Εκλογές με κόμματα... σκορποχώρι; Γιατι όχι; - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Εκλογές με κόμματα... σκορποχώρι; Γιατι όχι;

Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας της Κυριακή δείχνουν ένα πρωτοφανή κατακερματισμό κομματικών δυνάμεων τόσο προς τα Αριστερά όσο και προς τα Δεξιά. Θα πει κανείς ότι πάντοτε υπήρχαν πολλά κόμματα. Ναι, αλλά οι σταθερές ήταν συγκεκριμένες και στο Κοινοβούλιο έφταναν πάντα τέσσερα η πέντε, στην καλύτερη περίπτωση, από αυτά.

Τώρα οι έρευνες δείχνουν ότι η επόμενη Βουλή μπορεί να είναι επτακομματικη, οκτακομματική η ακόμα πιο διευρυμένη. Δείχνουν επίσης ότι μια δυναμική δημιουργείται γύρω από την προοπτική ενός νέου «κόμματος Παπαδήμου», αν και ο σημερινός πρωθυπουργός δεν έχει εκδηλώσει τέτοιες προθέσεις.

Ο απροσδιόριστος παράγοντας που ενδεχομένως θα καθορίσει με καταλυτικό τρόπο τις εξελίξεις θα είναι η απόφαση που θα πάρει αυτό το εντυπωσιακά μεγάλο κομμάτι του κόσμου που δηλώνει αναποφάσιστο. Θα στοιχηθεί πίσω από τη Νέα Δημοκρατία που δείχνει να είναι μακράν το πρώτο κόμμα αλλά μακριά και από την αυτοδυναμία; Θα συσπειρωθεί γύρω από τον επόμενο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, «ξεκολλώντας» το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου από τα μονοψήφια της απελπισίας; Θα επιλέξει να ψηφίσει μικρότερα κόμματα όπως κάνει ήδη ένα μεγάλο κομμάτι παραδοσιακών (αλλά παλαιότερων) ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ;

Θα ακολουθήσει -αν υπάρξει-ένα «κόμμα Παπαδήμου» που ορισμένοι φαίνεται να το επιθυμούν ως παράγοντα σταθερότητας αλλά και αξιοπιστίας της χώρας μας προς τα έξω;

Ότι απ όλα κι αν συμβεί, ένα -κατά την άποψη μου- είναι απολύτως απαραίτητο με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι οι Ευρωπαίοι δώσουν το «πράσινο φως» για την νέα δανειακή σύμβαση και το PSI: Η χώρα μας να οδηγηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται σε εκλογές.

Ακούω πολλούς και σημαντικούς παράγοντες της δημόσιας ζωής να επιχειρηματολογούν υπέρ της ακριβώς αντίθετης προοπτικής. Με επιχειρήματα που και σοβαρά ακούγονται και σε ένα βαθμό λογικά.
Όμως, οι πολίτες είναι στα όρια τους. Ζουν μια πρωτοφανή λαίλαπα. Αγωνιούν όχι απλώς για το αύριο αλλά και για το σήμερα. Κι όλα αυτά, χωρίς να έχουν εκφραστεί οι ίδιοι. Είναι ανάγκη λοιπόν να μιλήσει ο λαός. Να δώσει την ψήφο του όπου επιθυμεί. Και οι πολιτικές δυνάμεις που θα αναδείξει ας βρουν τρόπο συνεννόησης για την επόμενη μέρα. Το έκαναν ήδη μια φορά με την κυβέρνηση Παπαδήμου. Αν χρειαστεί, ας το ξανακάνουν.

Οι εκλογές είναι ο μοναδικός τρόπος οι Έλληνες να ξέρουν ότι αυτό που θα γίνει γι αυτούς, δεν θα είναι χωρίς αυτούς. Όπως, δυστυχώς, συμβαίνει σήμερα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ