Άκυρα «like» - iefimerida.gr
MEDIA 

Άκυρα «like»

Όταν η επικοινωνία μπαίνει στο κρεβάτι του Προκρούστη, με τη χρήση της νέας κωδικοποιημένης γλώσσας των social media, ακόμα και οι καλύτερες των προθέσεων μπορούν σημειολογικά να δώσουν τρομερά αντίθετες και οξύμωρες έννοιες στη δήλωση ενός μηνύματος.

Και μπορεί όλα αυτά να ακούγονται κάπως «ρολανμπαρτικά», αλλά στο παράλληλο σύμπαν του διαδικτυακού Facebook παίρνουν σάρκα και οστά και γεννούν τη μεγαλύτερη παρεξήγηση, κάνοντάς μας να απορούμε κάθε φορά που βλέπουμε τον προτεταμένο αντίχειρα να ανεβαίνει σημαίνοντας «like» κάτω ακριβώς από μια ποσταρισμένη είδηση και να αναζητούμε τι ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες, που δυστυχώς πύκνωσαν οι θάνατοι ανθρώπων, διασήμων και μη, οι οποίοι άγγιξαν τις ευαίσθητες χορδές μεγάλου ποσοστού ατόμων και μοιραία χρηστών του Facebook, είδαμε τα «like» να πέφτουν βροχή!

Πόσο λογικό όμως είναι να κάνεις «like» σε ένα post με τίτλο «Πέθανε ο Θανάσης Βέγγος» ή «44χρονος έπεσε νεκρός στο κέντρο της Αθήνας»; Τι ακριβώς δηλαδή σου αρέσει; Ποιος καραlike τον θάνατο ενός ηθοποιού ή τη σφαγή ενός απλού πολίτη; Και αν τελικά το μήνυμα που θέλει να περάσει ο χρήστης είναι αυτό της συμπαράστασης και της συμπόνιας για τον χαμό ενός συνανθρώπου (και προφανώς αυτό είναι), τότε πώς να ερμηνεύσουμε τα εκατοντάδες χιλιάδες «like» κάτω από την είδηση του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν; Να τα ερμηνεύσουμε και αυτά ως «μήνυμα συμπαράστασης» ή να σκεφτούμε ότι δηλώνουν το κυριολεκτικό «like», ότι δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικάνοι καραγούσταραν που σκοτώθηκε «ο αρχιτρομοκράτης»;

Και κάπου εκεί ανάμεσα, στο πάνω χέρι-κάτω χέρι και στο σημαίνον και το σημαινόμενο, η επικοινωνία πάει περίπατο και ένα τόσο δα σηματάκι και μια λέξη με τέσσερα γράμματα χωράνε τόσες ερμηνείες όσος και ο αριθμός των προφίλ στο Facebook!

Το χειρότερο είναι ότι η παρεξήγηση μπορεί να λυθεί χωρίς να απλώσει κανείς χέρι! Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να σηκώσουμε τα κουλά μας και να πληκτρολογήσουμε αυτό ακριβώς που θέλουμε να πούμε. Με λόγο, γραπτό και κατανοητό, ανθρώπινο και τελικά απόλυτα επικοινωνιακό.

Γιατί πόση τελικά συμπαράσταση ή συμπόνια μπορεί να κρύβει η καταφυγή στην εύκολη λύση ενός «κλικ», επειδή βαριέσαι να γράψεις ή γιατί απλά θέλεις να δηλώσεις στους «friends» σου, ότι είσαι μέσα στα πράγματα και συμμετέχεις και εσύ στο εκάστοτε διαδικτυακό τουρλουμπούκι;

Τέτοια «like» να τα βράσω. Και εγώ κι οι μακαρίτες!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Facebook Like
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ