Το καλοκαίρι του 1976 στη διάρκεια μιας σοβαρής κρίσης με την Άγκυρα που είχε προκληθεί από την έξοδο του Τουρκικού Ωκεανογραφικού «Χόρα» στο Αιγαίο για έρευνες , ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου είχε απευθυνθεί στον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και του είχε πει το ιστορικό πια «βυθίσατε το Χόρα».
Πολλοί υποστήριξαν ότι η δήλωση αυτή έγινε μετά από συνεννόηση των δύο ανδρών, κάτι που είχε διαψευστεί αρκετά χρόνια μετά από τον Πέτρο Μολυβιάτη, στενό συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Το γεγονός είναι ότι η δήλωση εκείνη του Ανδρέα Παπανδρέου αν και φαινόταν εξαιρετικά ακραία, ουσιαστικά βοήθησε τον Καραμανλή στις συζητήσεις που έκανε με τους ξένους παράγοντες καθώς τον εμφάνιζε υποχρεωμένο να τηρήσει μια πιο σκληρή στάση από αυτήν που οι «σύμμαχοι» μας επιθυμούσαν.
Σήμερα, 36 χρόνια μετά, ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος , ως κυβερνητικός εταίρος ,επιχειρεί να δείξει ότι είναι ο «σκληρός» συνομιλητής των δανειστών μας και προκαλεί την πρώτη κρίση στην τρικομματική κυβέρνηση την οποία στηρίζει στη Βουλή
Κάποιοι αναρωτιούνται αν ο κ. Βενιζέλος με την στάση του απέναντι στην Τρόικα θέλει να διευκολύνει τον κ. Σαμαρά στις διαπραγματεύσεις. Αν δηλαδή του δίνει την δυνατότητα να πει στον κ. Τόμσεν, στον κ. Μορς και στον κ. Μαζουχ ότι δεν μπορεί να πάρει μια και καλή τα μέτρα των 11,5 δις γιατί θα προκληθεί σύγκρουση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πτώση της κυβέρνησης. Κι εκείνοι, μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό να υποχωρήσουν και να βάλουν νερό στο κρασί τους.
Αυτή βέβαια , είναι η καλή εκδοχή. Γιατί υπάρχει και η άλλη. Ότι δηλαδή ο κ. Βενιζέλος βλέποντας τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ να γίνονται μονοψήφια παίζει το χαρτί της αδιαλλαξίας. Με την στάση του αυτή προσδοκά να συσπειρώσει το κόμμα του και να ισχυροποιήσει τη θέση του που αμφισβητείται όλο και από πιο πολλούς. Αδιαφορώντας όμως για την πιθανότητα να τιναχθούν στον αέρα οι συζητήσεις με τους δανειστές μας.
Αν ισχύει αυτή η εκδοχή ο κ. Βενιζέλος φαίνεται πώς ξεχνά πολλά και σημαντικά πράγματα. Ότι, για παράδειγμα, αυτός ήταν που εισηγήθηκε κι έβαλε πρώτος πρώτος φαρδιά πλατιά την υπογραφή του κάτω από τα μέτρα των 11,5 δις. Ξεχνά επίσης ότι την τελευταία φορά που συγκρούσθηκε με την Τρόικα (τον Αύγουστο του 2011) υποχρεώθηκε όχι μόνο να παρακαλά για την επιστροφή της στη χώρα αλλά και να μας βάλει το γνωστό χαράτσι για τα ακίνητα που έχει οδηγήσει σε απελπισία χιλιάδες Έλληνες.
Μακάρι, για το καλό όλων μας, να ισχύει η πρώτη εκδοχή. Αν και προσωπικά, δεν το πολυπιστεύω...