Πολλοί θα είδαν με ανακούφιση την απομάκρυνση του κ. Φίλη και της κας Σίας Αναγνωστοπούλου από το Υπουργείο Παιδείας. Καλό θα ήταν να περιμένουν μέχρι να δουν τι θα κάνει ο νέος υπουργός.
Ως προς την κα Αναγνωστοπούλου, κατανοώ και συμμετέχω στην ανακούφιση που αισθάνθηκαν όλοι οι καθηγητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Ας ελπίσουμε ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου θα έχει διαφορετική αντίληψη για την σημασία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, των οποίων η κα Αναγνωστοπούλου επεδίωκε την διάλυση με τις ακατανόητες προτάσεις της.
Ως προς το κ. Φίλη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Παρά τις μπαρούφες που έλεγε κατά καιρούς (φαίνεται ότι ο κ. Βαρουφάκης δημιούργησε κάποια παράδοση στον ΣΥΡΙΖΑ) είχε απόλυτο δίκιο στην προσπάθειά του να διαχωρίσει την Εκκλησία από το Κράτος. Η προσπάθεια ήταν μικρού βεληνεκούς, αλλά ήταν προς την σωστή κατεύθυνση.
Κατανοώ και εκτιμώ βαθύτατα τον ρόλο και το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας στην Ελληνική κοινωνία. Όμως, δεν κατανοώ γιατί η Εκκλησία πρέπει να έχει λόγο στις κρατικές υποθέσεις. Όπως, επίσης, δεν κατανοώ γιατί πρέπει να πληρώνουν φόρο όλοι οι Έλληνες για να ζουν οι δεσποτάδες πολυτελή ζωή με λιμουζίνες και μικρά παλάτια. Επίσης, γιατί πρέπει να πληρώνουν φόρους οι αλλόθρησκοι και οι άθεοι.
Ένα μέρος των φόρων καλύπτει την μισθοδοσία των ιερέων κάθε βαθμίδας. Είναι πολύ πιθανόν το έργο των ιερέων να αξίζει πολύ περισσότερο από τους μισθούς που εισπράττουν και από οποιεσδήποτε άλλες παροχές προς την Εκκλησία. Όμως, η πραγματική της αξία, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από τους πιστούς, θα φανεί όταν οι πιστοί στις διάφορες ενορίες αναλάβουν οι ίδιοι το οικονομικό κόστος της σωτηρίας τους.
Οι πολίτες άλλων πολιτισμένων χωρών π.χ. των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν δεκτοί στην βασιλεία των ουρανών επειδή πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος της Εκκλησίας τους.
Η προσπάθεια του κ. Φίλη ήταν προς την σωστή κατεύθυνση και η απομάκρυνσή του ήταν σαφής ήττα της κυβέρνησης. Έχω την εντύπωση ότι δεν ήταν νίκη του αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, αλλά εκβιασμός του κ. Καμμένου. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας ήξεραν ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν ιδεολογική και πολιτική ανωμαλία και ότι κάποια στιγμή θα το πληρώσουν. Ίσως, βέβαια, να μη το έβλεπαν διότι το πάθος για εξουσία να τους είχε τυφλώσει.
*Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός είναι Ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.