Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο 'Αμπε, επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ να προστατεύσουν την Ιαπωνία, μεταξύ άλλων και με την αμερικανική "πυρηνική ομπρέλα", μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα και ο Άμπε, ο οποίος αναμένεται στην Ουάσινγκτον ως το τέλος του μήνα, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, "συζήτησαν για τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή και για την απάντηση που πρέπει να δώσουν στη προκλητική αυτή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας".
Ο Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερές στη βούλησή τους να προστατεύσουν την Ιαπωνία και με την αμερικανική πυρηνική ομπρέλα, τονίζεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Οι δυο ηγέτες "υποσχέθηκαν να συνεργαστούν ώστε να δοθεί η κατάλληλη απάντηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ".
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Σίνζο Άμπε είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα και με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-μπακ.
Η βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή, η οποία ήταν μεγαλύτερης ισχύος από τις δυο προηγούμενες, το 2006 και το 2009, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και την έντονη καταδίκη των Ηνωμένων Εθνών.
Εν τω μεταξύ, η Νότια Κορέα θέλοντας να απαντήσει στις ανησυχίες ότι τεχνολογικά βρίσκεται πίσω από τον απρόβλεπτο αντίπαλό της, τη Βόρεια Κορέα, παρουσίασε σήμερα έναν πύραυλο τύπου Κρουζ, ο οποίος, όπως υποστήριξε, μπορεί να πλήξει με ακρίβεια το ίδιο το γραφείο των βορειοκορεατών ηγετών.
Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την ακριβή εμβέλεια του πυραύλου, αλλά υποστήριξαν ότι ο πύραυλος μπορεί να πλήξει στόχους οπουδήποτε στη Βόρεια Κορέα.
Αντιδρώντας στην πραγματοποίηση της βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής η Αυστραλία εμπόδισε επίσκεψη βορειοκορεατικών διπλωματών, οι οποίοι επιδιώκουν την επαναλειτουργία της πρεσβείας τους στην Καμπέρα, δήλωσε σήμερα ο αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Μπομπ Καρ.
Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι επρόκειτο να επισκεφθούν αυτήν την εβδομάδα πιθανές περιοχές για την εγκατάσταση της πρεσβείας της χώρας τους. Η Πιονγκγιάνγκ έκλεισε την πρεσβεία της στην Αυστραλία, το 2008, εξαιτίας του υψηλού κόστους λειτουργίας της.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)