Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) καταγγέλλει σε έκθεσή της, που έδωσε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα, 149 περιπτώσεις "καταναγκαστικών εξαφανίσεων" στη διάρκεια των έξι τελευταίων ετών στο Μεξικό, δηλαδή περιπτώσεις ανθρώπων που εξαφανίσθηκαν ενώ βρίσκονταν στα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας και δεν βρέθηκαν ξανά.
Η 193σέλιδη έκθεση του HRW τεκμηριώνει αυτές τις περιπτώσεις καταναγκαστικών εξαφανίσεων που καταγράφηκαν στα έξι χρόνια της θητείας του προέδρου Φελίπε Καλντερόν και στις οποίες ενέχονται ο στρατός, το Πολεμικό Ναυτικό, η ομοσπονδιακή αστυνομία, οι αστυνομίες των Πολιτειών ή οι αστυνομίες των δήμων.
Σύμφωνα με τον Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο, διευθυντή της HRW αρμόδιο για την Αμερική, ο νέος μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο "κληρονόμησε μια από τις χειρότερες κρίσεις, όσον αφορά τις εξαφανίσεις, που έχει συμβεί στη διάρκεια της ιστορίας στη Λατινική Αμερική". Εκτιμά πως, παρά την ανακοίνωση από τη νέα κυβέρνηση, που ανέλαβε καθήκοντα το Δεκέμβριο, μέτρων αρωγής προς τα θύματα, πρέπει "να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να εξασφαλισθεί πως οι υπεύθυνοι γι' αυτά τα φρικτά εγκλήματα θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης".
Το HRW αναφέρει ιδιαίτερα τις περίπου 20 καταναγκαστικές εξαφανίσεις στις οποίες προχώρησαν οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2011 στις Πολιτείες Νουέβο Λεόν και Ταμολίπας, στο βόρειο Μεξικό, και οι οποίες μπορεί "να ήταν σχεδιασμένες και συντονισμένες".
Σε 60 άλλες περιπτώσεις, το HRW διαπίστωσε ότι "πράκτορες μεξικανικών Πολιτειών συνεργάσθηκαν άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα για να εξαφανίσουν πρόσωπα ή να εκβιάσουν συγγενείς τους". Σύμφωνα με την έκθεση, 19 εργαζόμενοι στις κατασκευές εξαφανίσθηκαν ενώ βρίσκονταν στα χέρια τοπικών αστυνομικών της Πεσκερία, στην Πολιτεία Νουέβο Λεόν, οι οποίοι φαίνεται ότι τους παρέδωσαν στο οργανωμένο έγκλημα. Εξακολουθούν να μην υπάρχουν νέα απ' αυτούς τους ανθρώπους.
Η οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπογραμμίζει πως περίπου εκατό άλλες εξαφανίσεις καταγγέλθηκαν από τις οικογένειες ως περιπτώσεις καταναγκαστικών εξαφανίσεων. Όμως σ' αυτές τις περιπτώσεις η οργάνωση δεν μπόρεσε να αποδείξει πως υπήρξε πράγματι συμμετοχή δυνάμεων ασφαλείας.
Αυτές οι σχεδόν 150 περιπτώσεις εξαφανίσεων για τις οποίες ουδείς έχει καταδικασθεί, δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα μικρό μέρος των εξαφανίσεων που έχουν καταγραφεί από το 2007 στο Μεξικό. Το HRW υπενθυμίζει πως μια έκθεση του μεξικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, που χρονολογείται από το Νοέμβριο του 2012 και έχει διαρρεύσει στον Τύπο, κάνει λόγο για περίπου 25.000 ανθρώπους που έχουν εξαφανιστεί από το 2006.
Οι καταναγκαστικές εξαφανίσεις στα χέρια κρατικών δυνάμεων ασφαλείας θεωρούνται από την 1η Ιουλίου 2002 έγκλημα κατά της ανθρωπότητας σύμφωνα με το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Η συντηρητική κυβέρνηση του Φελίπε Καλντερόν, μόλις ανέβηκε στην εξουσία, το Δεκέμβριο του 2006, ανέπτυξε 50.000 στρατιωτικούς και χιλιάδες ομοσπονδιακούς αστυνομικούς σε μια επίθεση εναντίον των λαθρεμπόρων ναρκωτικών. Το κύμα της βίας που ακολούθησε στοίχισε τη ζωή σε 70.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της νέας κυβέρνησης.
Το έγγραφο του HRW παραδόθηκε χθες στον μεξικανό υπουργό Εσωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο Τσονγκ και θα παρουσιαστεί επισήμως σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)