Βουλγαρία: Σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης θα οδηγήσει η ενδεχόμενη λήψη δανείου, τονίζουν οικονομολόγοι - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Βουλγαρία: Σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης θα οδηγήσει η ενδεχόμενη λήψη δανείου, τονίζουν οικονομολόγοι

Η ενδεχόμενη λήψη δανείου θα επιδεινώσει τα προβλήματα της Βουλγαρίας αντί να τα επιλύσει, υπογραμμίζουν οικονομολόγοι, σε δηλώσεις τους στο πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ, καλώντας την προσωρινή κυβέρνηση της χώρας να προετοιμάσει τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, να διατηρήσει την πολιτική και δημοσιονομική σταθερότητα και να εντοπίσει τα προβλήματα, τα οποία θα κληθεί να επιλύσει η επόμενη κυβέρνηση.

Οι πολίτες δεν πρέπει να έχουν μεγάλες προσδοκίες από την προσωρινή κυβέρνηση, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Εθνικής και Διεθνούς Οικονομίας της Σόφιας Μπόγιαν Ντούρανκεφ, καθώς, όπως είπε, η θητεία της είναι χρονικά περιορισμένη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσωρινή κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάσει τη διαδικασία για τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών, να πραγματοποιήσει οικονομικό έλεγχο στα πεπραγμένα του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου και να ενημερώσει τους πολίτες για τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Ο ίδιος τόνισε ότι, το κράτος δεν πρέπει να προχωρήσει στη λήψη δανείου, καθώς, όπως είπε, εάν η προσωρινή κυβέρνηση ζητήσει, επειγόντως, ένα δάνειο, αυτό θα έχει πολύ υψηλή τιμή, θα πρέπει να αποπληρωθεί σε δέκα χρόνια και το επιτόκιό του θα είναι ιδιαίτερα υψηλό - έως και αβάσταχτο - για τα δημόσια οικονομικά μεγέθη.

Από την πλευρά του, ο Γκεόργκι Ανγκέλοφ, οικονομολόγος του Ινστιτούτου Ανοιχτής Κοινωνίας της Σόφιας, επισήμανε πως η προσωρινή κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει τη συλλογή των εσόδων, την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων, καθώς και την επιτάχυνση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Όπως είπε, η Βουλγαρία έχει το περιθώριο να απορροφήσει το ποσό τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ από την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο μέχρι το τέλος του 2013.

Ο κ. Ανγκέλοφ εκτίμησε ότι η λήψη δανείου από τη Βουλγαρία δεν θα οδηγήσει την οικονομία στην έξοδο από την ύφεση, αντιθέτως θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.

Ο οικονομολόγος και πρόεδρος του διαχειριστικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Οικονομίας της Αγοράς Κράσεν Στάντσεφ δήλωσε στο ΒΤΑ ότι το πιο σημαντικό θέμα, με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί η προσωρινή κυβέρνηση, είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και η συγκράτηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, στα προβλεπόμενα επίπεδα.

Εξίσου σημαντική, κατά τον κ. Στάντσεφ, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, των οποίων η αξιοπιστία επλήγη και οδήγησε στις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς, της φτώχειας, της οικονομικής ύφεσης και των "φουσκωμένων" λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, που είχαν ως αποτέλεσμα την αιφνιδιαστική παραίτηση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ