Το σενάριο των πρόωρων εκλογών - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών

Οι πάντες συμφωνούν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο δυσκολότερος των τελευταίων δεκαετιών για την ελληνική οικονομία. Η ανεργία, η ύφεση και η δραματική μείωση των εισοδημάτων των πολιτών θα οδηγήσουν την ελληνική κοινωνία στα όριά της. Επίσημα, η κυβέρνηση και οι «πράσινοι» αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι εκλογές θα γίνουν ...το φθινόπωρο του 2013.

Ανεπίσημα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός εξετάζουν το ενδεχόμενο να οδηγήσουν τη χώρα άμεσα στις κάλπες, πιθανότατα ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβριο. Η "αιφνιδιαστική" προσφυγή στις κάλπες είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία να διασωθεί εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και να αποφύγει ο Παπανδρέου μια επώδυνη, στρατηγική ήττα. Σε αυτήν την περίπτωση, και με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, θα ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι στην περίπτωση της μη αυτοδυναμίας η είσοδος σε κυβέρνηση συνεργασίας θα είναι μονόδροδος για τον Σαμαρά και κατά συνέπεια θα εισπράξει και το μερίδιο της φθοράς που θα του αναλογούσε στην διαχείριση μιας επι της ουσίας χρεοκοπημενης οικονομίας.

Το σενάριο των εκλογών τον Σεπτέμβριο φαίνεται να ενισχύεται και από τα ευρήματα δύο δημοσκοπήσεων που έγιναν στα τέλη Ιουλίου, δίνοντας ελαφρύ προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες όμως δεν δημοσιοποιήθηκαν επειδή οι εταιρείες θεώρησαν ότι το καλοκαίρι το δείγμα δεν είναι ασφαλές.

Η λύση των πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο δημιουργεί επιπλέον την προσδοκία στον Παπανδρέου ότι ίσως και να μην αναγκαστεί να παραδώσει και τα κλειδιά του κόμματός του...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ