Οι συνέπειες της συριακής σύρραξης μπορούν να επεκταθούν σε πολλές γενιές και να υπονομεύσουν την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε σήμερα η επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για τη βία στη Συρία, κατηγορώντας και τους δύο πρωταγωνιστές της σύγκρουσης για εγκλήματα πολέμου.
Η Κάρλα ντελ Πόντε, μέλος της υπό τον Βραζιλιάνο Πάουλο Πινιέιρο επιτροπής, δήλωσε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας σήμερα στη Γενεύη ότι ήλθε η ώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να φέρει τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, καθώς η έρευνα της επιτροπής του ΟΗΕ έχει εντοπίσει σειρά προσώπων σε ηγετικές θέσεις καθώς και ομάδες ατόμων που κατηγορούνται για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, δολοφονιών, βασανισμών και πράξεων τρομοκράτησης του άμαχου πληθυσμού.
"Ηλθε η ώρα να δώσουμε τη θέση μας στη δικαιοσύνη, προτείνουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο...Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε μόνοι να παραπέμψουμε την υπόθεση στη διεθνή δικαιοσύνη, αλλά ασκούμε πιέσεις επί της διεθνούς κοινότητας να αναλάβει δράση...Ηλθε η ώρα να αντιδράσουμε, είναι ασύλληπτο ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει λάβει καμία απόφαση" εδώ και δύο χρόνια, συνέχισε η Κάρλα ντελ Πόντε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Πάουλο Πινιέιρο σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην παρουσίαση της έκθεσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε ότι η επιτροπή έρευνας "δεν αποτελεί όργανο της δικαιοσύνης". "Συλλέγουμε πληροφορίες και από τις δύο πλευρές και δεν κάνουμε καμία διάκριση ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές".
Η παρούσα θητεία της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα με την παράδοση στην Υπατη Αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ναβί Πιλάι εμπιστευτικής λίστας με τα ονόματα των προσώπων και των ομάδων που θεωρούνται υπεύθυνα για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να γίνει δυνατή η παραπομπή τους ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης.
Αναφερόμενη στη λίστα αυτή, η Κάρλα ντελ Πόντε δήλωσε: "Είμαστε σε θέση να ταυτοποιήσουμε τους δράστες συτών των εγκλημάτων στα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας, εκείνους που αποφασίζουν, οργανώνουν και σχεδιάζουν", όμως αυτή η λίστα παραμένει μυστική , "διότι εναπόκειται στο δικαστήριο να πραγματοποιήσει επί της βάσεως αυτής επίσημες έρευνες και να συντάξει κατηγορητήρια".
"Το βάθος της συριακής τραγωδίας απεικονίζεται με οδυνηρό τρόπο στον αριθμό των θυμάτων. Οι φρικιαστικές μαρτυρίες των επιζώντων κάνουν λόγο για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", αναφέρεται στην έκθεση της διεθνούς και ανεξάρτητης επιτροπής του ΟΗΕ.
"Η καταστροφική δυναμική του εμφυλίου πολέμου δεν έχει συνέπειες μόνο επί του άμαχου πληθυσμού, αλλά επίσης εκμηδενίζει ολόκληρο τον σύνθετο κοινωνικό ιστό της χώρας, θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές γενιές και απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή", προειδοποιεί η έκθεση.
Η έκθεση της επιτροπής αφορά χρονική περίοδο έξι μηνών μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου και βασίζεται σε 445 μαρτυρίες που περιέχονται σε συνεντεύξεις που δόθηκαν εκτός της Συρίας, από θύματα ή αυτόπτες μάρτυρες, καθώς δεν έγινε δυνατή η μετάβαση των μελών της στην ίδια τη Συρία.
Στην πρώτη της έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Αύγουστο 2012, η επιτροπή, η οποία συστάθηκε το 2011, κατηγορούσε και τις δύο πλευρές της σύρραξης για εγκλήματα πολέμου, αν και αναγνώριζε μικρότερης έκτασης ευθύνες για την πλευρά των αντικαθεστωτικών.
Στη νέα της έκθεση η επιτροπή διαπιστώνει ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε μία συνεχή κλιμάκωση της βίας.
Η κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία συνέχισε επιδεινούμενη...η σύρραξη έχει όλο και περισσότερο χαρακτήρα σύγκρουσης μεταξύ κοινοτήτων και η διεξαγωγή των επιχειρήσεων γίνεται όλο και πιο ακραία, αναφέρεται στην έκθεση.
"Οι κυβερνητικές δυνάμεις, καθώς και οι συμμαχικές τους εθνοφυλακές, έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας , δολοφονίες, βασανισμούς και άλλες απάνθρωπες πράξεις, αναφέρεται στην έκθεση.
"Οι ένοπλες αντικυβερνητικές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, περιλαμβανομένων δολοφονιών, βασανισμών, απαγωγών και επιθέσεων εναντίον προστατευομένων αγαθών. Συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο άμαχους πληθυσμούς πλήττοντας στρατιωτικούς στόχους εν μέσω μη στρατιωτικών περιοχών. Οταν ένοπλες ομάδες βομβαρδίζουν κυρίως μη στρατιωτικές περιοχές, σκορπούν τον τρόμο και αυτό συνιστά έγκλημα πολέμου", σύμφωνα με την έκθεση.
"Οι δύο πλευρές της σύρραξης έχουν παραβιάσει τους διεθνείς κανόνες των δικαιωμάτων των παιδιών χρησιμοποιώντας τα ως στρατιώτες", συνεχίζει η έκθεση.
Ωστόσο, η επιτροπή του ΟΗΕ φθάνει στο συμπέρασμα ότι οι παραβιάσεις που έχουν διαπραχθεί από τις ένοπλες αντικαθεστωτικές δυνάμεις δεν έχουν φθάσει την ένταση και την κλίμακα εκείνων που διαπράχθηκαν από τις καθεστωτικές δυνάμεις και τις εθνοφυλακές του καθεστώτος.