Ουγγαρία: Ο Ελληνισμός της Βουδαπέστης τίμησε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ουγγαρία: Ο Ελληνισμός της Βουδαπέστης τίμησε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Με πανηγυρική δοξολογία στο παρεκκλήσι της Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Βουδαπέστη, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, με ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων, ο Ελληνισμός της Ουγγαρίας τίμησε την εθνική επέτειο της Επανάστασης του 1821.

Εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουγγαρία Δημήτριος Γιαννακάκης αναφέρθηκε στη σημασία της Εθνικής Παλιγγενεσίας και μετέφερε το μήνυμα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο πρέσβης της Κύπρου Βάσος Τσάμπερλεν.

Στην ομιλία του, ο Μητροπολίτης Αρσένιος κάλεσε τους Ελληνες της Ουγγαρίας να εμπνευστούν από το μήνυμα της Επανάστασης και παραμένοντας ενωμένοι να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα, ενώ επισήμανε πως η Ευρώπη, αν θέλει να έχει μέλλον, θα πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη.

Η κατάθεση στεφάνων, παρουσία στρατιωτικού αγήματος των ουγγρικών ενόπλων δυνάμεων, που απέδωσε τιμές, έγινε στο Μνημείο του Ελληνισμού που βρίσκεται μπροστά από τον ελληνικό ιστορικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο κέντρο της Βουδαπέστης, τον οποίο κατέχει μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ρωσική Εκκλησία, ενώ την επιστροφή του διεκδικεί εδώ και χρόνια το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στεφάνια κατέθεσαν οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Μητροπολίτης Αρσένιος, ο δήμαρχος του ιστορικού ελληνικού χωριού Μπελογιάννης, οι πρόεδροι της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Βουδαπέστης, του Ελληνικού-Κυπριακού-Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας, ο γραμματέας της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Κοινότητας Βουδαπέστης, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων του 13ου Διαμερίσματος Βουδαπέστης, του Ιδρύματος για τον Ελληνικό Πολιτισμό, του Διαπολιτιστικού Μακεδονικού Συλλόγου, και απόγονοι ιστορικών ελληνικών οικογενειών της Βουδαπέστης.

Το Μνημείο του Ελληνισμού, στην κεντρική πλατεία Πέτεφι της Βουδαπέστης, όπου έγινε η κατάθεση στεφάνων, είναι αφιερωμένο στον ανά τους αιώνες Ελληνισμό της Ουγγαρίας, που με τη δημιουργική του παρουσία έχει γράψει ιστορία στη χώρα αυτή.

Με την ανέγερσή του, πριν από επτά χρόνια, το Μνημείο του Ελληνισμού ήλθε να καλύψει ένα κενό σε μια πόλη και μια χώρα όπου ακόμη υπάρχουν τα κληροδοτήματα μεγάλων Ελλήνων εθνικών ευεργετών, οι οποίοι έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση της εικόνας της ουγγρικής πρωτεύουσας, ενώ οι νεότερες γενιές των Ελλήνων της Ουγγαρίας - που βρέθηκαν εκεί σε μια δύσκολη περίοδο της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας - συμμετείχαν ενεργά στην ανάπτυξη της δεύτερης πατρίδας τους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ