Την άποψη ότι δεν υπάρχει οριστική λύση στο ζήτημα του Κοσόβου αποδεκτή και από το Βελιγράδι και από την Πρίστινα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος και να θεσμοθετήσουν σχέσεις διατύπωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και πρώην αναλυτής της CIA, Ντέιβιντ Κένιν σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα "Πολίτικα".
"Το Κόσοβο αποτελεί πρόβλημα για τη Σερβία, επειδή της αφαιρέθηκε παρανόμως, για το Βελιγράδι δεν είναι αποδεκτή η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Αυτό που κάνουν τώρα οι δύο πλευρές είναι ότι προσπαθούν να επιλύσουν ορισμένα προβλήματα "παγώνοντας αυτό το βασικό ζήτημα" εκτίμησε ο κ. Κένιν.
"Δεν υπάρχει οριστική λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Το Κόσοβο έχει αναγνωριστεί σχεδόν από 100 χώρες, αλλά όχι από πέντε κράτη - μέλη της ΕΕ" υπενθύμισε o πρώην αναλυτής της CIA.
"Το Κόσοβο επιμένει στην ανεξαρτησία και στην κυριαρχία και τελεία. Δεν είναι έτοιμο για συμβιβασμό σε αυτό. Η Σερβία επίσης δεν είναι προς το παρόν έτοιμη να αποδεχθεί κάτι τέτοιο" πρόσθεσε.
Το γεγονός ότι οι δύο πλευρές "παγώνουν" το βασικό ζήτημα, δεν είναι κακή προσέγγιση, εφ' όσον και το Βελιγράδι και η Πρίστινα, αλλά και οι άλλες πλευρές κατανοήσουν ότι το βασικό ζήτημα δεν θα επιλυθεί, αλλά θα διατηρείται υπό έλεγχο, συμπλήρωσε.
Βασικός κανόνας της πολιτικής, επισήμανε ο κ. Κένιν, είναι ότι υπάρχουν προβλήματα που λύνονται και προβλήματα που διατηρούνται υπό έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι η Σερβία και το Κόσοβο μπορούν να θεσμοθετήσουν σχέσεις και συνεργασία για να προχωρήσουν σε ένα προβλεπόμενο επίπεδο έχοντας ταυτόχρονα υπόψη ότι το βασικό ζήτημα δεν θα επιλυθεί σε προβλέψιμο χρονικό διάστημα, ανέφερε.
Ο κ. Κένιν εκτίμησε ότι θα ήταν χρησιμότερο, αν η ΕΕ έλεγε απλά "ούτε η Σερβία, ούτε το Κόσοβο θα γίνουν μέλη, αν δεν επιλύσουν μεταξύ τους το ζήτημα του καθεστώτος" και πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι ασυνεπής και δεν αποσαφηνίζει ποιους όρους θέτει στη Σερβία.
Ανέφερε ακόμη ότι δύο κοινότητες στα Βαλκάνια είναι υπό μεγαλύτερη προστασία των ΗΠΑ από τις υπόλοιπες, για ιστορικούς και πολιτικούς λόγους, οι Αλβανοί και οι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας. Οι Αλβανοί τόσο στο Κόσοβο, όσο και στην ΠΓΔΜ και στην Αλβανία στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ, υπογράμμισε.
Υποστήριξε ακόμη ότι "αλβανικό ζήτημα" υφίσταται, επειδή δεν είναι γνωστό πώς θα οργανωθούν οι Αλβανοί- ως ένα κράτος, ως περισσότερα κράτη και ποιες θα είναι σχέσεις τους με τους γείτονες και πώς οι γείτονες θα προσαρμοστούν στην αλβανική δημογραφική επέκταση.
(AΠΕ-ΜΠΕ)