Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ υποσχέθηκε να καθαρίσει τη χώρα του από τους εξτρεμιστές - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ υποσχέθηκε να καθαρίσει τη χώρα του από τους εξτρεμιστές

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ υποσχέθηκε σήμερα να 'καθαρίσει' τη χώρα του από τους εξτρεμιστές, τους οποίους κατηγόρησε για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 49 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός εξέχοντα σουνίτη ιερωμένου, γνωστού υποστηρικτή του καθεστώτος.

Ο Άσαντ υποσχέθηκε "να εξολοθρεύσει τους άπιστους και να καθαρίσει τη χώρα μας από αυτούς", αναφέρεται σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την χθεσινή επίθεση σε ένα τζαμί στη Δαμασκό που είχε ως στόχο τον σουνίτη ιμάμη Μοχάμεντ Σάιντ αλ Μπούτι, υποστηρικτή του καθεστώτος που έχει δυσφημιστεί από την αντιπολίτευση.

Ωστόσο, το εδρεύον στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων σε 52.

Ο Άσαντ κήρυξε το Σάββατο ημέρα πένθους για τα θύματα της επίθεσης, την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε "με τον πλέον σθεναρό τρόπο".

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε επίσης "τη βαθιά του συμπάθεια και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων αυτής της αποτρόπαιης πράξης και στο λαό της Συρίας και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες".

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε ότι η επίθεση ήταν έργο της Αλ Κάιντα και των ανταρτών που συνδέονται με αυτήν και πολεμούν για να εκδιώξουν τον Ασαντ από την εξουσία.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζητούν στο Δουβλίνο το κατά πόσο θα άρουν το εμπάργκο για την προμήθεια οπλισμού στους Σύρους αντάρτες.

Γαλλία και Βρετανία πιέζουν για την άρση του εμπάργκο μετά από αιτήματα της συριακής αντιπολίτευσης να τους δοθούν βαρέα όπλα.

Και οι δύο χώρες έχουν απειλήσει να παραβιάσουν το εμπάργκο της ΕΕ, αν οι Ευρωπαίοι εταίροι τους δεν άρουν την απαγόρευση.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες πάντως έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι, ο εξοπλισμός των ανταρτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης που διαρκεί πλέον δυο χρόνια.

Η ΕΕ παρέτεινε το εμπάργκο όπλων, το οποίο έληγε την 1η Μαρτίου, για ακόμη τρεις μήνες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ