Βουλγαρία: Έπεσε η «αυλαία» για τη βουλγαρική Βουλή - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Βουλγαρία: Έπεσε η «αυλαία» για τη βουλγαρική Βουλή

Με το χαμηλότερο επίπεδο αποδοχής, μεταξύ όλων των κοινοβουλίων τα τελευταία 23 χρόνια, μπήκε στο "χρονοντούλαμπο" της ιστορίας η 41η Λαϊκή Συνέλευση της Βουλγαρίας. Μόλις το 6% των Βούλγαρων πολιτών είναι πρόθυμοι να μιλήσουν με θετικά λόγια για τον ανώτερο θεσμό της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ.

Κύριος λόγος για τη θλιβερή αυτή κατάσταση είναι "το μίσος και η μοχθηρία που υπερνίκησαν τη θετική και την εποικοδομητικά διάθεση στις σχέσεις μας" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της πλειοψηφίας Κρασιμίρ Βέλτσεφ, ο οποίος κατήγγειλε την αντιπολίτευση ότι "απέρριψε την πρόταση συναίνεσης και ομοψυχίας εκ μέρους της πλειοψηφίας ήδη από την αρχή της λειτουργίας της Βουλής".

"Η συνέπεια είναι ότι όλοι μας γίναμε σήμερα αιτία οι Βούλγαροι πολίτες να 'πλημμυρίζουν' τους δρόμους και τις πλατείες της χώρας σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας" δήλωσε ο κ. Βέλτσεφ στην τελευταία ομιλία του από το βήμα της απερχόμενης Βουλής.

Σε ό,τι αφορά το έργο της Βουλής, ο πρόεδρος της πλειοψηφίας αναφέρθηκε στην εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος, που απέκλεισε το να ψηφίζουν τα μέλη της λαϊκής αντιπροσωπείας με άλλη κάρτα πέρα από την δική τους, στο "πάγωμα" των μισθών των βουλευτών, αλλά και των υψηλότερων κλιμακίων της εκτελεστικής εξουσίας, στη μείωση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων της Βουλής κ.λπ.

"Kάναμε και αρκετά λάθη, λόγω απειρίας, αλλά φροντίσαμε να τα διορθώσουμε" παραδέχθηκε ο κ. Βέλτσεφ και αναφέρθηκε "στην πάγια πολιτική βούληση του κυβερνώντος κόμματος GERB να αποφεύγει κάθε στοιχείο υποστήριξης ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων κατά τη νομοθετική δραστηριότητα της πλειοψηφίας".

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση της προέδρου της Βουλής Τσέτσκα Τσάτσεβα, η οποία απαρίθμησε εκτενώς τους βασικούς νόμους, αποφάσεις και διακηρύξεις του Κοινοβουλίου, υπενθυμίζοντας - μεταξύ άλλων - τους νόμους περί της ίδρυσης ειδικών δικαστηρίων για τις υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος και περί της κατάσχεσης της ιδιοκτησίας που αποκτήθηκε με παράνομο τρόπο.

"Όλοι μας να ακούσουμε την κραυγή του λαού στις πλατείες" είπε η απερχόμενη πρόεδρος της βουλής, τη διάλυσης της οποίας, αύριο, Παρασκευή 15 Μαρτίου, κήρυξε με χθεσινό διάταγμά του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ,

"Οι βουλευτές φεύγουν αλλά ο κοινοβουλευτισμός παραμένει" ήταν η αισιόδοξη επισήμανση της κ. Τσάτσεβα.

"Άρνηση του κοινοβουλευτισμού" χαρακτήρισε την πολιτική δράση των κυβερνώντων ο εκπρόσωπος της ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άγγελ Νάιντενοφ, σύμφωνα με τον οποίο η 41η Βουλή θα μείνει στη σύγχρονη ιστορία της Βουλγαρίας με τη φήμη της "πλέον αδύναμης και αναποτελεσματικής Λαϊκής Συνέλευσης".

"Στα τελευταία 3,5 χρόνια η Βουλγαρία καταντούσε όλο και φτωχότερη, η μιζέρια έγινε τρόπος ζωής, η κοινωνική ανισότητα και η ανεργία μεγάλωναν συνεχώς, η απόγνωση έδιωχνε τα νιάτα της Βουλγαρίας να ψάχνουν για καλύτερη μοίρα στη ξενιτιά. Συνέπεια αυτού ήταν, ο λαός να βγει στους δρόμους για να σας βροντοφωνάξει να φύγετε από την εξουσία. Αλλά είναι τραγικό, ότι ακόμα και σήμερα αδυνατείτε να κατανοήσετε πόσο βαριά είναι τα προβλήματα που προκαλέσατε στους Βούλγαρους πολίτες".

Με αυτόν τον τρόπο απευθύνθηκε στους κυβερνώντες ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, σύμφωνα με τον οποίο η πλειοψηφία έχει περάσει από τη Βουλή περισσότερους από 70 νόμους, που προωθούν και εξυπηρετούν άμεσα διάφορα οικονομικά συμφέροντα, προσκείμενα στην εξουσία.

Ως "ευκαιρία ώστε η Βουλγαρία να χαράξει νέα δημοκρατική πορεία προκειμένου να βγει από τον 'βάλτο' της οικονομικής κατάρρευσης και της κοινωνικής αδιεξόδου, στον οποίο την έσπρωξε το GERB υπό την καθοδήγηση του Μπόικο Μπορίσοφ" χαρακτήρισε τις επικείμενες πρόωρες εκλογές ο κ. Νάιντενοφ.

Για "κοινοβουλευτικά μαγειρέματα" και για "εξαγορά συνειδήσεων" κατήγγειλαν τους μέχρι πρόσφατα κυβερνώντες οι αρχηγοί του "Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών"(ΚΔΕ) Λουτφί Μεστάν και του "Γαλάζιου Συνασπισμού" Ιβάν Κόστοφ, επικαλούμενοι την πάγια υποστήριξη που παρέχει τα τελευταία δύο χρόνια στην κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπόικο Μπορίσοφ ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών, με τους οποίους "η κυβέρνηση έκλεισε μυστικές συμφωνίες αγνώστου περιεχομένου".

"Επιδείξατε απόλυτη υποταγή στο αυταρχικό μονοπρόσωπο καθεστώς του κ. Μπορίσοφ, τις προσβολές του οποίου δεχόσασταν αδιαμαρτύρητα, ενώ εκπληρώνατε δουλοπρεπώς όλα τα καπρίτσια του" κατήγγειλε χαρακτηριστικά την πλειοψηφία ο πρόεδρος του ΚΔΕ.

"Να μην πατάει το πόδι του στη Βουλή αλλά και να τους αποκαλεί δημόσια, από πάνω, και αργόσχολους και χαραμοφάηδες... Κι εκείνοι να σιωπούν σαν να μη τρέχει τίποτα. Ε, αυτά είναι από τα άγραφα! Θλιβερή ιστορία!".

Με αυτόν τον τρόπο διατύπωσε τη δική του "πολιτική νεκρολογία" στην 41η Λαϊκή Συνέλευση της Βουλγαρίας ο γνωστός πολιτικός αναλυτής Κόλιο Κόλεφ, σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ, μετά την τελευταία συνεδρίαση του Κοινοβουλίου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βουλή Βουλγαρία Κράσιμιρ Βέλτσεφ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ