Μπλερ ή Ολάντ - iefimerida.gr
ΚΟΣΜΟΣ 

Μπλερ ή Ολάντ

Δύο βιβλία που κυκλοφορούν αυτήν την εποχή στα Ελληνικά αποτυπώνουν, νομίζω, τα αδιέξοδα αλλά και την ελπίδα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μια προφανή-επιεικώς-αμηχανία. Το «ένα ταξίδι» (Εκδόσεις Ψυχογιός) του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ (πρόκειται για ένα συναρπαστικό και σε πρώτο πρόσωπο αφήγημα της διακυβέρνησης των Νέων Εργατικών) και το «Μια συζήτηση με τον Φρανσουά Ολάντ» (Εκδόσεις Πόλις), αν και σε πρώτη ανάγνωση μοιάζουν με δύο αντίθετες προσεγγίσεις για την κεντροαριστερά, στην πραγματικότητα είναι απολύτως συμπληρωματικές.

Συμπληρωματικές με την έννοια ότι από την σύνθεση των παραλείψεων, των αντιφάσεων, των λαθών, αλλά και των επιτυχιών των δύο αυτών μοντέλων για τη κεντροαριστερή διακυβέρνηση μπορούν να προκύψουν συγκεκριμένα συμπεράσματα για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει μια σύγχρονη κεντροαριστερά στον ταραγμένο και ανεξερεύνητο κόσμο που ανατέλλει.

Η μόνη διαφορά, είναι ότι ο Τόνι Μπλερ κάνει έναν ειλικρινή, «ακομπλεξάριστο» και ψυχρό απολογισμό της διακυβέρνησης του, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ ακροβατεί ανάμεσα στο φάντασμα του χαρισματικού Φρανσουά Μιτεράν και στα στερεότυπα που συναποτελούν σήμερα, αυτό που έχει απομείνει από το άλλοτε κραταιό γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα.

Ο Μπλερ δείχνει έναν δρόμο που έχει- με τα λάθη του- δοκιμαστεί με επιτυχία. Ο Φρανσουά Ολάντ προσπαθεί να συνθέσει τις φιλοδοξίες, τις σκοπιμότητες, τις νευρώσεις και την πολιτική ιδιοτέλεια των «ελεφάντων» του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος που μισούνται μεταξύ τους, για να πάρει το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου. Ο ένας μεταρρύθμισε το κόμμα του, που ζούσε, όταν το παρέλαβε, στην εποχή του Σκαρκιλ, άλλαξε το καταστατικό του και το συμφιλίωσε με την μεσαία τάξη, τον εύπορο νότο της Βρετανίας και το υγιές επενδυτικό κεφάλαιο. Κέρδισε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις προσδίδοντας στους εργατικούς μια πρωτοφανή κυβερνητική διάρκεια. Η Βρετανία μετά τον Μπλερ είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα.

Ο άλλος προσπαθεί να επινοήσει έναν δρόμο ανάμεσα στον πραγματισμό και την αποτελεσματικότητα του Φρανσουά Μιτεράν και την κενολογία ενός δήθεν ριζοσπαστισμού της αριστεράς χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι η Γαλλία του 2011 δεν έχει καμία σχέση με την Γαλλία του 1981, τότε που η χώρα με καθυστέρηση μιας και πλέον δεκαετίας, ενσωμάτωνε τα «απελευθερωτικά» προτάγματα του Μάη του 68.

Σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη ίσως αλλαγή που επέφερε ο Μπλερ στο κόμμα του ήταν το ότι ελαχιστοποίησε το ρόλο των συνδικάτων και των συνδικαλιστών στις αποφάσεις των Εργατικών αλλά και του Βρετανικού κράτους. Προσδίδοντας στους Εργατικούς κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μπλερ μια πρωτοφανή αποτελεσματικότητα και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ένα από τα λάθη ίσως που του αποδίδουν ήταν η εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Προφανώς, όλοι αυτοί που τον κατηγόρησαν για το Ιράκ με έναν τρόπο συχνά υστερικό υποτιμούν επιπόλαια τον κίνδυνο της τρομοκρατίας. Με αποτέλεσμα να εξωραΐζουν βάρβαρα, απάνθρωπα και εγκληματικά καθεστώτα σαν αυτό του συγχωρεμένου Σαντάμ Χουσεΐν.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ