Όταν ο Τόμσεν, ο Μαζουχ κι ο Μορς τα βάζουν με τον… Αϊνσταιν - iefimerida.gr
ΕΛΛΑΔΑ 

Όταν ο Τόμσεν, ο Μαζουχ κι ο Μορς τα βάζουν με τον… Αϊνσταιν

Και ξαφνικά (;) η Τρόικα αποφάσισε να ξαναβάλει στην ημερήσια διάταξη των απαιτήσεων της από την ελληνική κυβέρνηση, μια σειρά από «βαριά» εργασιακά ζητήματα. Το «ξαφνικά» ίσως είναι λίγο σχετικό, καθώς από την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε το περίφημο e-mail για το οποίο το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας είχε προσπαθήσει -ανεπιτυχώς- να κάνει την… πάπια!

Τι μας ζητούν λοιπόν οι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μόρς; Νέα «ελαστικοποίηση» στα ωράρια εργασίας, νέες διευκολύνσεις στις απολύσεις και νέες μειώσεις στις αποζημιώσεις όσων χάνουν την δουλειά τους. Απαιτούν επίσης επαναφορά της εξαήμερης εργασίας και το Σάββατο …φυσικά με τον ίδιο μισθό της πενθήμερης απασχόλησης.

Όλα αυτά -τα οποία προφανώς κάποιοι από την… πίσω πόρτα εισηγούνται στην Τρόικα- υποτίθεται ότι θα οδηγήσουν σε επενδύσεις που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας. Μόνο που τα περισσότερα από αυτά που αφορούν στην «ελαστικοποίηση» των εργασιακών έχουν εφαρμοστεί από την εποχή του πρώτου Μνημονίου , με τα γνωστά αποτελέσματα.

Διότι και το σύστημα των απολύσεων άλλαξε προς όφελος των εργοδοτών και τα ωράρια των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχουν γίνει «λάστιχο» αφού κανένας δεν ελέγχει πια κανέναν για τίποτα.

Το μόνο αποτέλεσμα που είχαν οι παρεμβάσεις αυτές ήταν να εκτοξευθεί η ανεργία κοντά στο 25% και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι να δουλεύουν, σε πολλές επιχειρήσεις, κάτω από συνθήκες μεσαιωνικές.

Με λίγα λόγια, η συνταγή της Τρόικας , τουλάχιστον στο κομμάτι των εργασιακών, αποδείχθηκε απολύτως αναποτελεσματική. Αυτή όμως όχι μόνο επιμένει στην ίδια κατεύθυνση αλλά ζητά ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Κατά τον Αλμπερτ Αϊνστάιν, αυτό που κάνουν οι δανειστές μας αποτελεί τον ορισμό της παράνοιας. «Παράνοια είναι να επαναλαμβάνει κανείς το ίδιο πράγμα ελπίζοντας κάθε φορά σε διαφορετικό αποτέλεσμα» είχε πει ο Γερμανός φυσικός …

Αλλά προφανώς ο κύριος Τόμσεν και η παρέα του κάτι παραπάνω θα γνωρίζουν από τον Αϊνστάιν…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ