Ο μαέστρος Βαγγέλης και οι... αγκυλώσεις του Γιώργου - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Ο μαέστρος Βαγγέλης και οι... αγκυλώσεις του Γιώργου

Η ικανότητα λέγειν του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι συγγνωστή δεκαετίες τώρα. Μπορεί να πουλήσει... παγάκια σε Εσκιμώους. Το απέδειξε και χθες όταν ανακοίνωσε μια ακόμη σειρά διαρθρωτικών αλλαγών που αφορούν κατά μείζονα λόγο στο Δημόσιο. Οι αλλαγές που επέρχονται στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων υπαλλήλων είναι δραματικές, αλλά ο Βενιζέλος σου έδινε την αίσθηση ότι είναι περίπου για το... καλό τους αλλά κυρίως για το καλό της χώρας. Φυσικά όταν ρωτήθηκε γιατί δεν τα έκανε όλα αυτά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δύο χρόνια τώρα, η απάντηση ήταν ένα ρεσιτάλ αοριστίας. Μαέστρος ο Ευάγγελος δε χωρεί αμφιβολία.

Όπως επίσης και η απάντηση στο ερώτημα είναι προφανής: Η κυβέρνηση δεν τα έκανε επί δύο χρόνια από ατολμία. Επειδή παλινδρομούσε μεταξύ παλαιοκομματικής και μεταρρυθμιστικής λογικής. Ναι, ναι, αυτές οι αντιλήψεις τις οποίες είπε ο Πρωθυπουργός το περασμένο Σάββατο ότι δεν αναγνωρίζει. Ότι δεν υπάρχει «βαθύ» και... ρηχό ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει διάκριση σε «μεταρρυθμιστές» και «αναχρονιστές». Σε επόμενη φάση, εικάζω βασίμως, πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα αρνηθεί ότι μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος συναντάς φιλόδοξους, καριερίστες, καθ' έξιν και καθ' επάγγελμα αναρριχητές της εξουσίας, παλαιοκομματικούς, λαμόγια, φαύλους και τίμιους. Όπως παντού...

Ποιόν κοροϊδεύουν;

Ο Παπανδρέου διέπραξε στρατηγικό λάθος αρνούμενος να αποδεχθεί (μέχρι χθες) ότι η μόνη λύση για τη χώρα είναι οι βαθιές μεταρρυθμίσεις. Από τη δεκαετία του 1990 είχε ταυτιστεί με το νέο, το ρηξικέλευθο, την αλλαγή σε καθεστηκυίες νοοτροπίες. Πέραν του επιθέτου που φέρει, ο Παπανδρέου χρωστάει την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και κατόπιν ως Πρωθυπουργού, σε αυτό το προφίλ. Από το «Γιώργο άλλαξε τα όλα» θέλησε να περάσει στη λογική της ισορροπίας. Με το να μην αποδεχθεί τον διαχωρισμό μεταξύ παλαιοκομματικών-μεταρρυθμιστών δικαιολόγησε ακόμη και τις πλέον φαύλες πλευρές του ΠΑΣΟΚ που αναμφίβολα υπήρξαν 37 χρόνια τώρα. Και κινδυνεύει να ταυτιστεί με τις σκοτεινές πλευρές της μεταπολίτευσης αφού δεν τις καταγγέλλει ανοιχτά.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την άλλη, έχει πει - μεσούσης της απηνούς εσωκομματικής διαμάχης το 2007-ότι είναι «η μόνη ανανέωση» που έχει επέλθει στο ΠΑΣΟΚ από το 1989 και εντεύθεν. Είναι καιρός να το αποδείξει. Το ότι Παπανδρέου-Βενιζέλος σήκωσαν ψηλά την σημαία των μεταρρυθμίσεων και λένε ότι πάνε «φουλ» για διαρθρωτικές αλλαγές είναι ελπιδοφόρο. Αν οι «σημαιοφόροι» αντέξουν τις πιέσεις μένει να αποδειχθεί. Αν υποχωρήσουν θα βουλιάξουν παρέα. Αν όχι μπορεί να σωθεί και η χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ