από εκείνα που συζητούνται τώρα, όχι μόνο έσοδα δεν πρόκειται να φέρουν στο Ελληνικό Δημόσιο, όχι μόνο την «ατμομηχανή» της οικονομίας δεν μπορούν να βάλουν μπροστά, αλλά με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν μια χώρα κι έναν λαό στην απόλυτη καταστροφή.

Προ ημερών, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωστας Μίχαλος εξηγούσε ότι περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα , δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει κίνητρο για επενδυτές από το εξωτερικό. Αυτοί που θα θελήσουν να δημιουργήσουν μια βιομηχανία στην Ελλάδα, πρέπει να είναι βέβαιοι πως η πλειοψηφία της παραγωγής τους θα κατευθυνθεί στην εγχώρια αγορά. Πως θα καταναλώσει όμως ο πληθυσμός μιας χώρας που ζει με μισθούς πείνας των 400 και 500 ευρώ; Στο κάτω κάτω, αν ο χαμηλός μισθός ήταν το σημαντικότερο κίνητρο για επενδύσεις και ανάπτυξη, τότε κράτη όπως η γειτονική Βουλγαρία ή το μακρινό Μπαγκλαντές θα αποτελούσαν πρότυπα ανάπτυξης και ευημερίας. Κάθε άλλο όμως παρά αυτό συμβαίνει.

Ένα άλλο πρόσωπο που γνωρίζει καλά τι συμβαίνει στην αγορά, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Μιχάλης Κιούσης, έλεγε πώς ο κλάδος του έχει μια σειρά από προτάσεις που μπορούν να συμβάλουν ώστε και το κράτος να αποκτήσει περισσότερα έσοδα από τα καύσιμα, και οι πρατηριούχοι να μην βάζουν το ένα λουκέτο μετά το άλλο, και –κυρίως- οι καταναλωτές να προμηθεύονται φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης και να μην πληρώνουν την ακριβότερη βενζίνη της Ευρώπης. Κι όμως, το κράτος με εντολές της Τρόικας επιμένει στην υπερφορολόγηση που οδηγεί στην δραματική μείωση της κατανάλωσης και, κατά συνέπεια, των φορολογικών εσόδων.

Σήμερα οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων παρουσιάζουν ένα σχέδιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με ενιαίο συντελεστή που , όπως έλεγε ο γνωστός φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής στον ΒΗΜΑ FM , μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για όλους. Φορολόγηση των εσόδων αφού αφαιρεθούν τα έξοδα με συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την εμπέδωση φορολογικής συνείδησης στους πολίτες.

Φοβάμαι ότι κι αυτή η ολοκληρωμένη και σχεδιασμένη πρόταση θα πάει στο κάλαθο των αχρήστων της Τρόικας η οποία με τις προτάσεις της δείχνει να λειτουργεί στην λογική της κρεατομηχανής. Και το ερώτημα που ακούω να θέτουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι ποιόν στόχο υπηρετούν οι προτάσεις των δανειστών μας. Τι ακριβώς θέλουν να πετύχουν εξαθλιώνοντας ακόμα περισσότερο έναν ήδη γονατισμένο λαό και μια ταλαιπωρημένη χώρα; Δεν βλέπουν το αποτέλεσμα των ανάλογων πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα δυόμιση χρόνια; Δεν καταλαβαίνουν ότι μας βουλιάζουν όλο και περισσότερο στην ύφεση ; Δεν αντιλαμβάνονται ότι οι στρατιές των ανέργων χωρίς προοπτική να ξαναμπούν στη αγορά εργασίας δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που θα φέρει κοινωνικές εκρήξεις; Η μήπως και τα βλέπουν και τα αντιλαμβάνονται και-κυρίως- τα επιδιώκουν όλα αυτά ;

Ουδέποτε ήμουν λάτρης των θεωριών συνωμοσίας. Όμως στην περίπτωση της Τρόικας και του τρόπου που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα της Ελλάδας, ομολογώ ότι μπαίνω στον πειρασμό να σκεφτώ ότι οι κύριοι αυτοί δεν μπορεί να είναι τόσο αφελείς... Κι ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ