Έχει, ήδη, ξεκινήσει η ψηφοφορία στα νησιά Φόκλαντς για το δημοψήφισμα, με το οποίο οι κάτοικοι τους θα δηλώσουν εάν, «ναι» ή «όχι», αυτά θέλουν να μείνουν υπερπόντια κτήση της Βρετανίας. Οι εκλογείς είναι μόνον 1.500 (χίλιοι πεντακόσιοι).
Το «ναι», στο τέλος του διήμερου δημοψηφίσματος, αναμένεται από την πλειοψηφία των πολιτικών αναλυτών, να επικρατήσει άνετα.
Για το Μπουένος Άιρες, που έχει διεκδικήσει την κυριαρχία των νησιών επι μακρόν, πρόκειται για τα «νησιά Μαλβίνας».
Το πρώτο εξάμηνο του 1982, μάλιστα, Βρετανία και Αργεντινή πολέμησαν για την κυριαρχία των νησιών. Νίκησε η Βρετανία.
Το Μπουένος Άιρες δεν αποδέχεται αυτό το δημοψήφισμα. Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεθ ντε Κίρχνερ ήταν σαφής στις πρόσφατες δηλώσεις για το θέμα στο ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα», που θα έχει.
Στον αντίποδα αυτού, ο βουλευτής Ντικ Σόουλ των νησιών αυτών δήλωσε μιλώντας στο BBC, ότι «με την ψήφο μας στέλνουμε μήνυμα και στην Αργεντινή και στη διεθνή κοινότητα». «Νομίζω υπάρχει μια μερίδα λαού στην Αργεντινή, που δεν τείνει ευήκοο ους στη θέση της κυβέρνησης για τα νησιά» υπογράμμισε ταυτοχρόνως.
Πέρυσι οπότε συμπληρώθηκαν 30 έτη από τον πόλεμο, η ρητορική ανάμεσα στο Λονδίνο και στο Μπουένος Άιρες θερμάνθηκε με πολλές «κορώνες», εκατέρωθεν.
Ο πόλεμος τελείωσε την 14η Ιουνίου του 1982. Συνυπογράφηκε διεθνής συνθήκη, με την οποία η Αργεντινή αναγνώρισε με την υπογραφή της πως δεν έχει καμία εδαφική βλέψη πάνω στα νησιά Φόκλαντς.
Είχαν χάσει όμως την ζωή τους σχεδόν 650 Αργεντίνοι, 260 Βρετανοί και στα δύο στρατόπεδα -στη μεγίστη πλειοψηφία στρατιωτικοί, καθώς έγιναν πολλές ναυμαχίες για την κυριαρχία στα νησιά Φόκλαντς.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)