Η ΕΚΤ και ειδικά ο Jean-Claude Trichet έχει συχνά εκφραστεί ενάντια σε μια πιθανή αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους. Θέση που λέγεται ότι τον έχει φτάσει στο σημείο να φύγει στη μέση συνεδρίασης του Eurogroup λόγω των διαφωνιών του ακόμα και με το ενδεχόμενο μιας "soft" αναδιάρθωσης. O Bini Smaghi και ο Jürgen Stark, του ΔΣ της ΕΚΤ, έχουν σημειώσει δύο σημαντικά γεγονότα. Πρώτον, το γεγονός ότι η ήπια αναδιάρθρωση στην ουσία θα αποτελεί το πρώτο βήμα για μια βαθύτερη αναδιάρθρωση στο άμεσο μέλλον, κατά το παράδειγμα της Αργεντινής. Δεύτερον ότι το αγγλικά και αμερικανικά κεφάλαια έχουν επενδύσει χοντρά στην πιθανότητα μια ελληνικής χρεοκοπίας. Έτσι η ΕΚΤ, τόσο λόγο της θεσμικής της θέσης σαν φύλακας του Ευρώ, όσο επειδή έχει στην αρχική φάση της κρίσης αγόρασε 45 δις από ελληνικά ομόλογα για να τα προστατέψει από μια έκρηξη των αποδόσεων τους, δηλώνει κάθετα αντίθετη με οποιαδήποτε μορφής αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.
Σε αντίθεση ο Jean-Claude Juncker και άλλα μέλη του Eurogroup έχουν δηλώσει κατ επανάληψη ότι μια ήπια Ελληνική αναδιάρθρωση είναι αναγκαία. Ακόμα το Βερολίνο συνολικά, αλλά και ειδικά ο Υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε έχει και αυτό κατ επανάλληψη δηλώσει ότι όχι μόνον πρέπει να προχωρήσει, συντεταγμένα και ήπια, μια Ελληνική αναδιάρθρωση, αλλά πρέπει και ο ιδιωτικός τομέας να πληρώσει τμήμα από το τίμημα.
Αυτό που παρατηρούμε είναι η ρήξη μεταξύ των τεχνοκρατών και των πολιτικών εντός της ΕΕ για τον τρόπο χειρισμού του Ελληνικού προβλήματος, αλλά και συνολικότερο προβλήματος του χρέους και της κρίσης στην Ευρωζώνη. Ρήξη που περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από την απομάκρυνση Στος Καν. Η διαφωνία μεταξύ των ηγετικών κύκλων της ΕΕ στον τρόπο χειρισμού της ελληνικής κρίσης αποτελεί συνεπώς ένα ακόμα αγκάθι στην επίλυση της, αλλά ακόμα χειρότερα, και την πιθανή αιτία για να ξεδιπλωθεί και το πλέον ακραίο σενάριο.