Αποτελεσματικοί αστυνομικοί και όχι «μπάτσοι»… - iefimerida.gr
ΕΛΛΑΔΑ 

Αποτελεσματικοί αστυνομικοί και όχι «μπάτσοι»…

Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα από την διάπραξη δύο εγκληματικών ενεργειών που συγκλόνισαν το πανελλήνιο, η Αστυνομία κατάφερε να εξιχνιάσει την μία και να βρίσκεται μια ανάσα από την εξιχνίαση και της άλλης.

Ο δράστης της κακοποίησης της 15χρονης στην Πάρο -η οποία δίνει ακόμα μάχη για να παραμείνει στη ζωή- έχει συλληφθεί και ομολογήσει ήδη την κτηνωδία που διέπραξε.

Από χθες βρίσκεται στα χέρια των αρχών κι ένας 30χρονος ο οποίος, όπως προκύπτει από την ταυτοποίηση του DNA, εμπλέκεται στην δολοφονία του 53χρονου στην Πάρο ο οποίος προσπάθησε να αποτρέψει την ληστεία μιας τράπεζας. Είναι προφανώς ζήτημα χρόνου ο εντοπισμός και η σύλληψη των υπόλοιπων μελών της ίδια συμμορίας.

Οι συλλήψεις αυτές για τις δυο υποθέσεις της Πάρου οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει δυναμικό το οποίο και ικανό είναι και μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του εγκλήματος. Έστω κι αν οι χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που την υπηρετούν, αμείβονται με μισθούς πείνας. Έστω κι αν η υλικοτεχνική υποδομή λόγω της οικονομικής κρίσης είναι σε άθλια κατάσταση.

Ακόμα κι αυτή η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» η οποία έχει σαφώς διαφορετικό χαρακτήρα από εκείνες της Πάρου που αφορούσαν την σύλληψη εγκληματιών, εξελίσσεται με τρόπο πολύ διαφορετικό απ ότι ανάλογες επιχειρήσεις στο παρελθόν. Με τρόπο σαφώς αποτελεσματικότερο και, απ' όσο έχουμε διαπιστώσει ως τώρα, με λιγότερη χρήση βίας.

Η Αστυνομία, λοιπόν, μπορεί. Ποια είναι τα απλά πράγματα που θα μπορούσαν να την θωρακίσουν ακόμα περισσότερο απέναντι στο έγκλημα κάθε μορφής και να κάνουν τους πολίτες να αισθάνονται πιο ασφαλείς, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει σήμερα;

Πρέπει κατ'αρχήν οι άνδρες και οι γυναίκες της ΕΛΑΣ να είναι στους δρόμους, εκεί δηλαδή που τους χρειάζονται οι πολίτες. Να απαλλαγούν από το γραμματειακό έργο που μπορούν θαυμάσια να κάνουν χιλιάδες υπάλληλοι του Δημοσίου αφού αποσπαστούν από άλλες υπηρεσίες. Οι επικεφαλής σε νευραλγικές υπηρεσίες να είναι ικανοί αξιωματικοί και όχι κομματικά αρεστοί στην εκάστοτε εξουσία. Η υλικοτεχνική υποδομή να μην βρίσκεται πίσω από εκείνη του οργανωμένου εγκλήματος. Λιτότητα στον εξοπλισμό της Αστυνομίας δεν μπορεί να υπάρξει. Τελεία και παύλα.

Και φυσικά, πρέπει οι ίδιοι οι αστυνομικοί να αντιμετωπίζουν όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες με σεβασμό και με ‘όσα προβλέπει γράμμα του νόμου. Ειδικά, κάποιοι θερμοκέφαλοι οι οποίοι στο παρελθόν με ακραίες συμπεριφορές αμαύρωσαν την εικόνα ολόκληρου του αστυνομικού σώματος.

Αν πρώτοι οι ίδιοι οι αστυνομικοί δώσουν το παράδειγμα της άψογης συμπεριφοράς τότε θα μπορούν να απαιτούν την αντίστοιχη και από τους πολίτες. Τότε θα έχουν δίκιο να οργίζονται όταν κάποιοι τους αποκαλούν «μπάτσους». Στο δικό τους χέρι είναι να δείξουν πως δεν είναι «μπάτσοι» αλλά φύλακες της ζωής και της περιουσίας του Έλληνα πολίτη ο οποίος τόσο τους έχει ανάγκη, ειδικά αυτή την περίοδο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αστυνομία ΕΛ.ΑΣ. Ξένιος Ζευς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ