Αυστραλία: «Μέγα λάθος» η απέλασή μου από τη Μαλαισία, λέει ο Ξενοφών - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αυστραλία: «Μέγα λάθος» η απέλασή μου από τη Μαλαισία, λέει ο Ξενοφών

«Μέγα λάθος» χαρακτήρισε ο ομογενής ομοσπονδιακός γερουσιαστής της Αυστραλίας Νίκος Ξενοφών, την απέλασή του από την Μαλαισία. «Με απέλασαν, γιατί μίλησα για την ανάγκη να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα αυτή και ο λαός να ψηφίζει ελεύθερα στις εκλογές» είπε ο γερουσιαστής Νίκος Ξενοφών μετά την επιστροφή του στη Μελβούρνη.

Ο ομογενής γερουσιαστής χαρακτήρισε αστείο τον ισχυρισμό ότι απελάθηκε επειδή είναι «εθνικός κίνδυνος για την ασφάλεια της Μαλαισίας». Πρόσθεσε ότι προφανώς, ίσως, να ήταν επικίνδυνος για την κυβέρνηση της χώρας.

Πάντως, οι αρχές της Μαλαισίας υπερασπίστηκαν την απόφασή τους λέγοντας πως ο γερουσιαστής έκανε δηλώσεις που «γελοιοποιούσαν τον λαό της χώρας».

Με συνοπτικές διαδικασίες οι Μαλαισιανοί εμπόδισαν την έξοδο του γερουσιαστή από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λούμπουρ, τον έβαλαν στο επόμενο αεροπλάνο και τον έστειλαν πίσω στην Αυστραλία.

Η Αυστραλή πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή της για την αντιμετώπιση του Νικ Ξενοφώντα, ενώ ο πρώην Αυστραλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απέλαση «απαράδεκτη».

Ο ελληνοκυπριακής καταγωγής γερουσιαστής επισκέφθηκε τη Μαλαισία ως μέλος τετραμελούς ομάδας Αυστραλών πολιτικών, που παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και επικρίνουν δημόσια τους αντιδημοκρατικούς εκλογικούς νόμους της και τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς της.

Στην προγραμματισμένη επίσκεψη -που ακυρώθηκε μετά τη σύλληψη του Νικ Ξενοφώντος- συμμετείχαν ο γερουσιαστής του Εθνικού Κόμματος, Τζον Ουίλιαμς (John Williams), ο ομογενής βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Στιβ Γεωργανάς και ο βουλευτής του Φιλελεύθερου κόμματος Μαλ Γουόσερ (Mal Washer).

Ο Στιβ Γεωργανάς δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ότι η σύλληψη του συντοπίτη του ανεξάρτητου γερουσιαστή -κατάγονται και οι δύο από τη Νότια Αυστραλία- παραμένει αίνιγμα.

«Η θεωρία μου, αφού με ρωτάτε, είναι ότι κάποιος υπερενθουσιώδης υπάλληλος των υπηρεσιών ασφαλείας της Μαλαισίας βιάστηκε να διατάξει τη σύλληψη του Νικ Ξενοφώντα, πριν ερευνήσει σε βάθος τους λόγους της επίσκεψής μας και το είδος των επαφών που θα είχαμε κατά την παραμονή μας εκεί. Πρόκειται για λυπηρό γεγονός, που αναπόφευκτα προκαταλαμβάνει αρνητικά τον αυστραλιανό λαό έναντι της γειτονικής Μαλαισίας» πρόσθεσε ο Στιβ Γεωργανάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών, γερουσιαστής Bob Carr εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό και διαβεβαίωσε, ότι η Αυστραλία ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση της Μαλαισίας.

«Εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας και ζητήσαμε πλήρεις εξηγήσεις για το περιστατικό, το οποίον είναι πολύ λυπηρό για γειτονική χώρα» είπε ο Αυστραλός υπΕξ.

Το περιστατικό αναμένεται να διαταράξει στις σχέσεις των δύο χωρών, αν δεν δοθούν πειστικές εξηγήσεις για την απέλαση μέλους του εθνικού κοινοβουλίου.

Οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας και της Μαλαισίας είχαν καταλήξει σε συμφωνία ανταλλαγής προσφύγων. Η αντιμετώπιση του ομοσπονδιακού γερουσιαστή ενδέχεται να βλάψει και την προσπάθεια συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων στο ευαίσθητο θέμα διαχείρισης προσφύγων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ