Μια μελέτη του ΟΗΕ υπολογίζει σε 600.000 τον αριθμό των ανθρώπων που υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία στη Μέση Ανατολή, καλώντας να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να τεθεί ένα τέλος στην εκμετάλλευσή τους, κυρίως σεξουαλική, και να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο σύστημα της "Kafala" που υποχρεώνει τους εργαζόμενους να κηδεμονεύονται από ένα εργοδότη.
Με τίτλο "Παγιδευμένοι και στριμωγμένοι: η εμπορία ανθρώπων στη Μέση Ανατολή", η 150σέλιδη έκθεση, που συντάχθηκε μετά από 650 συνεντεύξεις σε διάστημα δύο ετών στην Ιορδανία, το Λίβανο, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρουσιάστηκε σήμερα κατά την έναρξη μιας διήμερης διάσκεψης στο Αμάν της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).
"Εάν και τα στοιχεία είναι λιγοστά, η ΔΟΕ εκτιμά ότι υπάρχουν 600.000 θύματα καταναγκαστικής εργασίας στη Μέση Ανατολή", τονίζεται στην έκθεση.
"Η μετανάστευση για εργασία σε αυτήν την περιοχή του κόσμου είναι χωρίς προηγούμενο από το εύρος και την ανάπτυξή της, η οποία ήταν ραγδαία τα τελευταία χρόνια", υπογράμμισε η Μπεάτε Άντρες, επικεφαλής του προγράμματος δράσης για την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας στην ΔΟΕ.
"Η πρόκληση είναι η λήψη μέτρων, τόσο στις χώρες καταγωγής όσο και στις χώρες προορισμού, για την πρόληψη της εκμετάλλευσης και της κακοποίησης της οποίας είναι θύματα οι εργαζόμενοι αυτοί", εκτίμησε.
Η Οργάνωση του ΟΗΕ θέτει στο στόχαστρο την 'Kafala' ένα σύστημα στο οποίο ο εργαζόμενος πρέπει να λάβει ειδική έγκριση από τον εργοδότη του για οποιαδήποτε πράξη της πολιτικής ζωής του.
"Η μεταρρύθμιση του συστήματος της 'Kafala' θα βελτίωνε σημαντικά τη διαχείριση της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού", υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Εξάλλου, σε ορισμένους τομείς που απασχολούν κυρίως άνδρες, "οι εργαζόμενοι εξαπατώνται τακτικά σχετικά με τις συνθήκες ζωής και εργασίας. . . ακόμη και για την ύπαρξη μιας εργασίας", τονίζεται στην έκθεση. Ομοίως, γυναίκες που μετέβησαν στις χώρες αυτές για εργασία οικιακής βοηθού ή δασκάλας "απήχθησαν κατά την άφιξη τους" και υποβλήθηκαν σε καταναγκαστική σεξουαλική εκμετάλλευση.
"Δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την εμπορία ανθρώπων, αν δεν αντιμετωπίσουμε τα κενά στη δομή της διαχείρισης της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού σε ολόκληρη την περιοχή", εκτιμά ο Φρανκ Χάγκεμαν αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής της ΔΟΕ για τις αραβικές χώρες.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)