Ο διορισμένος από την κυβέρνηση στη θέση του επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κ. Ιωάννης Κουκιάδης ήταν κατηγορηματικός: «Υπάρχει πρόβλημα προφανώς με την πτώση των χρηματιστηριακών αξιών, πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων ή εναλλακτική λύση για να μην οδηγηθούμε σε ξεπούλημα των εταιρειών».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος λίγα 24ωρα νωρίτερα ήταν επίσης κατηγορηματικός για τις αποκρατικοποιήσεις. Θα προχωρήσουν -είπε- ώστε στα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 1,7 δισ. Ευρώ. Μάλιστα έχει βάλει δεύτερο στόχο μέχρι το τέλος του χρόνου το ποσό αυτό να έχει φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι δύο τοποθετήσεις δείχνουν να αλληλοσυγκρούονται. Ο Πρόεδρος του Ταμείου θεωρεί ότι στην παρούσα φάση, λόγω της πτώσης των αγορών σε ολόκληρο τον κόσμο και στη χώρα μας η πώληση περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί ξεπούλημα. Ο κ. Βενιζέλος είναι σαφής ότι μέσα στις επόμενες 6-7 εβδομάδες πρέπει να έχει προχωρήσει ο προγραμματισμός και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς αφού το 1,7 δις κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο ποσό μπορεί να χαρακτηριστεί. ( αν σκεφτεί κανείς ότι το 10% του κολοσσού που λέγεται ΟΤΕ πουλήθηκε πρόσφατα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ).
Ακόμα κι αν το 1,7 δις προέλθει από πώληση περιουσιακών στοιχείων που δεν σχετίζονται άμεσα με το Χρηματιστήριο, ασφαλώς ότι αποκρατικοποιηθεί αυτή την περίοδο θα πουληθεί χαμηλότερα απ ότι λίγους μήνες πριν. Για να μην κάνω συγκρίσεις με δυο η τρία χρόνια νωρίτερα.
Το ένα ερώτημα είναι αν υπό τις σημερινές συνθήκες της οικονομίας, αυτές οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν μονόδρομο. Και το δεύτερο ,αν μπορούν να γίνουν υπό την εποπτεία ενός προσώπου που τις θεωρεί «ξεπούλημα».