Οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκιας που ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων στην δυτική Μιανμάρ μετά τις βίαιες συγκρούσεις με βουδιστές το 2012 κινδυνεύουν από μια "άλλη τραγωδία" με την έναρξη της εποχής των μουσώνων, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.
"Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι μετά τις βιαιότητες στο κρατίδιο Ραχίν κινδυνεύουν τώρα από μια άλλη τραγωδία όταν θα έρθουν οι βροχές των μουσώνων", τον Μάιο, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Τζον Γκινγκ, επιχειρησιακός διευθυντής του Γραφείου του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA).
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 125.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Ροχίνγκιας έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων που στοίχισαν της ζωή σε τουλάχιστον 180 ανθρώπους.
Στο κρατίδιο Ραχίν πολλοί καταυλισμοί βρίσκονται σε ορυζώνες και έχουν εν μέρει πλημμυρίσει από την προηγούμενη εποχή των βροχών. "Πρέπει να δράσουμε αμέσως για να εμποδίσουμε μια αναμενόμενη τραγωδία", τόνισε ο Γκινγκ.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως ζήτησε από την κυβέρνηση της Μιανμάρ να παραχωρήσει άλλες περιοχές για τους καταυλισμούς και να επιτρέψει στους εκτοπισμένους να μετακινούνται ελεύθερα.
Σε ανάλογη προειδοποίησή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει πως οι δυνάμεις ασφαλείας "δεν επιτρέπουν στους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τους καταυλισμούς".
"Οι περιορισμοί της κυβέρνησης της Μιανμάρ που αφορούν την παροχή βοήθειας προς τους μουσουλμάνους Ροχίνγκιας δημιουργούν μια ανθρωπιστική κρίση που θα μετατραπεί σε καταστροφή την εποχή των βροχών", επισημαίνει ο Φιλ Ρόμπερτσον εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Περίπου 800.000 Ροχίνγκιας, που έχουν στερηθεί την υπηκοότητα από το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ ζουν απομονωμένοι στο κρατίδιο Ραχίν. Η πλειοψηφία των Βιρμανών τους θεωρεί λαθρομετανάστες που ήρθαν από το Μπανγκλαντές.
Για τα Ηνωμένα Έθνη οι Ροχίνγκιας είναι μια από τις μειονότητες του πλανήτη που έχει υποστεί τις περισσότερες διώξεις.
Εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκιας ζουν στην εξορία, όμως οι βιαιότητες της περασμένης χρονιάς αύξησε τον αριθμό τους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 13.000 έφυγαν από τη Μιανμάρ με προορισμό κυρίως την Μαλαισία.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)