Να κάνουμε υπομονή φράου Μέρκελ, αλλά μέχρι πότε; - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Να κάνουμε υπομονή φράου Μέρκελ, αλλά μέχρι πότε;

Ισως το πιο σημαντικό κομμάτι της ολιγόωρης επίσκεψης της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα ήταν αυτό της επικοινωνίας της με τους εκπροσώπους της αγοράς. Ελληνες και Γερμανοί επιχειρηματίες και τραπεζίτες κάθισαν μαζί της στο ίδιο τραπέζι και της εξέθεσαν την κατάσταση στη χώρα μας, σε ότι αφορά τον δικό του τομέα ο καθένας.

Κοινό σημείο αναφοράς όλων ήταν η ανάγκη να ξεχρεώσει το κράτος τους προμηθευτές του για να μπορέσουν να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις και συνολικότερα η αγορά. Οι στενοκέφαλοι ίσως σκεφτούν πώς η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων είναι κάτι που αφορά τους κεφαλαιούχους ιδιοκτήτες τους. Η αλήθεια όμως είναι πώς χωρίς επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για όλους τους υπόλοιπους.

Το να πληρωθεί , π.χ., μια εταιρία τα χρέη που της έχει ένα κομμάτι του Δημοσίου, της επιτρέπει να συνεχίζει να λειτουργεί, να απασχολεί κόσμο και να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ και στην γενικότερη ανάπτυξη.

Αν πάλι μια εταιρία προμηθεύει το κράτος βερεσέ, κάποια στιγμή θα βαρέσει κανόνι αφήνοντας στο δρόμο τους εργαζόμενους της χωρίς αυτό να σημαίνει κατ ανάγκη, ότι θα φτωχύνουν οι ιδιοκτήτες της, που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο έχουν φροντίσει για την προσωπική τους περιουσία.

Την απάντηση που έδωσε στο αγωνιώδες ερώτημα των επιχειρηματιών η κυρία Μέρκελ, την αποκάλυψε πρωί πρωί σήμερα μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM ο κ. Μιχάλης Μαΐλης, πρόεδρος του Ελληνο-Γερμανικού Επιμελητηρίου που βρισκόταν στην χθεσινή συνάντηση: «Υπομονή» ήταν το μόνο που βρήκε να πει η Γερμανίδα Καγκελάριος, στο αίτημα να επισπευσθεί η καταβολή της δόσης των 31,5 δις ευρώ μέρος των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση κρατικών χρεών σε ιδιώτες.

Η απάντηση, κάθε άλλο παρά χαροποίησε τους επιχειρηματίες, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε οριακό σημείο. Υπάρχουν επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν καθυστερώντας την πληρωμή των υπαλλήλων τους οι οποίοι με τη σειρά τους ανέχονται αυτή την κατάσταση γιατί δεν έχουν εναλλακτικές.

Πόσο όμως ακόμα μπορεί να τεντώνεται αυτό το σχοινί χωρίς να σπάσει; Πόση ακόμα υπομονή μπορούν να κάνουν απλήρωτοι υπάλληλοι που δεν έχουν να αγοράσουν γάλα για τα παιδιά τους;

Ασφαλώς η χθεσινή παρουσία της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα πιστώνεται στην κυβέρνηση θετικά. Βοήθησε τη χώρα μας να σπάσει το κλίμα της διεθνούς απομόνωσης και να δείξει ότι δεν είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.

Τα λόγια όμως δεν φτάνουν για να ξαναβάλουν μπροστά την απολύτως αποσυντονισμένη οικονομία της χώρας. Χρειάζονται επειγόντως πράξεις. Γιατί η υπομονή, την οποία μας συνέστησε με ψυχρό τρόπο η κυρία Μέρκελ, δεν μπορεί να είναι αιώνια...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ