Σε πανηγύρι, μέσα στο Μέγαρο των Ηλισίων, μετατράπηκε χτες βράδυ το κλείσιμο των εργασιών του πρώτου παγκόσμιου φόρουμ των γυναικών της Γαλλοφωνίας, όταν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι αποδέχεται την έκκληση που του υπέβαλε το φόρουμ, να προωθήσει τα γυναικεία δικαιώματα ως δέσμευση των 77 χωρών που συμμετέχουν στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας.
Ο κ. Ολάντ, μετά την ολιγόλεπτη ομιλία του, που ήταν στραμμένη στη Γαλλοφωνία του μέλλοντος, αλλά θύμισε και το δημοκρατικό παρελθόν της Γαλλίας, παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των περίπου 700 προσκεκλημένων γυναικών και «χάθηκε» ανάμεσά τους, καθώς το γυναικείο πλήθος τον κατέκλυσε ζητώντας φωτογραφίσεις, φιλιά και αυτόγραφα.
Η Γαλλοφωνία είναι πρώτα απ' όλα μια κοινότητα ανθρώπων που ζει σε 77 κράτη, με περισσότερα από 250 εκατομμύρια γαλλόφωνους, οι οποίοι το 2050, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα ξεπεράσουν τα 550 εκατομμύρια. «Αυτό που εκπροσωπείτε είναι μια καλή υπόσχεση για το μέλλον», είπε ο κ. Ολάντ τον οποίο διέκοπταν συνεχώς οι γυναικείς επευφημίες.
Η Γαλλοφωνία είναι φορέας αξιών και αρχών, είπε ο Πρόεδρος και θύμισε ότι στα Γαλλικά γράφτηκε η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη το 1789 και η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το 1948.
Αναφερόμενος στη Γαλλία, είπε ότι τα δικαιώματα της γυναίκας είναι προτεραιότητα της κυβέρνησής του. Προσέθεσε δε ότι κάθε υπουργείο έχει εκπονήσει έναν «οδικό χάρτη» και θα αναλάβουμε δεσμεύσεις σε κάθε επίπεδο, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε την αληθινή ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, στην αμοιβή εργασίας, στο επίπεδο ζωής, στην ανατροφή των παιδιών.
Περνώντας έξω από τα σύνορα της Γαλλίας, μίλησε για την Αραβική Ανοιξη, εξέφρασε ενθουσιασμό γιατί οι γυναίκες μπήκαν μπροστά διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, για πολιτική και κοινωνική ισότητα, αλλά εξέφρασε και τον προβληματισμό του για ενδεχόμενες οπισθοχωρήσεις στην Τυνησία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, ενώ για τη Συρία είπε ότι καθημερινά βυθίζεται όλο και περισσότερο στη βία.
Ανήγγειλε την επόμενη σύνοδο της Ενωσης για τη Μεσόγειο, που θα γίνει στις 4-6 Ιουλίου στο Παρίσι, τονίζοντας ότι και εκεί θα υπάρξει βήμα για τα γυναικεία θέματα.
«Οφείλουμε να κάνουμε τον αγώνα κατά της βίας των γυναικών, μεγάλη υπόθεση της Γαλλοφωνίας», είπε και μίλησε για τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό των γυναικών που πέφτουν θύματα βίας. Γύρω στις 650.000 γυναίκες πέφτουν θύματα του trafficking κάθε χρόνο. Σκέπτομαι επίσης, τόνισε ο κ. Ολάντ, αυτές που είναι ακρωτηριασμένες, αποκλεισμένες , αυτές που είναι αντικείμενο πολέμου όπως οι Κογκολέζες, οι Νοτιοαφρικανές, οι γυναίκες του Μαλί που είναι οι πρώτες που δέχθηκαν πλήγμα της εισβολής.
Στην ιδιαίτερη αναφορά του στο Μαλί, είπε ότι η Γαλλία βρίσκεται εκεί γιατί κλήθηκε από μια φιλική χώρα και ενεργεί στο όνομα της διεθνούς κοινότητας αλλά και γιατί οι γυναίκες έπεσαν θύματα της βίας, του σκοταδιασμού, του φονταμενταλισμού.
Καμία θρησκεία δεν ζητάει βία έναντι των γυναικών και κανένα κράτος δεν μπορεί να το υποστηρίξει αυτό και το λέω αυτό έχοντας στο νου μου τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, τους βεβιασμένους και πρόωρους γάμους, υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος. Η Γαλλοφωνία πρέπει να ζητήσει την αυστηρή τήρηση αυτών των όρων, συνέχισε ο κ. Ολάντ, κάτω από τις συνεχείς ζητωκραυγές των γυναικών, μεταξύ των οποίων ήταν έντονη η νεαρή αφρικανική παρουσία.
«Θέλουμε να πετύχουμε την οικονομική αυτοδυναμία της γυναίκας, την εκπαίδευση των κοριτσιών, να αντιμετωπίσουμε την παιδική θνησιμότητα», συμπλήρωσε.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, δήλωσε: «Μου υποβάλατε απόψε μια έκκληση, εκ μέρους των γυναικών της Γαλλοφωνίας με την οποία ζητάτε την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, την κατάργηση όλων των νόμων που κάνουν διάκριση εις βάρος των γυναικών. Λοιπόν η Γαλλία υπογράφει αυτή τη δέσμευση. Και αυτό το κείμενο αλληλεγγύης των γυναικών της Γαλλοφωνίας θα γίνει δέσμευση των κυβερνήσεων που αποτελούν μέλη της Γαλλοφωνίας και θα γίνει μέρος του θεμελιώδους κειμένου του Οργανισμού Γαλλοφωνίας».
Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά τον γενικό γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας Αμπντού Ντιούφ, στον οποίο απέδωσε και την πρωτοβουλία για την πραγμαποίηση του γυναικείου φόρουμ.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)