Ο κόσμος το' χει τούμπανο... - iefimerida.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Ο κόσμος το' χει τούμπανο...

Ποιος πιστεύει στ' αλήθεια ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίζεται τα μεσάνυχτα μπορεί να «περπατήσει»; Όσο θυμάμαι, δεν νομίζω ότι είχε υπάρξει στο παρελθόν προϋπολογισμός που να αμφισβητείται από... γεννησιμιού του τόσο έντονα.

Μόνο να άκουγε κάποιος τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην εισήγηση του, δεν θα χρειαζόταν καν να ανατρέξει στις προβλέψεις για την επόμενη χρονιά. Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών;Κατ' αρχήν ότι μια από τις βασικές παραδοχές του προϋπολογισμού του 2012 είναι ότι η ύφεση θα περιοριστεί στο 2,8%, συμπληρώνοντας ότι αν και διεθνείς οργανισμοί χαρακτηρίζουν αισιόδοξη την εκτίμηση, ο στόχος είναι εφικτός. Μόνο που πριν αναφέρει τη λέξη «εφικτός», μέτρησα καμιά... δεκαριά «εάν» που πρέπει να πραγματοποιηθούν κι ο νοών νοήτω.

Ποια άλλη παραδοχή έχει ο προϋπολογισμός; Ότι πρέπει να συμμετάσχουν στο 100% οι τράπεζες στη διαδικασία του «κουρέματος». Κι επειδή δεν χρειάζεται να έχει κανείς... μεταπτυχιακό στα οικονομικά για να καταλάβει πόσο... απτός είναι αυτός ο στόχος, μάλλον θα πρέπει να μας απαντήσουν ποιό είναι το σχέδιο «Β» για να καλυφθούν οι δαπάνες για τόκους, που δεν θα «ψαλιδιστούν».

Όσο για τη τρίτη- και... φαρμακερή- προϋπόθεση επιτυχίας του προϋπολογισμού, η οποία δεν είναι άλλη από το «κλείσιμο» του φετινού Ελλείμματος στα όρια του 9%, αρκεί να ανατρέξει κανείς στα στοιχεία για τα έσοδα του Νοεμβρίου, που φαίνεται ότι δικαιώνουν όσους είχαν επισημάνει εγκαίρως πως οι αποκλίσεις του πρώτου εξαμήνου δύσκολα μπορούν να καλυφθούν έως το τέλος του χρόνου.

Τι δείχνουν τα στοιχεία; Πολύ απλά ότι και το φετινό Έλλειμμα είναι πολύ πιθανόν να έχει... δύο ψηφία, δυσκολεύοντας από τη πρώτη κιόλας ημέρα το έργο του οικονομικού επιτελείου για τη νέα χρονιά και φέρνοντας βέβαια πιο κοντά ένα νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, ενδεχομένως πριν εκπνεύσει η θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ποιός πιστεύει, λοιπόν, ότι ο προϋπολογισμός του 2012 μπορεί να «περπατήσει»; Μάλλον ούτε καν ο Ε. Βενιζέλος...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ