Μπορεί μεν ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι να αντιμετωπίζει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως μία αρχική διερευνητική μετακίνηση, οι δε ηγεσίες των χωρών που μέλλει να επισκεφθεί αναμένουν να δουν εάν ο νέος πηδαλιούχος της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον έχει να εισφέρει νέες απόψεις για μία σειρά φλέγοντα διεθνή ζητήματα, όπως το Ιράν, η Συρία και η Ισραηλο-Παλαιστινιακή σύρραξη.
Ο Κέρι αναχωρεί σήμερα για το Λονδίνο, πρώτο σταθμό της 11ήμερης περιοδείας του σε εννέα κράτη, σε ένα ταξίδι που θα τον φέρει στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, την Άγκυρα, το Κάιρο, το Ριάντ, το Αμπού Ντάμπι και την Ντόχα, προτού επιστρέψει στηνκ Ουάσιγκτον στις 6 Μαρτίου.
Μετά τις επαφές του στο Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι, ο Κέρι—επί 28 ετών μέλος της πανίσχυρης επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, την τελευταία 4ετία δε, χρημάτισε πρόεδρός της—θα μεταβεί στη Ρώμη για να συναντήσει μέλη της συριακής αντιπολίτευσης, όπως επίσης και την ευρύτερη ομάδα κρατών που στηρίζουν το κίνημα για τη ανατροπή κατά της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Μολονότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εμφανίζεται να επανεξετάζει το θέμα του εξοπλισμού των ανταρτών, λιγοστές παραμένουν οι ενδείξεις ότι πρόκειται να επιχειρήσει μία ριζική στροφή στην προσέγγισή της στο Συριακό, επεσήμανε ο Τζον Άλτερμαν της 'δεξαμενής σκέψης' Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
«Είναι πολύ δύσκολο να φαντασθώ πως ήλθε ο καιρός για μία νέα αμερικανική στρατηγική καθώς ο Κέρι δεν έχει έναν ισοδύναμο συνεργάτη στο υπουργείο Αμύνης κι επιπλέον η νέα κυβέρνηση ακόμη βρίσκεται υπό συγκρότηση», πρόθεσε ο Άλτερμαν.
«Δεν βλέπω να υπάρχουν ενδείξεις για μία νέα στρατηγική, όμως διαπιστώνω πως είναι πρόθυμος να εμπλακεί ενεργά και να κατανοήσει ποιες είναι οι εναλλακτικές προτάσεις για να υπάρξει μία πορεία προς μία διαφορετική κατεύθυνση», επεσήμανε ο ίδιος για τον Κέρι.
Ο νέος ΥΠΕΞ πραγματοποιεί το πρώτο διεθνές ταξίδι του την ώρα που Αμερικανοί διπλωμάτες και ομόλογοί τους από τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία θα συναντηθούν με αντιπροσωπεία από το Ιράν στο Καζαχστάν σε μία προσπάθεια να πείσουν την Τεχεράνη να αναστείλει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ο Μπρους Ρίντελ του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς υπογράμμισε πως ο Σαουδάραβας ηγέτης Αμπντάλα φιλοδοξεί να θεωρείται αυτός κι όχι ο Κέρι ως ο προνομιακός διαμεσολαβητής στην περιοχή κι αναμένει να ακούσει ποιες είναι οι νέες προτάσεις των ΗΠΑ σε μία σειρά από περιφερειακά ζητήματα, όπως το Ιράν, ή η διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
«Ο ΥΠΕΞ επωμίζεται τη δύσκολη αποστολή να παρουσιάσει ως καινούργιες τις πολιτικές γραμμές τα εξωτερικής πολιτικής μίας κυβέρνησης, οι οποίες είναι σαφώς προδιαγεγραμμένες», πρόσθεσε ο Ρίντελ.
«Δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για το εάν θα μπορέσει να ξεπεράσει το αδιέξοδο της Ισραηλο-Παλαιστινιακής διένεξης, να πείσει το Ιράν να αναστείλει το πυρηνικό του πρόγραμμα και να ανατρέψει τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι Σαουδάραβες θα καταλάβουν πως ο Κέρι θα προσπαθήσει να δώσει μία νέα όψη σε στρατηγικές που είναι πολύ γνωστές, αλλά εκείνο που θα αναμένουν είναι κάτι νέο», κατέληξε ο ίδιος αναλυτής.
(AΠΕ-ΜΠΕ)