Όταν οι άλλοι ...πήγαιναν, εκείνος γύριζε. Για την ακρίβεια, επέστρεφε στο χωριό του, μία περίοδο που οι περισσότεροι πήγαιναν στις πόλεις για να βρουν την τύχη τους. Πριν από χρόνια, προτού ακόμη η οικονομική κρίση κάνει την εμφάνιση της, ο 33χρονος (τότε) οδηγός σε μεταφορική εταιρεία Γιάννης Παναγιωτίδης έμεινε άνεργος.
Η δυσκολία αυτή τον ανάγκασε να πάρει την οικογένεια του- τη γυναίκα του και τα δυο του μικρά παιδιά -από τη Θεσσαλονίκη και να μετακομίσει λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, στον Στίβο. Στο χωριό του, εκτός από λίγα στρέμματα χωράφια κι ένα πατρικό σπίτι, φαίνεται πως τον περίμενε και κάτι περισσότερο. Μία προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Με σκληρή δουλειά, επιμονή, υπομονή, αλλά και όραμα ο 53χρονος, σήμερα, Γιάννης Παναγιωτίδης κατάφερε να στήσει μία οικογενειακή, σύγχρονη, τυροκομική και κτηνοτροφική μονάδα.
Σε αυτήν εργάζονται- εκτός από τον ίδιο- η γυναίκα του και τα δύο του παιδιά, η 'Ολγα 26 ετών, και ο 24χρονος Χρήστος, που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στο ΤΕΙ Διοίκησης Αγροτικής Παραγωγής και τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, αντίστοιχα. Τώρα, όλοι τους, με τη βοήθεια και κάποιων υπαλλήλων παράγουν βιολογικό κατσικίσιο και αιγοπρόβειο τυρί και γιαούρτι από γάλα παραγωγής τους.
"Αποφασίσαμε να φύγουμε από τη Θεσσαλονίκη, προτού έρθει η κρίση. Ο πατέρας μου πήρε το ρίσκο όταν έμεινε άνεργος και σκέφτηκε πως δεν θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα στην πόλη. Η προσαρμογή δεν ήταν καθόλου εύκολη. Στο χωριό, στήσαμε με τα χρόνια ένα εργοστάσιο που δημιουργεί βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα ανώτερης ποιότητας και εξαιρετικής γεύσης, με σκοπό ο καταναλωτής να απολαύσει τυριά και γιαούρτια από 100% αγνό, φυσικό, βιολογικό γάλα" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η 'Ολγα Παναγιωτίδη.
Όπως αποδεικνύεται, με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, η κίνηση αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή, καθώς και τα δύο τους παιδιά έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά. "Δεν ξέρω πώς θα ήταν τα πράγματα εάν δεν είχε πάρει ο πατέρας μου την απόφαση να φύγει. Προφανώς, τόσο εγώ όσο και ο αδελφός μου θα ήμασταν άνεργοι, καθώς η ανεργία μαστίζει ιδιαίτερα τους νέους. Τώρα, όμως, από τη στιγμή που πουλάμε όλο το προϊόν που παράγουμε δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλείψουμε το χωριό" προσθέτει η 26χρονη.
Η 'Ολγα Παναγιωτίδη βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, όπου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως για την Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία Zootechnia, μαζί με άλλους νέους αγρότες, ηλικίας από 19 έως 40 ετών, μοιράζονται με τους επισκέπτες πετυχημένες πρακτικές.
"Ωνάσηδες δεν θα γίνουμε ποτέ, όμως όποιος ασχολείται με τη γη μπορεί να επιβιώσει. Να βγάζει ένα σταθερό εισόδημα, δουλεύοντας πολλές ώρες- ίσως και 18 ώρες χωρίς ύπνο- χωρίς όμως να έχει κανέναν πάνω από το κεφάλι του" ανέφερε από την πλευρά του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο 40χρονος αγρότης Παναγιώτης Γκιοργκίνης, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του καλλιεργούν, σε 920 στρέμματα στο χωριό Νέος Σκοπός Σερρών, βαμβάκι, τεύτλα, καλαμπόκι, ηλιόσπορα και σιτάρια.
Στο αγροτικό χωριό "Αγρόραμα", που στήθηκε στο περίπτερο 13, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, για τις ανάγκες της Zootechnia, νέοι αγρότες από κάθε μεριά της Ελλάδας θα δίνουν έως και την Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου, συμβουλές και θα κατευθύνουν σε νέες πρακτικές όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τη δασοκομία.