Θεσσαλονίκη: Έλληνες και Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες χτίζουν «γέφυρες» συνεργασίας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Θεσσαλονίκη: Έλληνες και Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες χτίζουν «γέφυρες» συνεργασίας

Η δημιουργία ενός "πρακτικού ελληνικού μοντέλου", που θα λειτουργεί ως "γέφυρα" για τη μεταφορά τεχνολογίας από το πεδίο της πανεπιστημιακής έρευνας στην αγορά, καθώς και η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ισραηλινών και Ελλήνων επιστημόνων τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή συνάντηση εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών, στη Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της οργάνωσης CHI Circle for Hellas & Israel /International Friends for Greece - Israel Alliance (Κύκλος Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ) έφερε σε επαφή περισσότερους από 20 επιστήμονες - μεταξύ άλλων - από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και ερευνητικά κέντρα, όπως το ΕΚΕΤΑ, με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Bar-Ilan του Τελ Αβίβ, που διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα ερευνητικά κέντρα στο Ισραήλ.

Έλληνες και Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες από τους χώρους της καινοτομίας, της υψηλής τεχνολογίας και της ενέργειας "χαρτογράφησαν" τα δυνάμει πεδία συνεργασίας και αναζήτησαν μονοπάτια συνεργασίας σε μια σειρά από πεδία κοινού ενδιαφέροντος.

"Στόχος της συνάντησης - κι αυτών που αναμένεται να ακολουθήσουν - είναι η δημιουργία ενός 'ελληνικού μοντέλου', ανοιχτού και προσβάσιμου σε όλους, για τη μεταφορά της τεχνολογίας από το πεδίο της πανεπιστημιακής έρευνας στην αγορά, με βάση την ισραηλινή εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα" εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εκτελεστικός διευθυντής του Κύκλου Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ Τσαρλς Μουρατίδης.

"Ο τομέας αυτός είναι πολύ ανεπτυγμένος στο Ισραήλ, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου π.χ. δεν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας start-ups (νεοφυείς επιχειρήσεις). Αντίθετα, στο Ισραήλ λειτουργούν περί τις 4000 τέτοιου είδους επιχειρήσεις και συνεχώς αυξάνουν" ανέφερε ο κ. Μουρατίδης.

Υπέρμαχος της περαιτέρω ελληνοϊσραηλινής προσέγγισης, ο κ. Μουρατίδης "βλέπει" δυνατότητες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, όπως ο τουρισμός, η τεχνολογία, οι επιχειρήσεις, το εμπόριο κ.λπ. και θεωρεί πως οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά και γι' αυτό η ενίσχυση της συνεργασίας είναι επιτακτική.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ισραηλινός καθηγητής, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις, Εϊτάν Γκιλμπόα (Eytan Gilboa) εκτίμησε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, πως υπάρχει ευρύ πεδίο για την ανάπτυξη της ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας.

"Στόχος της συνάντησής μας, εδώ, στη Θεσσαλονίκη, ήταν η διερεύνηση των προοπτικών συνεργασίας σε τέσσερις βασικούς τομείς: τον ακαδημαϊκό, τον επιστημονικό (κοινά επιστημονικά projects κι αναζήτηση χρηματοδότησης από εγχώριες και διεθνείς πηγές π.χ. ΕΕ), τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τις start-ups... Βρήκαμε κοινό έδαφος σε αυτούς τους τομείς κι εκτιμώ πως οι δύο πλευρές μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται μέσω της συνεργασίας" σημείωσε ο κ. Γκιλμπόα.

Για τον ίδιο, υπάρχουν πολλοί ακόμη τομείς, όπου θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω η διμερής συνεργασία, όπως η στρατηγική και στρατιωτική εκπαίδευση, η γεωργία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση. Μάλιστα, όπως λέει, τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική βελτίωση στις διμερείς επαφές σε ό,τι αφορά τους συγκεκριμένους τομείς κι έχουν υπογραφεί πολλές σχετικές συμφωνίες.

"Για παράδειγμα, ο τουρισμός από το Ισραήλ στην Ελλάδα τριπλασιάστηκε σχεδόν από το 2009 έως το 2012 και συνεχίζει να αυξάνει" επισήμανε ο κ. Γκιλμπόα, σύμφωνα με τον οποίο η Θεσσαλονίκη, μια πόλη με μεγάλο ενδιαφέρον, θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να προσελκύσει Ισραηλινούς τουρίστες.

Ο Ισραηλινός ειδικός θεωρεί ακόμη πως τα βιολογικά προϊόντα, που γνωρίζουν μεγάλη "άνθιση" σε αγορές όπως η αμερικανική, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό πεδίο συνεργασίας, αφού το Ισραήλ διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία και η Ελλάδα τη δυνατότητα μεγάλης παραγωγής.

Σε αντίθεση δε με αυτούς που υποστηρίζουν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ αποτελεί αποκλειστική απόρροια της κρίσης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, ο κ. Γκιλμπόα υποστηρίζει πως αυτή είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. "Το Ισραήλ έχει υιοθετήσει μια βαλκανική στρατηγική και οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι ένα μέρος αυτής. Όπως και οι σχέσεις με τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία κ.λπ." υπενθύμισε, προσθέτοντας ότι, στο πλαίσιο αυτό, ευρύ πεδίο σύμπραξης αποτελεί η ενέργεια, τόσο σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο όσο και τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων της περιοχής.

Σήμερα, οι Ισραηλινοί ειδικοί που μετέχουν στη συνάντηση θα έχουν κατ' ιδίαν συναντήσεις με Έλληνες συναδέλφους τους από τον ακαδημαϊκό χώρο, προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες συμπράξεων στον κομβικό τομέα της έρευνας και της νανοτεχνολογίας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Θεσσαλονίκη εμπειρογνώμονες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ