Υποχρεωτικό, ριζικό, ανασχηματισμό της κυβέρνησής της αναμένεται να ανακοινώσει αύριο (Δευτέρα) η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ μετά την παραίτηση κορυφαίων υπουργών της οι οποίοι στήριξαν τον πρώην πρωθυπουργό, Κέβιν Ραντ, στην τελευταία αποτυχημένη προσπάθειά του να την ανατρέψει.
Πιστεύεται ότι στη νέα κυβέρνηση θα μετάσχουν ελάχιστοι υποστηρικτές του κ. Ραντ. Ένας απ' αυτούς ίσως είναι ο υπουργός Συγκοινωνιών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος 'Ανθονι Αλμπανέζ, δεδηλωμένος υποστηρικτής του κ. Ραντ που αρνήθηκε χθες να παραιτηθεί όπως έκαναν άλλοι συνάδελφοί του την Παρασκευή.
Όπως είναι γνωστό, την Παρασκευή παραιτήθηκαν οι κορυφαίοι υπουργοί Κρις Μπόουεν, Κιμ Καρ και Μάρτιν Φέργκιουσον ενώ μια μέρα νωρίτερα η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ είχε παύσει τον Σάιμον Κριν, όταν ο τελευταίος τάχθηκε υπέρ του Κέβιν Ραντ.
Όλοι οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν πως ο Κέβιν Ραντ έχει «τελειώσει» πολιτικά, μετά την άρνησή του να διεκδικήσει την ηγεσία και έχοντας εκθέσει ανεπανόρθωτα όλους τους υποστηρικτές του.
Ο ίδιος ο κ. Ραντ δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνει ποτέ αρχηγός του Εργατικού κόμματος και κάλεσε τους υποστηρικτές του να στηρίξουν «100% την Τζούλια Γκίλαρντ».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την δημοσκόπηση Galaxy, το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η «φάρσα» της περασμένης Πέμπτης, με την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής της κ. Γκίλαρντ πλήγωσε «θανάσιμα» την ίδια και το Εργατικό κόμμα και δεν βλέπει πιθανότητα ανατροπής της κατάστασης έως το Σεπτέμβριο. που είναι προγραμματισμένο να γίνουν οι εκλογές.
Τα πρωτοσέλιδα του αυστραλιανού Τύπου εξακολουθούν να μονοπωλούν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, με τη Τζούλια Γκίλαρντ να κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης και να παραμένει στη θέση της αρχηγού του κόμματος των Εργατικών, αλλά και στον πρωθυπουργικό θώκο, μετά από αίτημα βασικού στελέχους του Εργατικού κόμματος και μέλους του υπουργικού συμβουλίου, του Σάιμον Κριν, για επιλογή νέου αρχηγού, αίτημα το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της έντονης αμφισβήτησης που δέχεται εσχάτως η πρωθυπουργός από το εσωτερικό του κόμματός της.
Η κ. Γκίλαρντ ζήτησε και κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης, ελλείψει αντιπάλου, δεδομένου ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ και πιθανότερος υποψήφιος για την αρχηγία δήλωσε ότι θα «τηρήσει την υπόσχεσή του και δε θα επιδιώξει την ανατροπή της νυν πρωθυπουργού».
Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση της κ. Γκίλαρντ «απέσυρε νομοσχέδιο, το οποίο προέβλεπε τη σύσταση μηχανισμών αυστηρού ελέγχου του περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης και απαρέγγλιτης τήρησης του κώδικα δεοντολογίας, όταν επιβεβαιώθηκε ότι θα καταψηφιζόταν».
Εξάλλου, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έγινε η αφορμή «άσκησης δριμύτατης κριτικής εναντίον της ίδιας της πρωθυπουργού και του υπουργού Τηλεπικοινωνιών από τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης της Αυστραλίας ως προσπάθεια "κατάργησης" της ελευθερίας της έκφρασης των MME, συστατικό στοιχείο του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)