Δεν κάνει διάκριση η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη μεταξύ των Κυπρίων, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο .
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» στις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας απευθύνονται άνθρωποι όλων των κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων. Η ανεργία και η οικονομική ανέχεια ως φυσικό επακόλουθο, οδήγησαν σε αγχώδη διαταραχή εκατοντάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών. Το φαινόμενο όμως, πέρασε το τελευταίο διάστημα και σε επιχειρηματίες-εργοδότες που λόγω έλλειψης κεφαλαίων υποχρεώνονται να στείλουν στο ταμείο ανεργίας τους υπαλλήλους.
Οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας καταγράφουν αύξηση στους αριθμούς των ατόμων που ζητούν βοήθεια. 'Αλλοι απευθύνονται στα εξωτερικά ιατρεία των ψυχιάτρων από μόνοι τους, άλλοι παραπέμπονται από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και ορισμένοι καταλήγουν στις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για βοήθεια μέσω των υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.
Η αύξηση στους αριθμούς των πολιτών που απευθύνονται στις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για βοήθεια άρχισε να παρουσιάζεται από το 2010. Κατά τα τρία τελευταία χρόνια, μόνο στη Λευκωσία παρουσιάστηκαν γύρω στις 9.000 περισσότεροι ασθενείς, με τους περισσότερους να ταλαιπωρούνται από αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη (αποτελούν τους πιο συχνούς λόγους για τους οποίους ζητείται βοήθεια).
Αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, από τα εξωτερικά ιατρεία ψυχιατρικής στη Λευκωσία είχαν περάσει το 2010, 17.300 άνθρωποι. Το 2011 ο αριθμός τους έφθασε τις 20. 000 περίπου και το 2012 τις 23.000.
Η βοηθός διευθύντρια κλινικής ψυχικής υγείας, Ειρήνη Γεωργίου δήλωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια φαίνεται να παρατηρείται και αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ, στον τζόγο, αλλά και στον αριθμό των αυτοκτονιών. Και τα τρία αυτά φαινόμενα συνδέονται άμεσα με τα οικονομικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα άτομο και, όπως διαπιστώνεται, τόσο η κατανάλωση αλκοόλ όσο και οι περιπτώσεις αυτοχειρίας παρουσιάζουν αύξηση σε ολόκληρη την Ευρώπη, πρόσθεσε.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)