Ενας Γερμανός, και μάλιστα καθόλου τυχαίος, το φερε η μοίρα να είναι ο άνθρωπος που είπε δημοσίως στην Μέρκελ ότι η προσπάθεια της να γίνει η Γερμανία ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης δεν έχει καμία τύχη, όχι τόσο για οικονομικούς, αλλά κυρίως για καθαρά ιστορικούς λόγους.
Ο Χέλμουτ Σμιτ στα 93 του χρόνια ξεστόμισε κάτι που αν τολμούσε να ψελλίσει οποιοσδήποτε μη Γερμανός θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων. «Η Γερμανία εξαιτίας του Χίτλερ και του Αουσβιτς δεν θα μπορέσει ποτέ να παίξει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη» παραδέχθηκε με ρεαλισμό ο πρώην Γερμανός Καγκελάριος.
Στο πρόσωπο του σεβάσμιου πολιτικού η Ελλάδα βρήκε έναν σύμμαχο που επιχειρηματολόγησε όχι μόνο με συναισθηματικές αναφορές αλλά και με την φωνή της λογικής. Δεν δίστασε να πει ότι ήταν ένα λάθος των Ευρωπαίων που δέχτηκαν να εντάξουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη αφού δεν ήταν έτοιμη γι αυτό αλλά ταυτόχρονα τους κάλεσε να την στηρίξουν μέχρι τέλους αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που τους αναλογούν. Υπενθύμισε μάλιστα πως η χώρα του, η Γερμανία, παραβίασε κι αυτή το περίφημο Σύμφωνο Σταθερότητας συσσωρεύοντας χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ.
Η Ανγκελα Μέρκελ ασφαλώς θα πληροφορήθηκε στη Βόρεια Ιταλία, όπου κάνει τις καλοκαιρινές τις διακοπές, τη συνέντευξη του Χέλμουτ Σμιτ. Και είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θα της άρεσαν καθόλου οι αναφορές στον Χίτλερ και το Αουσβιτς.
Η πικρή αλήθεια γι αυτήν όμως είναι πώς αν δεν συναινέσει σε κινήσεις που θα οδηγήσουν στην από κοινού ανάληψη του χρέους της Ευρωζώνης, μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές στη Γερμανία αλλά θα οδηγήσει την Ευρώπη σε περιπέτειες τόσο καταστροφικές που θα μοιάζουν πολύ με εκείνες που άφησαν πίσω τους οι δυο παγκόσμιοι πόλεμοι.
Η εμμονή της κυρίας Μέρκελ σε πολιτικές που οδηγούν μεγάλα κομμάτια του Ευρωπαϊκού πληθυσμού στην μιζέρια και την εξαθλίωση μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο Αουσβιτς ίσως όχι τόσο απάνθρωπο αλλά πάντως εξοντωτικό στο τέλος για τους λαούς της ηπείρου μας
Αυτό της είπε με τον τρόπο του ο Χέλμουτ Σμιτ... Αυτό της λένε, έστω και πιο κομψά, όλο και περισσότερες προσωπικότητες στην Ευρώπη. Αυτό πρέπει να της δώσει να καταλάβει στα τέλη του μήνα όταν θα την συναντήσει στη Γερμανία ο Αντώνης Σαμαράς .
Κι εκείνη ας αποφασίσει αν η ιστορικός του μέλλοντος θα την συγκρίνει με τον Αντενάουερ, τον Κολ και τον Σμιτ ή με άλλα πρόσωπα καταδικασμένα με τον πιο σκληρό τρόπο στην συνείδηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης.