Άκουσα τις ομιλίες Παπανδρέου-Βενιζέλου. Έχοντας παρακολουθήσει από πολύ κοντά τα διαδραματιζόμενα στο ΠΑΣΟΚ (και μετά από 20 περίπου χρόνια που καλύπτω δημοσιογραφικά το χώρο) έμεινα με ορισμένες απορίες. Νομίζω και άλλοι. «Η καταγωγή μου δεν μη βοηθάει να τα καταλάβω» μου έλεγε λίγο πριν γελώντας ο θεσσαλός, Φίλιππος Σαχινίδης. Εγώ πάλι πατησιώτης είμαι, αλλά επίσης δεν κατάλαβα. Παραθέτω εδώ τις απορίες μου μπας και μου τις λύσει κάποιος:
Και οι δύο βασικοί παίκτες έκαναν «κωλοτούμπες». Γιατί άραγε;
Ο Παπανδρέου εμφανίστηκε λάβρος: «Δεν θα δεχτώ», είπε, «καμία πρόταση που να μην σέβεται το καταστατικό» και μίλησε για εκλογές από τη βάση. Πολύ ωραία. Γιατί τότε η αρχική του πρόταση στο διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο ήταν μη-καταστατική; Ναι,ναι εκείνη για τη διαρχία. Έλεγε για εκλογή υποψήφιου Πρωθυπουργού από Κοινοβουλευτική Ομάδα ή άλλο όργανο που θα αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο.
Πάμε παρακάτω. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε επίσης ότι απαιτείται άμεση, διαυγής και καταστατική λύση. Ο ίδιος είχε προτείνει εκλογή προέδρου από τη βάση μέχρι τις 15/1 - κάτι που και ο ίδιος ήξερε ότι θα ήταν πρακτικά ανέφικτο. Και ήταν κοινό μυστικό ότι επιθυμούσε εκλογή από την Κ.Ο. και όχι από τη βάση.
Δύο, επίσης, συμπεράσματα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θεώρησε σκόπιμο να πει από του βήματος του Εθνικού Συμβουλίου ότι παραιτείται από υποψήφιος πρόεδρος και πρωθυπουργός. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου είχε παραπέμψει στην τοποθέτηση του στο προηγούμενο Πολιτικό με τη διευρυμένη σύνθεση. Μόνο που εκείνο το όργανο ήταν άτυπο. Σε θεσμικά κατοχυρωμένο όργανο ΔΕΝ έχει εκστομίσει τη φράση. Ιδίως στο Εθνικό Συμβούλιο το οποίο είναι και το όργανο που θα πάρει τις αποφάσεις. Δεν λεω ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, αλλά και τυχαίο δεν το λες. Γι' αυτό ο Βενιζέλος έσπευσε να το υπενθυμίσει – για όσους δεν κατάλαβαν – από την πρώτη του κιόλας φράση. «Φίλε Γιώργο συγχαρητήρια για την γενναία σου επιλογή» του είπε – έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.
Στην ουσία ο υπουργός Οικονομικών είπε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου: Αν κερδίσω τη μάχη για το PSI θα συμπαραταχθείτε όλοι πίσω μου. Άν χάσω, δεν θα υπάρχει ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, ο Βενιζέλος, είπε την ημερομηνία των εκλογών: 29 Απριλίου και προκήρυξη εκλογών αρχές του μήνα.
Κατά τα λοιπά, Παπανδρέου και Βενιζέλος, κινήθηκαν με πολιτικό/κομματικό αισθητήριο, φροντίζοντας να διατηρήσουν το ΠΑΣΟΚ ενωμένο προσώρας. Με ανακλαστικά δηλαδή στελεχών ενός κόμματος που έχει ταυτιστεί με την άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας. Αυτό που πρέπει να τους αναγνωρίσω είναι Παπανδρέου-Βενιζέλου είναι τα δύο πρόσωπα που σήκωσαν το βάρος όλο αυτό το τελευταίο κρίσιμο διάστημα. Μένει να δούμε πως θα λειτουργήσουν και οι υπόλοιποι «κορυφαίοι» του ΠΑΣΟΚ.