Χριστοδούλου (Attica Bank): Το τραπεζικό σύστημα είναι σε φάση που μπορεί να υποστηρίξει την επιχειρηματική ανάπτυξη - iefimerida.gr

Χριστοδούλου (Attica Bank): Το τραπεζικό σύστημα είναι σε φάση που μπορεί να υποστηρίξει την επιχειρηματική ανάπτυξη

Ο Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Chief Corporate Banking Officer της Attica Bank
Ο Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Chief Corporate Banking Officer της Attica Bank
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το τραπεζικό σύστημα είναι πλέον σε φάση που μπορεί να υποστηρίξει την επιχειρηματική ανάπτυξη, αλλά η υπερσυγκέντρωση στον τραπεζικό τομέα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα προσβασιμότητας κάποιων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Χριστοδούλου, Chief Corporate Banking Officer της Attica Bank.

Ο κ. Χριστοδούλου συμμετείχε σε συζήτηση στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, μαζί με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Λάζαρο Τσαβδαρίδη, τον γενικό διευθυντή της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Πέτρο Καπασούρη, τον Αθανάσιο Πλατανιάς, Διευθύνων Σύμβουλο της Desserta Hellas S.A και τον ο Γιάννη Βουτσινά, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και Αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι η ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με παραδοσιακά και εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, η ρύθμιση οφειλών, η καθοδήγηση και αρωγή στην προσπάθεια υλοποίησης καινοτόμων business plans, αποτελούν τα απαραίτητα στοιχεία την επιτυχία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ο υφυπουργός απαρίθμησε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως το πρόγραμμα Έξυπνη Μεταποίηση, ύψους 102,5 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο εντάχθηκαν 151 επιχειρήσεις και περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση και τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και τη φοροελάφρυνση καινοτόμων επιχειρήσεων με στόχο την παραγωγή προϊόντων με ευρεσιτεχνίες διεθνούς επιπέδου, καθώς και τον Αναπτυξιακό Νόμο με επίκεντρο τον τουρισμό.

Μίλησε, επίσης, για το πρόσφατο πρόγραμμα ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ που έχει εξασφαλιστεί από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που αφορά, επίσης, τη μεταποίηση και τις επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές.

«Εκτός από τράπεζα, είμαστε σύμβουλος και εκπαιδευτής για μια επιχείρηση, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το business plan που έχει εκπονήσει, έχει ρεαλιστικές παραδοχές και τότε σίγουρα θα βρεθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Χριστοδούλου περιγράφοντας την ολιστική προσέγγιση της Αttica Bank ώστε να καλύψει τις ανάγκες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε σχέση με τους επιχειρηματικούς κλάδους που χρειάζονται χρηματοδότηση, ο κ. Χριστοδούλου, ανέφερε ότι όλοι οι κλάδοι έχουν ενδιαφέρον, ιδίως η βιομηχανία, η μεταποίηση, ο τουρισμός, οι κατασκευές, τη στιγμή που ο στόχος είναι να γίνονται πλέον όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις ελκυστικές για χρηματοδότηση.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ένα εγγενές ελάττωμα, ότι συχνά δεν έχουν ολοκληρωμένο business plan, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Πλατανιά ενώ ο Γιάννης Βουτσινάς υπογράμμισε ότι οι τράπεζας θα πρέπει να έχουν σημαντικότερο ρόλο και να επικοινωνούν στις επιχειρήσεις τις χρηματοδοτήσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το ΤΕΠΙΧ κ.α Όπως είπε πάνω από το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να στηριχθούν με ενίσχυση ρευστότητας προσθέτοντας ότι πλέον οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να στραφούν και σε εναλλακτικές πηγές όπως το factoring και το leasing. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιάννης Βουτσινας σημείωσει ότι οι συνεπείς οφειλέτες θα ενισχυθούν από το τραπεζικό σύστημα, ενώ απώτερος στόχος είναι η πορεία προς τις συνέργειες των επιχειρήσεων.

Ο Πέτρος Καπασούρης τόνισε ότι η Τειρεσίας σήμερα δεν έχει στοιχεία για τις επιχειρήσεις στο αρχείο αθέτησης υποχρεώσεων, τη λεγόμενη μαύρη λίστα, πριν από το 2016, καθώς στα 10 χρόνια διαγράφονται αυτόματα, ενώ αυτή τη στιγμή ολοκληρωμένα πληρωμένες οφειλές που στο παρελθόν έμειναν απλήρωτες αφορούν πλέον 2.750 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτό γιατί αποπληρώνουν αρκετές και διαγράφονται πιο γρήγορα.

«Η Τειρεσίας δεν κρίνει τις επιχειρήσεις όταν πρόκειται για δανεισμό, αλλά δίνει στον πιστωτή γρήγορα και έγκυρα στοιχεία για να κρίνει εκείνος αν θα το πράξει. Κάθε επιχείρηση μπορεί να έρχεται σε επικοινωνία μαζί μας όταν αποπληρώνονται οφειλές για να ενημερώνεται άμεσα το σύστημα και να διαγράφονται οι οφειλές σε πολύ συντομότερο χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η Τειρεσίας έχει δημιουργήσει εργαλεία για τις επιχειρήσεις, για την αξιολόγηση των πελατών τους ή και για την ασφαλή διεύρυνση του πελατολογίου τους, εφόσον συναλλάσσονται με πίστωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Attica Bank
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ