Θετικά γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία, με κάποιες παρατηρήσεις, το Δ.Σ. του Δήμου Ιωαννιτών στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) σχετικά με τη λίμνη Παμβώτιδα, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση χθες το βράδυ.
Το Π.Δ. προβλέπει - μεταξύ άλλων - τους όρους προστασίας, διατήρησης, αποκατάστασης και διαχείρισης της βιοποικιλότητας της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολυτίμου εθνικού φυσικού πόρου, στην Παμβώτιδα και την παραλίμνια ζώνη. Προτείνει δε, τα αναγκαία και ενδεδειγμένα μέτρα, ώστε να επιτυγχάνεται η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης, ενώ καθορίζει ζώνες προστασίας, όπως και τις επιτρεπόμενων χρήσεις σε αυτές.
Η δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου, την οποίαν προβλέπει το Π.Δ., στην παραλίμνια ζώνη Ανατολής - Κατσικά, είναι μία από τις σημαντικότερες προτάσεις του Σχεδίου, καθώς προβλέπει ήπιες εγκαταστάσεις και χρήσεις πρασίνου, πολιτισμού, τουρισμού, αναψυχής και εστίασης.
Στις δε παρατηρήσεις αναφέρονται τα εξής:
-Διατήρηση της ζώνης υψηλής παραγωγικότητας, χωρίς κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
-Ειδική πολεοδομική μελέτη για παραλίμνια περιοχή που αποτελεί μέρος του αστικού ιστού.
-Διατήρηση της ζώνης τουρισμού και αναψυχής.
- Στον σχεδιασμό της δημιουργία στην παραλίμνια ζώνη Περιβαλλοντικού Πάρκου στον πρώην Δήμο Παμβώτιδας, ο Δήμος θα έχει καθοριστικό ρόλο καθώς το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης αποτελεί ιδιοκτησία του.
Για την επεξεργασία του Σχεδίου είχε συγκροτηθεί άτυπη ομάδα εργασίας, που καθορίστηκε μετά την σύσκεψη που συγκάλεσε ο Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Ανάλογη συζήτηση είχε προηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, το οποίο κατά πλειοψηφία είχε επίσης γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ του Σχεδίου Π.Δ., καταθέτοντας και σχετικές παρατηρήσεις.
Η "οδύσσεια" για την προστασία της λίμνης
Κατά την παρουσίαση της πρότασης της άτυπης ομάδας εργασίας για το Σχέδιο Π.Δ., που συνέταξε η Γενική Διευθύντρια του Δήμου Σταμάτα Καμπούρη, έγινε αναφορά και στο ιστορικό του Σχεδίου.
Στο πλαίσιο αυτό επισημάθηκε - μεταξύ άλλων - ότι το 2003, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.), έγινε ο "χαρακτηρισμός χερσαίας και λιμναίας περιοχής Λίμνης Παμβώτιδας ως περιοχή Οικοανάπτυξης, καθορισμός περιφερειακής ζώνης προστασίας αυτής, όρων χρήσεων και περιορισμών δόμησης".
Νωρίτερα, το 2001, για την έκδοση της Κ.Υ.Α. είχε συνταχθεί "Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Ανάπλασης και προστασίας της Λίμνης Παμβώτιδας και της περιμετρικής περιοχής", που εγκρίθηκε με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβάλλοντος ΥΠΕΧΩΔΕ.
Κατόπιν προσφυγής του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, με την αριθμ.3595/2007 απόφαση του Σ.τ.Ε. ακυρώθηκε η Κ.Υ.Α. - για τυπικούς λόγους - και παραπέμφθηκε η υπόθεση σε έκδοση Π.Δ.
Τον Νοέμβριο του 2009, το ΥΠΕΚΑ απέστειλε για διαβούλευση Σχέδιο Π.Δ., όμως οι τοπικοί φορείς επέστρεψαν την πρόταση, διότι, όπως ανέφεραν, δεν υπήρχε ευανάγνωστος χάρτης και η απαιτούμενη τεκμηρίωση της πρότασης.
Έναν χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2010, έγινε παρουσίαση ανασυνταγμένου Σχεδίου Π.Δ..
Τον Φεβρουάριου του 2011, το Δημοτικό Συμβούλιο ανέβαλε την συζήτηση επί του σχεδίου Π.Δ., με σκοπό να εκπονηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη ή να επικαιροποιηθεί η παλιά ειδική μελέτη για το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών που είναι απαραίτητα στοιχεία για τον καθορισμό ζωνών προστασίας.
Το ΥΠΕΚΑ δεν ανταποκρίθηκε, όπως αναφέρθηκε, στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με έγγραφό του τον Μάρτιο του 2012 διαβιβάζει νέο σχέδιο Π.Δ., προσαρμόζοντας μερικές από τις παρατηρήσεις που είχαν διατυπωθεί από εκπροσώπους υπηρεσιών της αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας, του Δήμου και του Φορέα Διαχείρισης.
Σύμφωνα με την εισήγηση προς το Δ.Σ που έκανε η Γενική Διευθύντρια του Δήμου Σταμάτα Κουμπούρη, "πριν ολοκληρωθεί η επεξεργασία για να τεθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, άτυπα διακινήθηκαν από την υπεύθυνη του ΥΠΕΚΑ, μέσω του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, συνολικά πέντε σχέδια Π.Δ., με μεγάλες αλλαγές και διαφοροποιήσεις κάθε φορά, τόσο στον αριθμό των προστατευόμενων περιοχών, ζωνών και κυρίως στους προτεινόμενους περιορισμούς στις χρήσεις και στους όρους δόμησης".
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)