Ισραήλ: Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κέρι θα συναντήσει μέλη της αντιπολίτευσης της Συρίας στο Λονδίνο - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ισραήλ: Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κέρι θα συναντήσει μέλη της αντιπολίτευσης της Συρίας στο Λονδίνο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα από το Τελ Αβίβ ότι θα συναντήσει μέλη της συριακής αντιπολίτευσης κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο αργότερα αυτήν την εβδομάδα και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θέλει να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια στους αντιπολιτευόμενους στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

"Ναι, θα συναντηθώ με την συριακή αντιπολίτευση στο Λονδίνο και ναι, θα συζητήσουμε διάφορα μέσα που θα βαρύνουν σε έναν βαθμό στους υπολογισμούς του προέδρου Άσαντ όσον αφορά τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών", δήλωσε ο Κέρι σε δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, προτού αναχωρήσει για την πρωτεύουσα της Βρετανίας.

Ο Κέρι αναμένεται να φτάσει αργότερα σήμερα στο Λονδίνο έπειτα από την τριήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Άχμεντ Μόαζ αλ Χάτιμπ δεν θα είναι παρών στις συνομιλίες αυτές, στις οποίες θα πάρει μέρος και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Εργαζόμαστε πάνω σε έναν κατάλογο συμμετεχόντων», πρόσθεσε.

«Δεν μας έχει μείνει άλλη επιλογή από το να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους για να κάνουμε (τον Άσαντ) να σκεφθεί διαφορετικά για το μέλλον. Αυτό θα αποτελέσει θέμα της συζήτησης στο Λονδίνο και τις μετέπειτα εβδομάδες», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εναπόκειται στον Λευκό Οίκο να ανακοινώσει οποιεσδήποτε «ενισχυμένες προσπάθειες» για να βοηθηθούν οι Σύροι αντάρτες που προσπαθούν να εκδιώξουν από την εξουσία τον Άσαντ.

«Όμως θα πω ότι οι προσπάθειες αυτές έχουν αποτελέσει κατά πολύ το πρώτο και κύριο θέμα των συνομιλιών μας την τελευταία εβδομάδα στην Ουάσινγκτον. Και δεν είμαι σίγουρος ποιο είναι το πρόγραμμα, αλλά πιστεύω (...) ότι είναι σημαντικό για μας να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στον πρόεδρο Άσαντ», πρόσθεσε.

«Θα δούμε τι θα γίνει πάνω σε αυτό τις ερχόμενες ημέρες», κατέληξε σχετικά με την Συρία.

Αναφερόμενος παράλληλα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ο Κέρι σημείωσε σήμερα προτού αναχωρήσει από το Τελ Αβίβ ότι είναι «πιο σημαντικό να γίνεται κάτι καλά παρά γρήγορα» και υπογράμμισε ότι υπήρξε μια συνεννόηση με τις δύο πλευρές για την «προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στην Δυτική Όχθη».

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την αναβίωση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ο Κέρι επισήμανε ότι συμφώνησε να συνεργαστεί με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στην κατεχόμενη παλαιστινιακή Δυτική Όχθη.

Ο Κέρι διευκρίνισε ότι θα δώσει στην δημοσιότητα τις πλήρεις λεπτομέρειες των οικονομικών αυτών σχεδίων την ερχόμενη εβδομάδα.

«Συμφωνήσαμε μεταξύ μας (...) ότι θα δεσμευτούμε σε νέες προσπάθειες, πολύ συγκεκριμένες προσπάθειες, για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης (...) και την απομάκρυνση ορισμένων εκ των εμποδίων και των φραγμών που υπάρχουν όσον αφορά το εμπόριο στην Δυτική Όχθη», σημείωσε.

«Η προσπάθεια αυτή δεν αποσκοπεί μόνον στο να οδηγηθούν οι δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις, αλλά στο να φέρουμε όλον τον κόσμο στην καλύτερη (δυνατή) θέση για να επιτύχουμε», εξήγησε ο Κέρι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν προβλέπει σύντομα την ύπαρξη ενός σημαντικού επιτεύγματος.

«Έχουμε δουλειά να κάνουμε, θα επιστρέψουμε για να κάνουμε την δουλειά μας», πρόσθεσε και σημείωσε: «Επιθυμούμε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ειρήνη, προκειμένου να μπορέσουν να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο"».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε τέλος «πολύ εποικοδομητικές» τις συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φάγιαντ κατά την επίσκεψή του στην περιοχή.

Παράλληλα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε νωρίτερα σήμερα, έχοντας δίπλα του τον Κέρι, πριν από τις προγραμματισμένες συνομιλίες τους, ότι το Ισραήλ θέλει «να κάνει μια σοβαρή προσπάθεια» για τον τερματισμό της σύγκρουσης με τους Παλαιστίνιους.

«Αυτό έχει οικονομικές συνιστώσες και χαιρετίζουμε οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες που εσείς και άλλοι θα προτείνουν προς αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

«Αλλά έχει επίσης μια πολιτική συνιστώσα, τις πολιτικές συζητήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν αναρίθμητα θέματα. Πρωτίστως μας απασχολούν θέματα αναγνώρισης και ασφάλειας», κατέληξε ο Νετανιάχου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ