Ολι Ρεν: Μπορεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στις χώρες για να μειώσουν τα ελλείμματά τους - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Ολι Ρεν: Μπορεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στις χώρες για να μειώσουν τα ελλείμματά τους

Θα μπορούσε να δοθεί επιπλέον χρόνος στις χώρες της ευρωζώνης για να ανταποκριθούν στους στόχους τους για την μείωση του ελλείμματος αν υπάρξει επιδείνωση των προοπτικών για την ανάπτυξη, σημειώνει ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν σε χθεσινή επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, την ώρα που τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) δείχνουν βαθύτερη ύφεση στην ευρωζώνη από ό,τι πιστευόταν.

Τα σχόλια αυτά στην χθεσινή επιστολή του Όλι Ρεν προς τους υπουργούς Οικονομικών, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήρθαν την ώρα που η Γαλλία παραδεχόταν ότι είναι πιθανόν να μην επιτύχει τον στόχο της φέτος για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.

Δημοσίευμα των ισπανικών μέσων ενημέρωσης τον Δεκέμβριο άφηνε να εννοηθεί ότι η Επιτροπή μπορεί να δώσει σε χώρες όπως η Γαλλία ένα επιπλέον έτος --ως το 2014-- και στην Ισπανία ακόμη περισσότερο για να ανταποκριθούν στους στόχους τους για τη μείωση του ελλείμματος, ώστε οι απότομες δημοσιoνομικές περικοπές να μην αποθαρρύνουν τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση των οικονομιών που δέχονται μεγάλες πιέσεις.

Τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα δείχνουν μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ της Γερμανίας και της Γαλλίας από αυτό που αναμενόταν το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Η ύφεση ενισχύθηκε επίσης κατά την ίδια περίοδο και στο σύνολο της ευρωζώνης.

Με πολλές χώρες της ευρωζώνης να αγωνίζονται να ανταποκριθούν στους ονομαστικούς τους στόχους για το έλλειμμα, ο Ρεν σημείωσε ότι είναι πιο σημαντικό να επικεντρωθούν στα διαρθρωτικά ελλείμματα, τα οποία αντανακλούν την υποκείμενη αποτυχία επίτευξης του στόχου και δεν επηρεάζονται από τις ταλαντεύσεις στον επιχειρηματικό κύκλο.

"Αν υπάρξει απρόσμενη επιδείνωση της ανάπτυξης, μια χώρα μπορεί να πάρει επιπλέον χρόνο για να διορθώσει το υπερβολικό της έλλειμμα, με δεδομένο ότι έχει καταβάλλει την συμφωνημένη διαρθρωτική δημοσιονομική προσπάθεια", σημειώνει ο Ρεν.

Ο εκπρόσωπος του Ρεν δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η επιστολή του Επιτρόπου δεν αποβλέπει σε κάποια χώρα συγκεκριμένα.

Ο Ρεν "επανέλαβε μια εδραιωμένη θέση της Επιτροπής. Δεν έκανε καμία νέα ανακοίνωση. Τα σχόλιά του δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι σχετίζονται ή ότι έχουν ως στόχο οποιοδήποτε κράτος μέλος συγκεκριμένα. Η ερμηνεία τους κατ' αυτόν τον τρόπο θα ήταν εσφαλμένη", δήλωσε ο εκπρόσωπός του Σάιμον Ο' Κόνορ.

"Αναλύουμε την κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος σε συνεχιζόμενη βάση και αποτιμούμε την καταλληλότητα του (...) ρυθμού της δημοσιονομικής προσαρμογής όταν διατίθενται νέες πληροφορίες. Το επόμενο σημείο ελέγχου από αυτήν την άποψη θα είναι η 22α Φεβρουαρίου όταν θα δημοσιεύσουμε τις προβλέψεις μας για τον χειμώνα", πρόσθεσε.

Ο Ρεν σημείωσε ότι η οικονομική αδυναμία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απομόχλευση μετά την συσσώρευση ιδιωτικού και δημόσιου χρέους κατά την ραγδαία αύξηση των πιστώσεων της προηγούμενης δεκαετίας.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι το δημόσιο χρέος της ΕΕ είχε αυξηθεί στο 90% του ΑΕΠ από 60% και ότι ήταν ζωτικής σημασίας να μειωθεί το επίπεδο αυτό για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη.

"Όταν τα επίπεδα δημόσιου χρέους ανεβαίνουν πάνω από το 90% τείνουν να έχουν έναν αρνητικό αντίκτυπο στον οικονομικό δυναμισμό, το οποίο μεταφράζεται σε χαμηλή ανάπτυξη για πολλά χρόνια", κατέληξε ο Επίτροπος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ